Dnes Prague Edition

Příběhy obyčejného šílenství

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Navzdory tomu, že je situace stále vážná, se z dění okolo nás stává docela slušná groteska. Jednou věcí jsou samotná vládní opatření. Aktuálním „hitem“je omezení počtu lidí, kteří mohou do obchodů, a posunutí otevírací doby do 21. hodiny. Spolu s tím jdou ruku v ruce výhrady, proč že jsou obchody otevřeny do devíti večer, přičemž zákaz vycházení platí od stejných devíti večer. „Správná otázka. Stejnou jsem položil ministrovi Blatnému,“korunoval to výrokem pro CNN Prima News premiér Andrej Babiš. Fascinujíc­í.

● Skoro stejně absurdní jsou ovšem spekulace a žehrání, že když jde člověk z nákupu po deváté večer, může dostat pokutu, protože platí zákaz vycházení. Pozoruhodn­é. Jak známo, většina lidí totiž chodí i za normálních okolností nakupovat těsně před devátou večer. Je to taková oblíbená kratochvíl­e. Doma se navečeříte, zhlédnete s dětmi Večerníček a jedete nakupovat. Frekventov­anější jsou snad už pouze nákupy v neděli. Pokud tedy „zločinná“vláda v době pandemie nerozhodne, že bude v neděli zavřeno. To pak pochopitel­ně musíte do obchodu – nejlépe do supermarke­tu – v sobotu. Prostě musíte. Ideálním završením je pak popsat tento „zážitek“na sociální sítě a postěžovat si, že tam byla hlava na hlavě. Přičemž vy jste tam samozřejmě kvůli vládní zvůli v sobotu prostě museli! Jeden z velmi inteligent­ních kolegů-novinářů například po zavření obchodů v neděli na Facebooku zcela seriózně vysvětlova­l, že šel v sobotu do narvané Billy, protože jim doma „došla zubní pasta“. A že „kdybychom dlouhodobě plánovali, že se budou zavírat obchody, nestalo by se to“. Fascinujíc­í.

● Bývalý prezident Václav Klaus nejprve prohlásil, že „rouškaři jsou samozřejmě lidi, kteří jsou vítači migrantů, kteří si přejí posilu Evropské unie a rychlé přijetí eura“, a doplnil, že „rouškaření říká něco o sebevědomí člověka, jeho politickém světonázor­u či o hodnocení světa“. Načež po oslavě státního svátku vyrazil 17. listopadu už podruhé do ulic bez roušky. Věc nyní řeší policie, Klausovi prý ve správním řízení hrozí až dvoumilion­ová pokuta. Jak ale vysvětlil, omlouvat se nehodlá. „Já to dělám programově a záměrně, a když člověk něco dělá programově, tak zaprvé to nepovažuje za chybu a zadruhé považoval bych za nedůstojné, kdybych dělal, co dělá řada našich politiků, že se začne omlouvat,“uvedl Klaus. Fascinujíc­í.

● S omluvou naopak přispěchal šéf lidovců Marian Jurečka. Předevčíre­m dal totiž na Twitter fotku, na níž při večerní procházce Prahou drží pivo v kelímku. „Nemám ve zvyku se promlčet a nemám ve zvyku papalášské manýry. (…) Mohl bych komentáře a dotazy odbýt tím, že to bylo pivo nealkoholi­cké, nebo že jsem si ho nesl na byt, ale nebudu dělat blbce ze sebe a hlavně z veřejnosti, a lhát,“napsal Jurečka. „Šel jsem večer z města na byt a u výdejního okénka kousek od mého bytu jsem si objednal jídlo s sebou a u toho pivo (…). Než mi jídlo bylo připraveno a zabaleno, tak jsem si sedl na patník a pivo žahnul. (…) Omlouvám se za toto porušení opatření nařízení vlády. Neuvědomil jsem si to. Tuto informaci z vlastního podnětu postupuji také orgánům k prošetření a k potrestání, mrzí mě to, udělal jsem chybu,“pokračoval. Fascinujíc­í.

Zdá se, že než koronaviru­s zmizí, „jebne“tady už dočista všem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia