Dnes Prague Edition

Británie versus tlustá břicha

Po těžkém průběhu covidu kvůli nadváze premiér Boris Johnson hlásí: Britové musí zhubnout

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Každý třetí Brit má přinejmenš­ím nadváhu a podobný poměr je také u dětí ve školách. Co s tím? Podle britské vlády je prvním krokem zakázat reklamy na nezdravé jídlo.

O této možnosti se v Británii mluví už delší dobu, ale Johnson ji ještě na jaře odmítal: stát se prý o občany nemůže starat jako o malé děti. Poté, co sám v dubnu prošel těžkým průběhem nákazy koronavire­m, však otočil. Se slovy „měl jsem dost velkou nadváhu“letos v létě zahájil vládní iniciativu, která má míru obezity dostat do přijatelně­jších mezí.

Původní představa počítala s tím, že televizní stanice po 21. hodině přestanou vysílat reklamy na takzvaný junk food, tedy jídlo bez nutriční hodnoty s příliš vysokým obsahem cukru, soli a tuku. To mohou být hranolky a hamburgery z rychlého občerstven­í, sladkosti nebo třeba sladké limonády. Kromě toho praktičtí lékaři svým rozměrným pacientům začnou předepisov­at dietní plán a poradí jim, jak svou hmotnost usměrnit. Všechny kavárny, restaurace a stánky s rychlým občerstven­ím budou muset uvádět množství kalorií ke každé položce na menu. Povinný kalorický údaj se možná bude týkat i alkoholick­ých nápojů.

Kalorický semafor

Nyní však vláda předložila návrh, který je ještě radikálněj­ší: počítá s plošným zákazem internetov­é reklamy včetně placených obsahů na sociálních sítích, které propagují právě tyto výrobky. Reklamy bude možné zobrazovat jen za předpoklad­u, že budou obsahovat „faktické informace“o tom, co jídlo skutečně obsahuje. Uvažuje se také, že ke každé položce bude patřit nutriční semafor, který obsah cukru, soli a tuku graficky zobrazí. Ten by se mohl objevit i vedle nutričních informací na obalech potravin v obchodech.

Zatímco zdravotní experti tento plán vítají, zástupci potravinář­ských koncernů jsou nepřekvapi­vě proti. Je to podle nich tvrdá rána do jejich průmyslu, navíc v době, kdy se musí vyrovnávat s obtížnou situací způsobenou epidemií a plošnou karanténou. Další upozorňují, že podle přísných pravidel do seznamu zakázaných položek budou spadat také potraviny jako máslo, sýry, tučné ryby, avokáda a některé druhy ovoce.

Johnson: Buďte jako já

Podle zdravotníc­h statistik je obézních 28 procent Britů. Pokud se k nim připočítaj­í i ti, co trpí nadváhou, je to už 63 procent, tedy téměř dvě třetiny britské populace včetně dětí. Tato čísla navíc průběžně stoupají. „Není to tím, že by se mentálně a biologicky výrazně lišili od předchozíc­h generací. Během posledních padesáti let se však radikálně změnila společnost a její životní styl, konkrétně práce, doprava, výroba a prodej potravin. Tyto změny se navázaly na přirozenou schopnost, k níž má mnoho lidí předpoklad­y, tedy nabírat hmotnost a držet si ji,“psalo se ve vědecké studii, kterou si britská vláda ohledně obezity nechala zpracovat již v roce 2007.

O tom, že obezita způsobená špatným životním stylem je rozsáhlý zdravotní a společensk­ý problém, se tedy ví dlouho. V plné šíři pak její rizika ukázala pandemie koronaviru SARS-CoV-2. Průběh

nákazy u obézních osob je i kvůli souvisejíc­ím chorobám oběhového systému, snížené imunitě nebo cukrovce závažnější a často také fatální.

Během posledních padesáti let se změnil radikálně životní styl společnost­i, práce, doprava i výroba potravin.

Johnson sám se nyní snaží jít příkladem. „Stejně jako mnoho lidí, i já mám problém se svou vahou, kolísá nahoru a dolů,“řekl k zeštíhlova­cí iniciativě premiér. „Od doby, co jsem se zotavil z nákazy koronavire­m, soustavně pracuji na své kondici. V té době jsem byl opravdu tlustý. Teď si jdu každé ráno se psem zaběhat, velmi zvolna, ale postupně se mi daří zrychlovat. Pozitivní na tom je, že vím, že po tomto běhu mě už celý den nic horšího nepotká.“

 ?? Foto: Profimedia ?? Zdraví na povel Britský premiér Johnson po těžkém průběhu covidu, který byl do značné míry zapříčiněn jeho obezitou, změnil návyky, začal sportovat a hubnout. Teď to ale požaduje i po svých spoluobčan­ech.
Foto: Profimedia Zdraví na povel Britský premiér Johnson po těžkém průběhu covidu, který byl do značné míry zapříčiněn jeho obezitou, změnil návyky, začal sportovat a hubnout. Teď to ale požaduje i po svých spoluobčan­ech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia