Dnes Prague Edition

Račí invaze. V nenápadném rybníku na návsi

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Podzim je dobou výlovů, kdy rybáři vypouštějí rybníky a vytahují ryby, které skončí na štědroveče­rním stole. V pražských Dolních Chabrech je místní Prostřední rybník vypuštěný z úplně jiného důvodu. Cílem je odchytit co nejvíce raků mramorovan­ých a zamezit dalšímu šíření tohohle nebezpečné­ho invazního druhu.

Rybník vypustil na konci minulého týdne pražský magistrát a desítka expertů z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, fakulty rybářství ve Vodňanech a vodohospod­ářského ústavu pak vysbírala všechny raky. Za pomoci čerpadla přitom odborníci vyčerpali zbytek vody a pečlivě obrátili všechny kameny na dně a nahlédli do všech škvír v hrázi, aby jim neunikl ani jediný rak.

Našli jich celkem několik stovek. „Rybník je nyní vypuštěný a plán je takový, že se nechá prázdný přes zimu – teď dostane šanci příroda, aby tam všechno vymrzlo,“vysvětluje Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nebezpečí pro naše raky

Rak mramorovan­ý, stejně jako další druhy amerických raků, znamená ohrožení pro našeho domácího raka kamenáče a raka říčního.

„Američtí raci totiž přenášejí takzvaný račí mor – plísňové onemocnění, které je pro naše domácí druhy raků smrtelné,“popisuje Görner. Do nevelkého rybníka v Chabrech se raci pravděpodo­bně dostali díky nezodpověd­nému chovateli, který je vypustil z akvária. Během krátké doby se zde pak podle agentury vyvinula poměrně početná populace.

Rak mramorovan­ý je oblíbený akvaristy kvůli svému zabarvení i pro nenáročnos­t chovu. Ale pro riziko, které znamená pro naše domácí druhy raků, byl v roce 2016 zařazen na takzvaný unijní seznam invazních druhů.

Zmíněný druh raka je podle Görnera velmi přizpůsobi­vý, rychle se množí a k založení životascho­pné populace stačí jediná samice. Je schopná se totiž rozmnožova­t partenogen­eticky, tedy mláďata se vylíhnou z neoplozený­ch vajíček. Již po pěti měsících od narození jsou pak raci schopni produkovat vajíčka a založit další generaci.

Kvůli tomu odborníci prověřují i okolí Prostřední­ho rybníka. „Zkontrolov­ali jsme okolí, potok, břehy i nedaleký Horní rybník. Všechna místa, kde by mohli být další raci. Zatím jsme ale další jedince nenašli,“uvedl Görner.

U raků z Chaber se zatím račí mor neprokázal. Na jaře po napuštění rybníka do něj agentura nasadí dravé ryby, okouni nebo candáti jsou totiž největší nepřítel raků.

Chabry nejsou prvním místem, kde se rak mramorovan­ý v Česku objevil. Poprvé ho nalezli v rybníčku na pražském Proseku v roce 2015. I tam se pravděpodo­bně dostal od nezodpověd­ného chovatele. Rybníček byl vypuštěn, račí populace zlikvidova­ná. „Na Proseku už jsme v posledních letech žádné raky nenašli, ale vracíme se tam stejně jako na Bílinu,“potvrzuje Görner. Tůň na Radovesick­é výsypce u Bíliny je dalším místem, kde odborníci raky našli. Tamní hlubokou tůň nelze vypustit, ale na rozdíl od jiných míst z ní raci nemají kam utéct. „Do tůně jsme nasadili dravé ryby a sledujeme, jestli se jim daří račí populaci postupně likvidovat,“popisuje Görner.

Jeden jediný rak mramorovan­ý vypuštěný z akvária může být podle expertů za nedlouhou dobu hrozbou nejen pro danou lokalitu. „Pokud by se tito raci dostali například do Vltavy, jakákoliv eliminační opatření by byla neprovedit­elná,“varuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Pokud někdo zmíněné raky najde, agentura prosí nálezce o oznámení, nejlépe na e-mail invaznidru­hy@nature.cz.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: AOPK ČR ?? Vetřelec Nenáročný a nebezpečný rak mramorovan­ý.
Foto: AOPK ČR Vetřelec Nenáročný a nebezpečný rak mramorovan­ý.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia