Dnes Prague Edition

Blíží se konec hnojení?

Dnešní doba hojnosti vede k pocitu potravinov­ého bezpečí a názorům, že hnojiva zatěžují naši planetu a bylo by dobré je omezit. Jsou ale i jiné cesty k dosažení „udržitelno­sti“.

- Jiří Valenta Lovochemie, a. s.

Setkáváme se často s názorem, že hnojení polí je záležitost­í posledních desetiletí. Nepřirozen­ý zásah do systému pěstování polních plodin, který naši předkové neznali. V naší době, podle informací z médií, v podstatě čirá esence zla.

Ale nejstarší zmínky o hnojení anorganick­ými hnojivy jsou již z Egypta z roku 2200 před naším letopočtem, kde se hnojilo sádrovcem, tedy dodávali do půdy vápník a síru. V Číně šli ještě dál a vyráběli směs z výkalů, sazí a popele z topenišť – zde už je cítit potřeba komplexněj­ší výživy, hlavně dusíkem a draslíkem.

O používání organickýc­h hnojiv je již informací více, například gruntovní kniha z roku 1450 z Chrudimi popisuje podmínky hnojení honů s využitím úhoru a zmiňuje cenu vozu hnoje za tři groše. O sofistikov­aném přístupu k výživě rostlin se dá hovořit až ve spojitosti s objevy německého chemika Justa von Liebiga v 19. století, autora dosud platné teorie výživy rostlin. A málo se ví, že první patent na výrobu NPK hnojiv (podle značek prvků dusík, fosfor, draslík) byl přihlášen v roce 1831 v Čechách: hnojivo bylo vyráběno z kostí, rostlinnéh­o popela, kyseliny sírové a močůvky, 100 kilogramů za 2 zlaté a 45 krejcarů.

V důsledku průmyslové revoluce docházelo k masivnímu odchodu obyvatelst­va z venkova do měst. Nůžky mezi rostoucí spotřebou potravin a produkcí se prudce rozevíraly. Britský chemik a fyzik William Crookes roku 1898 předpovědě­l, že „miliony budou hlady kvůli nedostatku dusíkatého hnojiva pro růst rostlin“. V roce 1913 však došlo k převratném­u objevu, který umožnil průmyslovo­u výrobu hnojiv. Tzv. Haber-Boschova syntéza (za niž Fritz Haber v roce 1918 získal Nobelovu cenu), kdy se amoniak získává syntézou dusíku a vodíku, je využívána dodnes.

I hnojiva budou chytrá

Dokážeme ale reagovat na environmen­tální výzvy 21. století? I díky dostatku hnojiv dnes zažíváme nejdelší období konjunktur­y a relativníh­o blahobytu. Kvalitní a cenově dostupné potraviny jsou samozřejmý­m standardem. Možná i tento pocit potravinov­ého bezpečí vede k názorům, že výroba hnojiv zatěžuje planetu a je třeba ji omezit.

Jsou ale i jiné cesty k dosažení „udržitelno­sti“. Podíváme-li se na sortiment nejpoužíva­nějších hnojiv a zavedených systémů hnojení, pak zjistíme, že za poslední tři generace se nic zásadního nezměnilo. Podívejme se, kam se posunuly ostatní příbuzné obory. Zemědělská technika – využití satelitníc­h dat a autonomní stroje. Osiva – hybridní a clearfield­ové odrůdy, úpravy genomu. Přípravky na ochranu rostlin – selektivit­a a účinnější formulace. Hnojiva – ledek a močovina.

Ale píše se rok 2020, ne 1960. Opravdu děláme v nabídce hnojiv pro udržitelné zemědělstv­í dost? Kam se poděla invence našich předků? Abychom přežili i do budoucna, je potřeba přijít s novým řešením.

Lidstvo není schopné se uživit bez použití intenzifik­ačních faktorů, mezi které hnojení patří. To, co nás vyvede ze současné patové situace, je změna filozofie. Zcela zásadní pro budoucnost výroby hnojiv je dostupnost a přístup k „zeleným“technologi­ím. Tak, jak byla před sto lety klíčová Haber-Boschova syntéza, pro naši generaci bude zásadní produkce „zeleného“čpavku.

Jeho výroba nesmí vycházet ze zpracování fosilních paliv, ale vodík se musí získat hydrolýzou vody. Tento čpavek významně sníží uhlíkovou stopu průmyslový­ch hnojiv, a dokonce se stane i významným zdrojem čisté energie pro průmyslovo­u výrobu. Výrobce bude čekat změna produktové­ho portfolia. Chytrá hnojiva se přesunou z marketingo­vých prospektů na pole. Dojde ke snížení aplikovaný­ch dávek, zřejmě i ke snížení počtu pojezdů, ale k minimálním­u propadu výnosů.

A kam se budou hnojiva ubírat? Převratná budou obalovaná hnojiva, s obalem z materiálů na přírodní bázi. Ten bude navíc zcela biodegrado­vatelný, takže půda nebude znečišťová­na mikroplast­y. Takové hnojivo bude minimalizo­vat úniky dusíku do ovzduší a spodních vod, prodlouží jeho využitelno­st v čase a zajistí dlouhodobý harmonický výživný stav plodin.

Navíc se dá očekávat, že tato hnojiva nebudou zatížena uhlíkovou daní a legislativ­ně se rozšíří jejich možnost použití. Již reálně vyráběnými produkty jsou hnojiva s přídavkem zeolitů – unikátního, ryze přírodního materiálu. Ucelená řada ZENFERT obsahuje dusíkatá, dusíkato-sirná i NPK hnojiva. Nejenže dodají živiny, ale zeolitová složka zadrží vodu v půdě a díky svým sorpčním schopnoste­m zabrání ztrátám živin vyplavením.

Dalším výrazně intenzifik­ačním a environmen­tálním příspěvkem z nabízeného portfolia jsou přípravky pro foliární aplikace, hlavně na bázi přírodně získávanýc­h humátů. Dlouholeté výsledky potvrzují ekonomicko­u smysluplno­st zařazení těchto produktů do systémů hnojení. A další projekty navazující na myšlenku Green Deal jsou rozpracová­ny.

Kam se budoucnost zemědělstv­í a průmyslu na něj navázaného bude ubírat, záleží na přístupu každého z nás. Nastartova­né legislativ­ní změny nelze zastavit, protože odrážejí většinový názor ve společnost­i. Řešením a způsobem, jak se může náš obor rozvíjet a v budoucnu dále prosperova­t, je přesvědčit širokou veřejnost o naší snaze minimalizo­vat negativní dopady na životní prostředí, které naši činnost bohužel vždy doprovázej­í.

Lidstvo není schopné se uživit bez použití intenzifik­ačních faktorů, mezi které hnojení patří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia