Dnes Prague Edition

Příště se chci cítit jako princezna

Zčeřený proud obrazů, zvuků a emocí. Tak zní nové album zpěvačky a věčné hudební hledačky Lenky Dusilové Řeka.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

PRAHA Zpěvačka sama přiznává, že právě vydané album je silně propojené s jejím životním příběhem. „Na Řece se prostředni­ctvím hudby snažím napojit na své rodinné kořeny a ohlížím se do vlastní minulosti,“svěřuje se Lenka Dusilová.

Album působí jako celistvý tvar, nikoliv jako shluk písniček. Předpoklád­ám, že to byl od začátku záměr.

Momentu, kdy se rozhodnu natočit album, vždycky předchází tápání. Procházím novými hudebními zkušenostm­i, vedle toho žiju svůj osobní život, přičemž obě ty cesty jsou úzce propojené. Nasbírám zkušenosti a začnou se mi vyjevovat hudební kontury. Řece předcházel­y důležité momenty mých spoluprací, hlavně s tanečním souborem Spitfire Company a s tanečnicí Markétou Vacovskou, kdy jsem si vyzkoušela psaní scénické hudby. Osvobodila jsem se od formátu klasické písničky a hodně mi to otevřelo imaginaci. Hrozně se mi zalíbila ta linka, kdy hudbou proplouvát­e a necháváte se jí unášet. Čehož jsem chtěla dosáhnout i na téhle desce.

Myslíte, že je to logické vyústění vaší dosavadní hudební dráhy?

Je to kontinuum příběhu, který jsem začala deskou Spatřit světlo světa z roku 2002. Tehdy jsem si uvědomila autorský směr a ujasnila jsem si, že nechci plýtvat časem a energií na něco, z čeho bych sama neměla dobrý pocit. Přičemž ten příběh samozřejmě pokračuje dál, teď jsem čtyři roky pracovala na projektu Monument/um, který je zaměřený na pomoc méně známým ohroženým památkám. Pohybovala jsem se v bývalých Sudetech, vnímala jsem příběhy lidí, kteří o památky pečují, a bylo mi jasné, že chci natočit desku se silným důrazem na krajinu, na atmosféru. Bavila jsem se s producente­m Petrem Ostrouchov­em, nastínila jsem mu svůj koncept, a když se mě ptal, jakým jedním slovem bych ho pojmenoval­a, okamžitě mi vyskočil obraz řeky. Je tvarovaná a formovaná krajinou, někdy je dynamická, jindy pomalá. Zároveň je to trochu regrese, kdy proplouvát­e do minulosti a zpět.

Proč album začíná polsky zpívanou písničkou?

Nebylo to nijak prvoplánov­é rozhodnutí. K polštině jsem se dostala přes Beatu Hlavenkovo­u, s níž jsem spolupraco­vala v rámci kapely Eternal Seekers, kde psal texty básník a spisovatel Bogdan Trojak. Co se týče zmíněné písničky Białe konie na Řece, původně jsem ji směřovala spíš na Ukrajinu, kde mám rodinné kořeny, a chtěla jsem se s nimi alespoň prostředni­ctvím hudby částečně propojit. Nakonec z toho ale vzešla polsky zpívaná věc, na které jsem spolupraco­vala s violoncell­istkou Dorotou Barovou z dua Tara Fuki. Napsala velmi krásný text mimo jiné vypovídají­cí o tom, že je velmi důležité poklonit se minulosti a vyprávět o ní dál. I proto, že nějakým způsobem ovlivňuje také naši současnost.

Řeka je tvarovaná a formovaná krajinou, někdy je dynamická, jindy pomalá. Lenka Dusilová

Kam se váš hudební a životní příběh bude ubírat po téhle desce?

Je to v souvislost­i s deskou Řeka asi trochu paradox, ale chtěla bych příště natočit přece jenom tradičnějš­í písničkovo­u nahrávku. Ráda bych se totiž zase jednou cítila jako princezna s dobrou kapelou za zády, která si zazpívá, zatančí a nebude to přitom celé muset táhnout sama.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia