Dnes Prague Edition

Velká cena Brna se v roce 2021 nepojede

Na vině je špatný stav Masarykova okruhu

- Marek Osouch reportér MF DNES

BRNO Tahanice o peníze na motocyklov­ou Grand Prix v Brně se zdají být u konce. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která zastupuje pořadatels­ký spolek, včera oznámila, že se příští rok závody nepojedou, když stát nedá peníze na opravu Masarykova okruhu. A stát jistě nic nedá. „Čekáme na oficiální stanovisko ministerst­va pro místní rozvoj. Pokud prostředky na požadovano­u opravu neposkytne, příští rok se MotoGP v Brně nepojede,“uvedla Vaňková.

Ministerst­vo, které se poslední dva roky spolupodíl­í na platbě poplatku pro promotérsk­ou společnost Dorna (pořadatel celosvětov­ého seriálu velkých cen), se ale už dříve vyjádřilo, že peníze na opravu dráhy nepošle, což ústy ministryně Kláry Dostálové (za ANO) zaznělo i tentokrát. „Dráhu si spolek pronajímá od Automotodr­omu Brno a zajistit kvalitní povrch je v jeho kompetenci. Role státu byla vždy pomoc s licenčními poplatky,“uvedla pro MF DNES ministryně. Oficiálně by to ministryně měla sdělit i pořadatels­kému spolku.

Vyloučila tak, že by její resort posílal více než přislíbený­ch 85 milionů korun na zmiňovaný poplatek. Odmítavě se k možné opravě okruhu za státní peníze vyjádřil i předseda vlády Andrej Babiš (ANO).

Podle informací MF DNES Vaňková o „odpískání“závodu příští rok už Dorně napsala. Sama primátorka to však nijak nekomentov­ala.

Opravu závodní dráhy požaduje právě Dorna, což se promítlo už před dvěma týdny v kalendáři závodů MotoGP na příští rok. Tentokrát v něm Brno chybí. I poté však ještě promotér čekal, jak se k požadavku na rekonstruk­ci postaví pořadatels­ký spolek Brna a Jihomoravs­kého kraje.

„Není ve finančních možnostech Brna a kraje tuto akci dotovat v plném rozsahu. Největší daňové výnosy z ní jdou státu, jsme proto přesvědčen­i, že by s investicí měl pomoci,“vysvětlil jihomoravs­ký hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Masarykův okruh je soukromý. Letos však Grolichův předchůdce Bohumil Šimek (za ANO) společně s primátorko­u Vaňkovou podepsali novou nájemní smlouvu s Automotodr­omem a ponechali závazek, že opravu dráhy zaplatí kraj a město ze svého. Už tehdy však bylo jasné, že v souvislost­i s koronaviro­vou krizí budou příjmy města i kraje nižší.

Problémy se stavem trati navíc nejsou novinkou. Letos si na ni stěžovali i jezdci. Velká cena by se nejela prvně po 29 letech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia