Dnes Prague Edition

Přijdu, i když tady bude mor

-

Na Národní byl 17. listopadu 1989 a poté nevynechal žádné výročí. Na místě, kde začala revoluce, včera režisér Václav Marhoul trávil čas se svými dětmi.

Co pro vás znamená 17. listopad a jaký pro vás byl ten letošní?

Na Národní jsem byl tentokrát asi dvě hodiny. Šel jsem si užít to, abych stál na stejném místě jako před 31 lety a uvědomoval si hodnotu věcí, které se jmenují svoboda a demokracie. O tom je pro mě naprosto každý 17. listopad. Pokaždé si tento den užívám hlavně sám pro sebe a uvědomuji si při tom, co je důležité.

Na Národní jste vzal i své děti...

A samozřejmě jsem jim hodně vyprávěl o minulosti, také jsem mluvil se spoustou lidí, které jsem tam potkal, a se všemi jsem si říkal, že máme v čele vlády bývalého člena StB a musíme myslet na to, o co přesně šlo v roce 1989. Lidi, které jsem potkal, mě ničím nepřekvapi­li, jsou konzistent­ní a ti, kteří jsou na opačném pólu, jsou také konzistent­ní – také ničím nepřekvapí. S demokracií je to teď podle mě u nás 50:50. V roce 1989 jsme vykročili správným směrem a poté jsme udělali také mnoho kroků zpět. Jedním z nich byla opoziční smlouva. To byla první porevolučn­í zrada demokracie a tak hrozná – tam začal celý ten průšvih. Klaus–Zeman a jejich dohoda.

Co jste říkal na výzvu primátora, aby lidé letos raději zůstali doma?

Myslím, že panu Hřibovi nezbývalo nic jiného než toto říct. Vyplývá to z jeho funkce a role. To mě ale vůbec nezajímalo a překvapilo mě, kolik navzdory té výzvě přišlo na Národní lidí. Pro mě byl 17. listopad stejný jako kterýkoli jiný. Návštěvu centra nikdy nevynechám – přijdu, i kdyby tady kromě koronaviru byl ještě například mor.

Podnikl jste kromě návštěvy Národní ještě něco jiného, co by se vázalo k výročí revoluce?

Zbytek dne pro mě byl spíše pracovní, pořád pracuji na Nabarveném ptáčeti i na novém filmu. Ten se bude jmenovat McCarthy a bude o známém senátorovi. Nabarvené ptáče různě po světě vstupuje do distribuce, třeba tento týden do dánských kin, a s tím máme neustále já a můj prodejní agent práci. Dělám rozhovory a to dílo musím pořád propagovat.

Co si myslíte o demonstrac­i, která se uskutečnil­a odpoledne?

Ani o žádné demonstrac­i nevím, nevnímal jsem ji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia