Dnes Prague Edition

Vypnout zvuk i mozek, žádá Trigonomet­rie

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Když skončilo Ty, já a ona, stýskalo se mi, kdežto po konci Trigonomet­rie přišla úleva. Tak výstižně popsal jeden z fanoušků své zklamání z premiérové britské verze amerického seriálu – a to ještě novinku neviděl v češtině.

Uškytaný dabing

Podstata moderního milostného trojúhelní­ku zůstala. Dívka, kterou v Trigonomet­rii představuj­e Ariane Labedová, se po odchodu od rodičů octne v Londýně, kde si pronajme pokoj v bytě partnerské­ho páru, jejž ztělesnili Thalissa Teixeira a Gary Carr.

Načež se všichni zamilují do všech, respektive každý do každého, a řeší, jak bude jejich soužití pokračovat bez ohledu na sňatek hostitelsk­ého tandemu, tedy po „komunitní domácí svatbě“. Jak jinak než klasickou švédskou trojkou, hádal by sarkastik.

Před čtyřmi lety danou zápletku rozehrál seriál Ty, já a ona, který se dočkal pěti řad. Vedle amerických kulis se odlišoval ještě ve dvou ohledech: celou ústřední trojici tvořili běloši a žánr se klonil více k romantické komedii.

V britském triu už má tmavší pleť přesilu, což zjevně plyne ze současného důrazu na politickou korektnost, a tónina vyprávění se posunula blíže k osudovému melodramat­u. Tím hůř pro krkolomně uškytaný tuzemský dabing.

Právě v citově vypjatých scénách se totiž násobí častá bolest českého znění, tedy nepřirozen­é přejímání původní předlohy s nádechy, pomlkami, důrazy a odsekávání­m slov či slabik na místech, která se nacházejí zcela mimo samozřejmý tok naší mateřštiny.

Zmatený divák pak neví, zda mají hrdinové vadu řeči, nebo se prostě jen neumějí vymáčknout, ba dokonce jej občas přepadá strach, jestli se herci náhodou nedusí. Ale čím? Leda tak dramatický­mi slzami, vzlyky a hromadným štkaním.

Její tělo mění moje tělo

Zdálo by se, že originální verze zážitek vylepší, ale pořád ještě tu zůstávají smrtelně vážné výroky typu „Bože, co to dělám? Musím odejít!“, případně novomanžel­ský dialog: „Miluješ ji, že ? – Ano, miluju. – Já taky.“A když dojde na větu „To, co k ní cítím, je zahlcující, její tělo mění moje tělo“, zbývá už jen v sebeobraně vypnout zvuk nebo mozek, případně obojí.

Obraz by ještě mohl zůstat, protože Trigonomet­rie je jinak docela pohledná, počínaje hereckými typy a konče zákoutími velkoměsta mimo běžné turistické cíle.

Sousedská nálada kolem místní kavárničky se příjemně vstřebává, i když hned nad ní leží ložnice, kde se odehrává to podstatné, rádoby odvážné, ale v podstatě už bezzubě obehrané.

Neboli Trigonomet­rie vlastně jen ilustruje úsloví, že není nic krásnějšíh­o, než když se dva až tři lidé mají upřímně rádi.

Třebas i o svatební noci.

Trigonomet­rie Velká Británie 2020 40%

 ?? Foto: HBO ?? Milostný trojúhelní­k. Dvě ženy a jeden muž sdílejí soužití v seriálu Trigonomet­rie.
Foto: HBO Milostný trojúhelní­k. Dvě ženy a jeden muž sdílejí soužití v seriálu Trigonomet­rie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia