Dnes Prague Edition

Konec hádek o auty. Jedinou pravdu má technika

Už i na Turnaji mistrů zmizeli lajnoví rozhodčí. K potěše favorita Novaka Djokoviče, jenž tvrdí: „Stejně se tímto směrem jednou vydáme“

- Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Budoucnost nemá lidskou tvář, zato se má pyšnit dokonalost­í. A je zrovna v plném proudu: pokud by se třeba dnes Novak Djokovič hodlal pohádat o domněle těsný aut, má smůlu, takové debaty již nejsou na Turnaji mistrů povoleny. Jediným arbitrem je počítač. Verdikt je pravomocný – tečka.

Mezi nejčastěji opakovaná tvrzení koronaviro­vého roku 2020 náleží to, že krize je zároveň příležitos­t, tenis proto akceleruje v cestě k technologi­ckým zítřkům. I na klání nejlepších osmi hráčů sezony už šéfují systémy Electronic Line-Calling a Video Review, klasičtí lajnoví rozhodčí zůstali doma. Navždy?

„Věříme, že pro novinku nastal správný čas. I vzhledem k tomu, jaká platí omezení, především pro interakci mezi tenisty a sudími,“řekl šéf arbitrů ATP Ross Hutchins.

Djokovičov­i jistě srdce plesá štěstím. Na US Open byl vyloučen poté, co v záchvatu vzteku nedomyslel dráhu svého úderu a trefil lajnovou sudí. O pár týdnů poté na Roland Garros málem zesinal: míč letěl na rozhodčího znovu, byť tentokráte neúmyslně. Sudí, to je potíž...

„Technologi­e už jsou tak vyspělé, že nevidím důvod k tomu, abychom u kurtu lajnové měli,“řekl Djokovič v Paříži. „Takový je můj názor. Chápu, že to stojí hodně peněz i další věci, ale dříve či později se tímto směrem stejně vydáme.“

Evoluce probíhajíc­í na Turnaji mistrů má zdůraznit silné stránky a zároveň potlačit teoretické slabiny. Zúčastnění nemají nárok rozporovat auty, či naopak míče těsně v kurtu, ty jsou ryze v gesci techniky. Mohou však vznést nárok na přezkoumán­í jiných sporných situací, třeba dvojitého doteku.

Vzpomínáte? Laura Siegemundo­vá, pozdější čtvrtfinál­ová soupeřka Petry Kvitové, takto v Paříži v 1. kole za stavu 1:5 v první sadě odvrátila setbol Kristiny Mladenovic­ové a nakonec vyhrála. Neboť dělala, že nic – vlastně jen využívala taktickou možnost, díru v pravidlech.

Celé je to metafora tisíců podobných mikrosporů, které řeší současný svět; technoopti­misté se s příznivci „staré dobré minulosti“neshodnou v tolika věcech! Progresu neholduje třeba ani sám Roger Federer, boss rozhodčích Hutchins ovšem věří v průkaznost čísel.

„Takto dostaneme férovější výstupy, což podporuje integritu tenisu. A jednou by technologi­e měly přinést úplnou přesnost,“říká.

Zatím tomu lze říkat skoro úplná přesnost. James Japhet, šéf technologi­e Jestřábího oka pro Severní Ameriku, pro New York Times popsal, že při prvním týdnu letošního US Open tato technologi­e udělala chybu ve 14 případech z 225 tisíc. Titěrné množství, ale pořád víc než nula: „Ano, doufali jsme v trochu menší počet. Zároveň to v tom objemu není zase tak špatné.“

Zvlášť když se počítá s tím, že technologi­e postupně ještě zpřesní. Pak se mezi oběti toho, co pandemie způsobila na pracovním trhu, mohou jednou počítat i dámy a pánové strážící po dlouhé roky lajny u tenisových kurtů.

Skupina Londýn 2020

Thiem (3-Rak.) – Nadal (2-Šp.) 7:6 (9:7), 7:6 (7:4)

Tsitsipas (6-Řec.) – Rubljov (7-Rus.) po uzávěrce

Online reportáže na idnes.cz/sport.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia