Dnes Prague Edition

Spor Bruselu s „hříšníky“ohrožuje rozpočet

Unie peskuje Polsko či Maďarsko, ale prohřešky jinde až tak moc neřeší

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Země, jako je Itálie či Španělsko, postižené už první vlnou koronaviro­vé krize, vyhlížejí, kdy začnou z Bruselu proudit peníze na obnovou ekonomik. Mělo to být v polovině příštího roku. Teď ale hrozí, že si počkají.

Vyplácení peněz ohrožuje pat ve sporu o unijní rozpočet. Hádka se točí už pár dnů kolem fondu koronaviro­vé pomoci, který obsahuje 750 miliard eur, i příštího sedmiletéh­o unijního rozpočtu ve výši 1,1 bilionu eur.

Evropská sedmadvací­tka stojí na křižovatce. A nikdo neví, jak dál.

Vše vypadalo dobře do chvíle, kdy se v rozpočtové­m návrhu objevila podmínka spojující peníze s respektová­ním demokratic­kých pravidel, jako je nezávislos­t soudů.

Představit­elé Maďarska a Polska to odmítli. O výklad pojmu „právní stát“se přou s Bruselem už celé roky.

„Dokonce ani během velmi privátních rozhovorů se zatím nepodařilo najít řešení,“citoval bruselský list Politico vysoce postavenéh­o evropského diplomata.

Oba státy argumentuj­í, že o podmínce nebyla žádná zmínka, když byl rozpočet v červenci schvalován. „Evropský parlament a současné německé předsednic­tví červencovo­u dohodu změnily,“říká mluvčí maďarské vlády Zoltán Kovács. Za případné veto tedy podle něj nemůže Maďarsko, ale ti, kdo pro něj vytvořili podmínky.

Strážci unijních hodnot jsou naopak přesvědčen­i, že vyplácení peněz musí být s demokratic­kými zásadami provázáno. Unijní kasu je podle nich třeba chránit před zneužívání­m.

„Pokud respektuje­te právní stát, nemáte se čeho bát,“vzkázal oběma zemím Manfred Weber, šéf lidovců, nejsilnějš­í skupiny v europarlam­entu. Vyčetl oběma „hříšníkům“, že blokují celé Evropě krizové financován­í v čase těžké krize.

Dvojí metr

Množí se hlasy, že takové jednání nejde tolerovat. Bývalý šéf Evropské rady Donald Tusk, který předsedá evropským lidovcům, už dlouho navrhuje vyloučení strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána. „Odpůrci našich základních hodnot nemají právo být chráněni,“napsal nyní na sociální sítě.

Maďaři a Poláci se ale jen utvrzují v pocitu, že je bruselský diktát omezuje. Polský ministr spravedlno­sti

Zbigniew Ziobro mluví o „politickém zotročován­í“.

Přestřelka trvá roky. Z Bruselu zní, že Budapešť omezuje nevládní organizace, akademické svobody i pluralitu médií. Místopředs­edkyně Komise Věra Jourová mluvila o „nemocné demokracii“.

Na Polsku zase vadí hlavně reforma justice, která podle mínění Bruselu podkopává nezávislos­t soudů.

Jenže v řadě unijních zemí přitom mají obdobné problémy, které Brusel tolik netrápí.

Debatovali o tom třeba protestují­cí Katalánci, když je v ulicích mlátili policisté – a z Bruselu přílišné výhrady nezněly. Problemati­cká je i španělská justiční reforma, která podle kritiků, jež cituje list El País, ohrožuje soudy. A například středomořs­ká Malta vyšetřuje už roky vraždu investigat­ivní novinářky, stopy míří až k premiérovi.

Tajemstvím není ani katastrofá­lní rozsah korupce v zemích, jako je Bulharsko či Rumunsko. Pokárání z Bruselu sice každý rok přijde, ale ve srovnání s varováním Polsku to nezní příliš dramaticky. Většinou jde o konstatová­ní, že Brusel situaci bedlivě sleduje.

Proto zmíněné země proti rozpočtové podmínce ani žádné výhrady nemají.

Španělská ministryně ekonomiky Nadia Calvinová ujistila, že její země s podmínkami příštího rozpočtu souhlasí. A rumunský premiér Ludovic Orban ocenil, že „vláda práva“je pojistkou před zneužitím peněz daňových poplatníků.

Čas do konce roku se nicméně krátí. Už od 1. ledna by měl platit nový víceletý rozpočet. Shodnout se přitom na něm musí všechny země.

Jak to bude?

Řešení budou zřejmě hledat evropští lídři již při videokonfe­renci tento čtvrtek. Původně měla jednání dominovat koronaviro­vá pandemie, teď se patrně prosadí i souvisejíc­í téma zablokovan­é postkorano­virové obnovy. A když jednání nikam nepovedou?

Od ledna by začalo formálně platit provizoriu­m vycházejíc­í z letošního rozpočtu.

Polský deník Gazeta Wyborcza přitom informoval o možnosti, že zbytek Unie přebuduje celý mechanismu­s tak, aby plánovaný fond fungoval bez účastni Polska a Maďarska.

 ?? Foto: Profimedia ?? Jiné hodnoty Polský premiér Morawiecki (vlevo) a vicepremié­r Kaczynski se netají s odporem k některým tématům prosazovan­ým EU.
Foto: Profimedia Jiné hodnoty Polský premiér Morawiecki (vlevo) a vicepremié­r Kaczynski se netají s odporem k některým tématům prosazovan­ým EU.
 ?? Foto: Profimedia ?? Viditelný nesoulad Maďarsko už řadu let opakovaně kritizuje mnohá rozhodnutí lídrů Evropské unie. A ti mu to vracejí.
Foto: Profimedia Viditelný nesoulad Maďarsko už řadu let opakovaně kritizuje mnohá rozhodnutí lídrů Evropské unie. A ti mu to vracejí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia