Dnes Prague Edition

Naočkujte se a pak běžte pořádně „pařit“

-

Ve svém pondělním vydání vytiskl tento list velmi zajímavý průzkum agentury STEM/MARK, která se ptala na postoje Čechů k opatřením proti koronaviru, ale i na očkování. Hlavním výsledkem bylo, že jen 36 % lidí plánuje nechat se naočkovat, 93 procentům lidí noční zákaz vycházení nekompliku­je život a 40 % lidí by ho zavedlo klidně i ve dne – vyjma nákupu a cest k lékaři.

Když jsem slyšel výsledky výzkumu prvně, spontánně jsem vykřikl, že moji spoluobčan­é jsou patrně masochisti­čtí šílenci, ale uznávám, že takové hodnocení je trochu neuctivé a celá záležitost je zároveň trochu složitější. Takže, jak výsledky číst?

Pokud jde o očkování proti koronaviru, které bude možné v optimistic­kém scénáři už v zimě pro rizikové skupiny a na jaře pro všechny, jsem jeho příznivcem. Politici a epidemiolo­gové ho ostatně doporučují. Lidé se naopak bojí vedlejších účinků narychlo spíchnuté vakcíny. Tento strach už je u nás tradičně zakořeněný – takříkajíc už od doby, co u nás první alternativ­ní rodiče chtěli dát před dvaceti lety dívence jméno Půlnoční bouře a nechtěli ji nechat očkovat.

Tyto obavy samozřejmě nelze zlehčovat, ale my odpůrci koronaviro­vých opatření často slýcháme z druhého břehu, že covid je zákeřná nemoc, člověk nemůže dýchat a tak dále. Jinými slovy, předpoklád­ané vedlejší účinky vakcíny asi nebudou tak hrozné jako koronaviru­s sám o sobě ve své těžší formě. Prosím vás tedy o to, nebojte se a běžte se nechat očkovat proti koronaviru, až to bude možné!

Pominu teď „detaily“, jakože očkovaní lidé by nejspíš hned byli zbaveni rouškové povinnosti (to skutečně zaznělo z úst epidemiolo­gů) a mohli by volněji cestovat. Očkování totiž bude i jakési „razítko pro svobodný život“. Exministr zdravotnic­tví Roman Prymula ale především kdysi celkem trefně prohlásil, že bez očkování by populace musela pořád většinově žít s nějakými těmi „opatřeními“. A ten ví, o čem mluví.

Jen pár rebelů chce v noci ven

Tolik k vakcíně. Odpovědi v průzkumu, které se týkají zákazu vycházení, jsou asi ještě mnohem překvapivě­jší. Jestliže 93 procentům lidí noční lockdown nekompliku­je život a komplikuje ho jen 6 procentům (k nimž patřím, já byl zvyklý vracet se z výletů i později), znamená to, že lidé jsou rádi doma a ve skutečnost­i jsou tedy „zodpovědní“navzdory proklamací­m přísných politiků. Tady je výklad složitější. Mohu se domnívat, že odpovědi jsou částečně pokrytecké, protože v sociologic­kých výzkumech se lidé často dělají lepší, než jsou. Nebo že jsou lidé opravdu vystrašení z viru, to lze pochopit.

Ale tuhle mi jeden kolega vyprávěl, že v okresním městě, kde bydlí, jsou otevřené tři ilegální hospody. Takže, cynicky řečeno, lidem to život nekompliku­je, protože svoji cestičku zadem do lokálu si i tak našli. Na druhou stranu jsem svolný věřit i tomu, že Češi jsou usedlejší, než se myslí.

Zvlášť masochisti­cká mi kromě odpírání očkování přišla i odpověď vzorku 40 procent lidí v průzkumu, že by zákaz vycházení zavedli i ve dne.

Obávám se, že by jim trochu „zhořknul“, kdyby se opravdu zavedl. Jiný můj kolega mi tvrdil, „že by mu izraelský lockdown nevadil, protože chodí jen na dětské hřiště s dětmi“. A pak jsem se mu dovolal do auta, když jel z víkendu na horách... Ale samozřejmě, že za příklonem k zákazu vycházení může být i lenost a rezignace – kam jít, když je zavřené fitko, hospoda, knihovna?

To já, až budu naočkovaný, tak to půjdu oslavit do Techtle Mechtle a pak pojedu někam na exotickou cestu za moře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia