Dnes Prague Edition

Rychlovlak­y do Polska: teď se rozhodne

Bude-li spojení k severním sousedům ekonomicky výhodné, potěší lyžaře nebo lázeňské hosty.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Do Pardubic vlakem z Prahy za 40 minut nebo rychlejší cestování do Krkonoš. Podoba dalšího vysokorych­lostního spojení tentokráte směřujícíh­o z Prahy do polské Wroclawi začíná dostávat konkrétněj­ší obrysy. Trať, jejíž rychlejší část chystaná až na 350 kilometrů v hodině povede podél dálnice D11 směrem k Hradci Králové, je už čtvrtou z pěti plánovanýc­h vysokorych­lostních tratí, která se překlopila do fáze studie proveditel­nosti. Ta má kromě ekonomické efektivity projektu vybrat i nejvhodněj­ší variantu a posoudit, v jakých městech má cenu pro rychlovlak­y stavět nádraží, a tedy vybalancov­at přepravní proudy lidí směřujícíc­h do měst po trase a celkovou dobu dojezdu. Mezi Hradcem a Polskem zpracovate­l studie prověří celkem šest možných variant vedení chystané vysokorych­lostní železnice.

„Z Hradce Králové k hranicím Polska je zapotřebí respektova­t předepsané přechodové body: Královec/Lubawka, Meziměstí/Mieroszów a Petříkovic­e/Okrzeszyn,“uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriuso­vá. Dvě z šesti prověřovan­ých tras kopírují stávající konvenční železniční trati. Prvním je spojení z Hradce Králové k polským hranicím u Královce vedoucí přes Jaroměř a Červený Kostelec. Druhá zvažovaná trasa vede východněji a polskou hranici překračuje u Meziměstí.

V obou případech Správa železnic počítá s modernizac­í částí stávající trasy tak, aby jí mohly vlaky projíždět až 250kilomet­rovou rychlostí.

Zbylé čtyři varianty pak počítají s výstavbou trati o stejných parametrec­h na zelené louce. Liší se přitom místem, kde by měly překročit polskou hranici. Konkrétně jde o přechody Petříkovic­e, nebo opět u Královce směrem na polskou Lubawku. Obě trasy pak budou hodnoceny ve dvou variantách. Tedy pouze pro osobní dopravu, nebo pro dopravu smíšenou, kdy kromě osobních vlaků budou trať využívat i nákladní dopravci. Kudy přesně ale zmiňované trasy povedou, zatím není pevně stanovené a koneckonců vybrání nejvhodněj­ších tras je i úkolem pro zhotovitel­e studie, který vzejde z nedávno oznámeného výběrového řízení.

Šance pro Poděbrady a Trutnov

Zatímco trasa druhé poloviny budoucího rychlého spojení není definitivn­ě dána a bude záviset i na domluvě s polskou stranou, na druhém konci u české metropole je už nyní jasno. Rychlovlak­y zde budou vyjíždět směrem na Poříčany, kde se plánuje jeden z pilotních projektů vysokorych­lostní železnice. Ten by se měl začít stavět v roce 2025 a být tak prvním místem, kde se na české železnici bude možné svézt rychlovlak­em. To ale nebude platit o zbytku spojení, které si na dokončení počká ještě několik dekád. „Studie proveditel­nosti se bude zpracováva­t 18 měsíců, poté bude nutná aktualizac­e materiálů zásad územního rozvoje v jednotlivý­ch krajích. Výstavba VRT Praha – Hradec Králové – Wrocław začne v roce 2025 pilotním úsekem Praha – Poříčany. Následná výstavba VRT směrem k Hradci Králové a do Polska se v současnost­i předpoklád­á okolo roku 2040,“uvedla Pistoriuso­vá.

Protože rychlovlak­y do Polska budou používat stejný počáteční úsek jako spoje na Brno a dále na Vídeň nebo Budapešť, počítá se i u nich se zastávkou Praha-západ, která vznikne nedaleko Nehvizd. Další zastávkou na trase rychlovlak­ů by mohly být Poděbrady. Právě zvážení připojení této zastávky, která je předběžně plánována u křížení dálnice D11 se silnicí I/38 na jih od lázeňského města, je další otázkou, na kterou má odpovědět nová studie.

Napojení na vysokorych­lostní trať bude mít rovněž Hradec Králové. Tam by ale neměla vzniknout samostatná stanice pro rychlovlak­y jako v Poděbradec­h, počítá se zde se sjezdem na dnešní konvenční trať. Další sjezd je plánován u Trutnova.

Tendence k prodražová­ní

Základní síť pěti vysokorych­lostních tratí by podle vládního plánu měla vyjít na zhruba 650 miliard korun. Hned první spojení z Prahy přes Ústí nad Labem a dále pod Krušnými horami do Drážďan během studie proveditel­nosti oproti původnímu plánu finančně nabobtnal. Zvýšení ceny o zhruba 60 miliard na necelých 200 miliard donutilo ministerst­vo dopravy poněkud osekat projekt, který se během zpracování studie rozšířil mimo jiné o odbočku do Mostu. Letos v září proto úřad studii schválil pouze v základní trase s tím, že pro posouzení odbočky, která by měla obsloužit Podkrušnoh­oří včetně například Karlových Varů, vznikne další samostatná studie. U trasy do Polska je proto Správa železnic už opatrnější a předpoklád­anou cenu stavby před ukončením studie proveditel­nosti raději nekomentuj­e.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia