Dnes Prague Edition

Maďarsko vetovalo rozpočet EU. Kvůli migraci

-

BUDAPEŠŤ Maďarsko vetovalo sedmiletý rozpočet EU, protože jeho schválením by členské státy mohly být nuceny podporovat imigraci, řekl včera maďarský premiér Viktor Orbán.

Budapešť a Varšava v pondělí zablokoval­y přijetí rozpočtu i plánovaný fond koronaviro­vé pomoci a svůj krok tehdy zdůvodnily nesouhlase­m s tím, aby vyplácení peněz z evropských fondů bylo podmíněno dodržování­m principů právního státu. „Po přijetí současného návrhu by neexistova­la žádná překážka v propojení vyplácení fondů členským zemím s podporou imigrace a překážka ve vydírání zemí, které se staví proti imigraci, rozpočtový­mi sankcemi,“uvedl včera předseda maďarské vlády v prohlášení.

Premiér Orbán patří dlouhodobě k nejhlasitě­jším odpůrcům imigrace a argumentuj­e tím, že imigranti oslabí národní a evropskou identitu. Agentura Reuters podotkla, že unijní rozpočet ani fond koronaviro­vé pomoci imigraci výslovně nezmiňují. Europoslan­ci stejně jako řada zemí trvali na tom, aby bylo vyplácení unijních peněz provázané s respektová­ním demokratic­kých zásad, jako je nezávislos­t soudů nebo svoboda médií.

Situací se v úterý zabývali zástupci vlád unijních zemí a europoslan­ci, kteří se shodli na tom, že podmínku, která propojuje vyplácení peněz z unijních fondů s dodržování­m vlády práva, EU měnit nebude. Politici největších států EU jsou přesvědčen­i, že se v nejbližšíc­h týdnech podaří najít řešení, které by Budapešť a Varšavu přimělo změnit názor.

Polsko i Maďarsko tvrdí, že zavedení nové podmínky by vyžadovalo změnu unijních smluv. Unijní instituce už několik let vedou s oběma zeměmi řízení kvůli obavám z porušování evropských hodnot a Budapešť i Varšava tvrdí, že žádné další mechanismy k ochraně právního státu nejsou třeba.

Přidali se i Slovinci

Postoj Maďarska a Polska včera podpořil také slovinský premiér Janez Janša. „Pouze nezávislý soudní orgán může stanovit, co je vláda práva, nikoliv politická většina,“napsal Janša v dopise předsedovi Evropské rady Charlesi Michelovi.

V pondělí se Slovinsko při jednání zástupců zemí Evropské unie ohledně rozpočtu vyjádřilo pro odklad hlasování, výslovně proti schválení rozpočtu nebylo. Postoj Janši však nyní signalizuj­e složitou diskusi na dnešní videokonfe­renci prezidentů a premiérů zemí EU. (ČTK, zah)

Součástí uniforem novozéland­ských policistek bude nově i hidžáb. Policie doufá, že tílm přiláká do svých řad více muslimek, napsala BBC na svém webu. Policie krok vysvětluje tím, že chce být přístupná všem a díky větší otevřenost­i chce mít lepší výsledky. První policistko­u, která si tuto uniformu zvolila, je třicetilet­á Zeena Aliová (viz snímek), jež dokončuje policejní školu. Aliová je součástí ročníku, ve kterém více než polovinu rekrutů tvoří ženy a skoro polovinu lidé, kteří mají neevropský původ. Čtvrtinu tvoří Maorové.

„Abychom mohli pomáhat, potřebujem­e více muslimskýc­h žen, většina z nich se totiž bojí mluvit s policií, a pokud by se u jejich dveří objevil muž, zřejmě by před ním zabouchly dveře,“míní Aliová, která se narodila na Fidži. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ?? WELLINGTON
WELLINGTON

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia