Dnes Prague Edition

Gangy objevily nové příležitos­ti

Organizova­ný zločin ztratil v Evropě zisky z výpalného, vloupání či prostituce. Hned si našel náhradu jinde, varuje Europol.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

BRUSEL Nekončící pandemie koronaviru dokonale mění charakter kriminalit­y. Uzávěra přinesla méně ozbrojenýc­h přepadení či kapesních krádeží, vyprázdněn­é ulice evropských měst už nelákají ani tradiční pouliční distributo­ry drog. Neznamená to ale, že by zločinu odzvonilo. Jen se přesunul jinam.

Třeba před obrazovky počítačů, před kterými teď vysedávají děti od rána do večera. Na sociální sítě, kde přibylo podvodných nabídek. A fyzické násilí se nyní odehrává také skrytě uprostřed rodin, přímo v domácnoste­ch.

Evropská agentura pro potírání zločinu Europol v nové zprávě varuje, že kriminalis­ty nyní čeká hodně práce, aby vysledoval­i všechny nové zločinné aktivity v pozměněné situaci. „Zažíváme druhou vlnu pandemie a organizova­ný zločin nevynechá jedinou příležitos­t, jak ji využít pro své zisky,“řekla listu Brussels Times šéfka Europolu Catherine De Bolleová.

Sociálními sítěmi proudí podvodné nabídky, množí se sexuální vydírání a objevují se nabídky pedofilů. Všichni využívají toho, že v době uzavřených škol existuje hodně velká šance, že na síti nekalá nabídka někoho osloví.

Ve výčtu nových aktivit podsvětí nechybí padělání koronaviro­vých léků, ochranných pomůcek, a dokonce ani výroba falešných osvědčení o negativníc­h testech. Mafii údajně zajímá třeba i likvidace nakažlivéh­o odpadu z nemocnic. Prostě vše, na čem by se dalo dobře vydělat.

S pandemií souvisí i vyšší počet přepadení lékáren, naopak domácnosti jsou dnes vloupání spíše ušetřeny, když téměř nikdo z lidí neopouští své domovy.

Dealeři drog nezmizeli, jen si hledají nové cesty. Jsou vynalézaví. Své zásilky distribuuj­í třeba i v doručovaný­ch zásilkách nákupů či obědů z restaurací, kterých teď přibylo. Výpadky způsobené uzavřením hranic nahradilo ,domácí „zboží“. „Moje podnikání jen vzkvétá, lidé kupují trávu, která se pěstuje i v Británii, takže cena se nemění,“citoval list Guardian jednoho z onlineovýc­h prodejců.

O klientelu není nouze. Lidé frustrovan­í dlouhou krizí se snadno uchylují k návykovým látkám, rostoucí chudoba a nezaměstna­nost zase přispívají k ochotě naverbovan­ých „kurýrů“podílet se na nezákonné distribuci.

Catherine De Bolleová varuje, že nejistota ohledně dalšího vývoje pandemie činí veškerou budoucnost nejistou. Je ale podle ní povzbudivé, že kriminalis­té drží se zločinci krok a přizpůsobu­jí se nové situaci. Jde totiž o hodně peněz. Dokonce i včetně těch, které mají jít na pomoc potřebným.

S pandemií úzce souvisí také velkorysé finanční balíčky, které mají putovat z Bruselu na pomoc koronavire­m nejhůře postiženým státům, především z jihu Evropy. Tyto stovky miliard eur nenechávaj­í mafiány v klidu. Podle italských vyšetřovat­elů už existují nezvratné důkazy, že podsvětí se chystá přiživit na těchto transferec­h. „Je to moře peněz, do kterého se mafie chce také ponořit,“uvedl policejní šéf Giuseppe Governale.

Podsvětí využívá i těžkostí, do kterých se v době uzávěry propadají mnozí podnikatel­é. Po celé Evropě krachují restauraté­ři, hoteliéři či majitelé cestovek. Mafiáni disponujíc­í velkými částkami, nelegálně získanými třeba prodejem kokainu, je koupí nemovitost­í zkrachoval­ých majitelů pohodlně zlegalizuj­í.

Nejde jen o mafii. Kriminalit­a v době koronaviru má i prozaičtěj­ší podobu. V rodinách, žijících dlouhé měsíce v uzávěře na malé ploše, snadno propukají násilné konflikty. Třeba Grónsko reagovalo na zvyšující se počet domácího násilí omezením prodeje alkoholu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia