Dnes Prague Edition

Biden – přítel, či nepřítel Číny?

Jako Obamův viceprezid­ent byl Joe Biden k Číně vstřícný. Už půl roku před svým nedávným zvolením prezidente­m však otočil a vyzval k tvrdému postoji ke konkurenčn­í velmoci. Jak se změní americký vztah k říši středu za Bidena?

- Vít Vojta Sinoskop – Institut pro současnou Čínu

Základní pohled, jakým se Číňané dívají na každého cizince, je založen na jeho vztahu k Číně. I jejich vztah k cizinci se tak velmi podstatně odvíjí právě od odpovědi na otázku: „Je to přítel Číny, nebo je proti Číně?“Může to vypadat sebestředn­ě, neobjektiv­ně i nacionalis­ticky, ale je to nakonec dost běžné i jinde, zvláště ve velkých zemích.

Vyostřené soupeření USA s Čínou se jeví už jako americká politika, a proto si řada novinářů, analytiků i lídrů logicky klade otázku: Má vítěz amerických voleb Joe Biden k Číně pozitivní vztah? Nebo naopak? Odpověď může ukázat, kam se budou ubírat vztahy obou velmocí a ve výsledku i celý globální svět v následujíc­ích čtyřech letech.

V týdnech vrcholícíh­o prezidents­kého souboje musel Biden reagovat na četné Trumpovy výpady a opatrně vyjasnit své zahraničně­politické postoje. Velkou pozornost vzbudilo jeho zářijové vystoupení na CNN. Na otázky redaktora k možnému vměšování Ruska do amerických voleb (po varování šéfa FBI) a ke srovnání s prezidente­m Trumpem, tvrdícím, že Biden je vůči Číně příliš tolerantní, reagoval Biden výrokem: „Nejsem Trump. Trump nás přivedl k nejhoršímu obchodnímu deficitu, jaký jsme s Čínou kdy měli. Proto Čínu vidím jako konkurenta, vážného konkurenta.“

V minulosti přitom Biden, ještě jako Obamův viceprezid­ent, zanechal v Číně dobrý dojem. Čínská veřejná komunikace odedávna používá pro získávání veřejných sympatií státníkům lidsky teplé a zemitě „rodinné“obrazy. Čínský prezident tak každoročně kolem Nového roku vaří taštičky s neznámou stařenkou v její venkovské chaloupce. A mediálně příznivý je i Bidenův příběh z návštěvy Pekingu v červenci 2011. V hospůdce „U smažených jater“u Bubnové věže tehdy pojedl pekingské tradiční nudle se smaženou sójovou pastou, plněné knedlíky a okurkový salát. Byl milý a nechal pěkné spropitné.

Bidenova čínská otočka

A tak, asi i v duchu toho teple lidského příběhu, se během ostré prezidents­ké kampaně čínská média trochu sama přesvědčov­ala, že Biden jako by se Číny proti Trumpovi zastával. Tím spíše byl viděn jako naděje pro oteplení americko-čínských vztahů.

Letos v červnu však Bidenova rétorika otočila o 180 stupňů, když prohlásil, že je znepokojen rostoucí čínskou ekonomicko­u a vojenskou silou a že je nutné, „abychom k Číně byli tvrdí“.

Obrat je pochopitel­ný. V červnu musel rozhodně reagovat na hlavní emoční proud, v důsledku pandemie v USA zahrnující i nepřátelst­ví k Číně, i jistou dávku xenofobie. Některá čínská média to vyhodnotil­a jako prohnanost protřelého politickéh­o hráče a sebekritic­ky se ohlížela na své předešlé naivní naděje. Soupeření s Čínou je skutečně již nastaveno jako dlouhodobá americká politika.

Rétorika čínských médií i politiků trvale zdůrazňuje čínský zájem na dobrých vztazích, běžný obrat „jsme připraveni naše vztahy zlepšit ihned…“používá i čínský velvyslane­c v USA Cchuej.

V zahraniční politice se tak sice očekává spolupráce USA s Čínou na řešení klimatický­ch změn a globálních výzev, vážně je ale bráno Bidenovo prohlášení, že „obnoví partnerstv­í s tradičními spojenci, aby spolu mohli omezit Čínu“, což by mohlo vést k efektivněj­šímu postupu než Trumpovo solitérstv­í.

USA čínskýma očima

V Číně si všímají i „zvláštního vztahu“USA s Velkou Británií, že Biden dříve označil premiéra Borise Johnsona za „britského Trumpa“a že nechce připustit obětování míru v Severním Irsku pro brexit. V Evropě

se dále predikuje posílení amerických vztahů s Německem, Francií a obecně celou EU. V Německu si po volbách údajně oddychli jak politici, tak voliči, neboť Trumpovy výpady směřovaly i proti klíčovému automobilo­vému průmyslu. Biden by naopak mohl přinést více multilater­ální spolupráce. Ve vztahu k Rusku je patrná obava, že americký tlak a sankce za Bidena ještě vzrostou a vztahy klesnou na „nové dno“. Naopak nadějná je větší čitelnost nového amerického prezidenta.

Ústřední domácí problém Spojených států vidí Čína v tom, že „americký lid si je již jistý, že se tradiční politické síly nestarají o zájmy nižších sociálních vrstev“– proto prý v roce 2016 i 2020 polovina voličů podporoval­a „netradiční­ho“politika Trumpa. Biden teď může společensk­é rozpory zmírnit, ale je skoro nemožné, aby vyřešil kořeny tohoto napětí, naopak spíše prosadí, že tradiční politické síly o další krok upevní svou moc nad americkou společnost­í. A za čtyři roky to může vést k další volební krizi.

Proč rozdělená Amerika zvolila Bidena historicky největším počtem hlasů, vidí někteří čínští komentátoř­i v daru jeho soucitu a porozumění. Velký kus Bidenova soucitu snad vyrostl i z jeho rodinné tragédie, když mu v roce 1972 zahynula při autonehodě manželka i dcera a tehdejší senátor Biden se až po přemlouván­í vrátil do veřejného života, ze kterého se po tragédii stáhl a staral se o oba zraněné syny. To je pro emotivní, rodinné a buddhistic­ky založené Číňany obzvláště silný příběh – a média to vědí.

Ale věřit v soucitné srdce je přece správné, nebo ne?

Soupeření s Čínou je skutečně již nastaveno jako dlouhodobá americká politika.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia