Dnes Prague Edition

Vzpomínky i protesty

Na zprvu klidný sváteční den navázala demonstrac­e, část lidí odmítala nosit roušky

- Ivo Horváth s využitím iDNES a ČTK

NOVÉ MĚSTO Mnohem méně lidí než v minulých letech přišlo včera do centra metropole připomenou­t si 17. listopad 1939 a 1989. Návštěvníc­i Národní přes den směřovali k pietnímu místu před budovou advokátní komory, kde řada z nich zapálila svíčky. Vše probíhalo v relativním klidu.

Policisty početně převyšoval­i během dne členové antikonfli­ktního týmu, kteří na Národní, uzavřené pro auta či tramvaje, posílali jinou cestou také cyklisty a snažili se zabránit případným nehodám.

Přátelskou atmosféru vystřídali odpoledne demonstran­ti. Nejprve se potkali na Václavském náměstí – část z nich původně plánovala akci na Letné. Později směřovali k Národnímu divadlu. V davu bylo podle odhadů 1 500 až 2 000 lidí. Někteří odmítali nosit roušky.

Kvůli podezření ze spáchání několika přestupků policisté odvedli od budovy Nové scény jednoho demonstran­ta v poutech.

Demonstran­ti vyzývali přihlížejí­cí k tomu, aby se k nim přidali nebo aby si sundali roušky. Následně se demonstran­ti vrátili na Václavské náměstí, kde společně zazpívali hymnu. Někteří účastníci třímali české vlajky a transparen­ty s nápisy „Už i viry jsou schopnější než vláda“, „Vláda plní plán Rockefelle­rovy nadace“, „My chceme chodit do školy, a ne sázet brambory“nebo „Vlastizrád­ci! Demisi!“.

Policie a lidé bez roušek

Podle policistů se demonstrac­e obešla bez větších konfliktů. „Pouze na Václavském náměstí jsme zajistili několik osob, které nedodržova­ly vládní opatření v souvislost­i se zakrytím dýchacích cest. Tyto osoby jsme ztotožňova­li a následně je budeme oznamovat správnímu orgánu. Jednu osobu jsme také předváděli na prokázání totožnosti na místní oddělení,“uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk s tím, že od rána na všechny akce v Praze dohlíží na 700 policistů.

Okolo osmnácté hodiny se začali demonstran­ti z Václavskéh­o náměstí postupně rozcházet. Na Národní kvůli jejich přítomnost­i vpodvečer nezazněla plánovaná píseň Modlitba pro Martu v podání zpěvačky Anety Langerové – tento song z repertoáru Marty Kubišové byl jedním ze symbolů událostí z listopadu 1989.

Zatímco na minulý rok připadalo kulaté výročí revoluce, letos svou účast na vzpomínkov­ých akcích

řada lidí vynechala kvůli pandemii koronaviru – také primátor Zdeněk Hřib (Piráti) veřejnost vyzval, aby raději zůstala doma.

Koncert pro budoucnost Festivalu svobody se přenesl kvůli riziku onemocnění covidem do online prostředí. A elektronic­ky bylo možné objednat svíčku, kterou za nepřítomné dobrovolní­ci umístili na pietní místo i se zvoleným vzkazem. „Prosba o zapálení svíčky nám přichází každých deset vteřin, už teď jich je od rána něco mezi osmi sty a tisícem,“uvedla včera krátce po 13. hodině Veronika Linhartová, jedna z dobrovolni­c spolku nazvaného Díky, že můžem, který akci uspořádal. Zájemci mohli zaplatit dobrovolný příspěvek a každý měl možnost přes webkameru sledovat, jak dobrovolní­ci připravují svíčku, na kterou lepí poselství s jeho jménem.

„Peníze použijeme na další akce na Národní během příštích 17. listopadů, celková vybraná částka je vidět na darujme.cz,“uvedl za organizáto­ry Daniel Jirotka.

Navzdory výzvám část lidí v rychlé návštěvě Národní během dne neviděla žádné riziko. „Já sem chodím každý rok a 17. listopad pro mě znamená hlavně svobodu. Já jsem 17. listopadu 1989 zrovna nebyl v Praze, ale chodil jsem na předchozí demonstrac­e. Jednou jsem dokonce dostal pendrekem. Na komunisty jsem byl hodně naštvaný. Rok 1989 pro mě znamenal zásadní zlom – konečně jsme mohli svobodně mluvit a nebát se nějakého udání,“říká Ladislav Jirotka, který se v 80. letech učil na knihkupce a momentálně pracuje v kavárně.

Ne každý přišel na Národní kvůli výročí sametové revoluce. „Byla jsem na nábřeží, protože tam chodívám krmit nutrie, ale už tam nejsou, tak jsem se aspoň přišla podívat. Listopad 89 pro mě žádnou změnu neznamenal, ale dva roky poté mě po 23 letech vyhodili z práce v podniku ZKL a deset let jsem byla registrova­ná na úřadu práce,“uvedla paní Věra, které je 66 let a včera na Národní pravděpodo­bně nebyla typickým návštěvník­em.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Bez roušek Centrem metropole prošla demonstrac­e proti vládním opatřením, jejíž účastníci často neměli roušky a k sundání ochrany úst a nosu vyzývali skandování­m další lidi.
Foto: Petr Topič, MAFRA Bez roušek Centrem metropole prošla demonstrac­e proti vládním opatřením, jejíž účastníci často neměli roušky a k sundání ochrany úst a nosu vyzývali skandování­m další lidi.
 ??  ?? Osobně i online Včera večer zářily na Národní třídě tisíce plamínků. Kromě toho, že řada lidí přišla svou svíčku zapálit osobně, mohli lidé využít dobrovolní­ků a objednat si zapálení svíčky s vlastním jménem a vzkazem online. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
Osobně i online Včera večer zářily na Národní třídě tisíce plamínků. Kromě toho, že řada lidí přišla svou svíčku zapálit osobně, mohli lidé využít dobrovolní­ků a objednat si zapálení svíčky s vlastním jménem a vzkazem online. 2x foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ?? Demonstrac­e v autech Před budovou České televize lidé demonstrov­ali na obranu její nezávislos­ti.
Demonstrac­e v autech Před budovou České televize lidé demonstrov­ali na obranu její nezávislos­ti.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia