Dnes Prague Edition

Jak Asseco Solutions za 30 let na trhu změnilo tvář českého byznysu

Společnost Asseco Solutions letos oslavila své třicátiny. Že vám její jméno moc neříká? A co když se řekne HELIOS? Za 30 let její ERP systémy ovládly čtvrtinu českého trhu, a daří se jim velmi dobře i na Slovensku.

-

Jak se z garážové firmy o čtyřech lidech stala společnost určující rytmus českého byznysu?

Z garáže až na 30 % trhu

Firma vznikla v roce 1990 v podstatě jako „garážovka“. Čtyři kamarádi společně založili malou společnost a vytvořili pro pár spřátelený­ch firem jednoduchý program pro účetnictví, skladovou evidenci, správu majetku apod. Svůj účetní program tehdy pojmenoval­i HELIOS. Později najali prvního zaměstnanc­e a s rozmachem PC se jim podařilo prorazit v menších a středně velkých firmách. Tam dnes dominuje velmi pokročilý nástupce původního HELIOS, a to HELIOS Orange. Ten dnes pomáhá řídit i poměrně velké průmyslové podniky či farmaceuti­cké firmy.

V roce 1996 pak už podstatně větší firma, tehdy ještě s názvem LCS, začala s vývojem většího, robustnějš­ího softwaru, který začala dodávat větším zákazníkům s vyššími nároky. Tak vznikl „prapředek“dnešního systému HELIOS Nephrite. Firma se se svými produkty postupně vypracoval­a na lídra českého ERP trhu s mezinárodn­ím přesahem, založila dceřiné firmy na Slovensku a v Německu. Prorazila také do informační­ch systémů pro veřejnou správu, kde dnes nabízí systém HELIOS Pantheon. V roce 2007 se stala společnost LCS součástí nadnárodní skupiny Asseco, působící v 55 zemích světa. Dnes zaměstnává na 350 zaměstnanc­ů, dosahuje obratu téměř 600 milionů korun a drží si 30% podíl na českém trhu s ERP systémy. Velmi dobře si vede i na Slovensku.

Za úspěchem stála tvrdá práce

Na masivní rozvoj české „garážovky“s oblibou vzpomíná i její současný předseda představen­stva a výkonný ředitel pro ČR Jiří Hub. Ten v ní v 90. letech začal budovat marketingo­vé a produktové oddělení, ještě v rámci přípravy své diplomové práce. „Trh byl tehdy nenasycený a poptávka obrovská. S dobrým produktem nebyl problém prorazit. Nejnáročně­jší bylo uřídit bouřlivý růst firmy. Nemyslím ani tak to, že jako programáto­ři jsme víceméně přespávali v práci, abychom stihli všem zákazníkům dodat vše, co chtěli. Mám spíše na mysli manažerské uřízení přerodu „garážové“firmy s pár zaměstnanc­i přes „rodinnou“firmu s několika desítkami pracovníků až po etablovano­u středně velkou IT firmu s několika sty zaměstnanc­i a vedoucím postavením na trhu,“říká Hub.

Systémy HELIOS dnes najdete ve

Zatím největší inovací je zbrusu nový systém HELIOS Nephrite, který vznikl na základě hloubkové analýzy skutečných potřeb více než čtyř stovek velkých českých firem.

více než 15 000 českých firem. Ve své době je používala i celá Velká čtyřka (KPMG, Ernst & Young, Deloitte, Pricewater­houseCoope­rs) a pro sebe i své klienty je využívají i další nadnárodní poradenské firmy jako například TPA, BDO či Mazars. HELIOS Green, předchůdce HELIOS Nephrite, se mimo jiné velmi dobře etabloval v televizníc­h společnost­ech včetně České televize, TV Prima či Rozhlasu a televízie Slovenska. Mezi uživateli HELIOS najdete i jména jako Veolia, Sparkys, Lomax, Dermacol, Seznam.cz, Koh-i-noor, Jablotron či třeba Kancelář Senátu České republiky.

Za pokračujíc­ím úspěchem stojí inovace

„Jestliže v devadesátý­ch letech a vlastně i na počátku století stačilo mít k úspěchu „jen“dobrý produkt a dostatečné kapacity pro implementa­ce, dnes už to neplatí,“popisuje Jiří Hub proměnu trhu. „S růstem trhu do Česka dorazila tvrdá konkurence nadnárodní­ch ERP systémů, které jejich výrobci přizpůsobi­li pro českou legislativ­u. Nám se ale stále daří být o krok napřed, a to díky inovacím,“dodává.

Asseco Solutions to s inovacemi myslí opravdu vážně. Během posledních dvou let představil­o tři zbrusu nové informační systémy. Letos navíc vybudovalo vlastní oddělení inovací a rozvoje produktů, které má za úkol do systémů HELIOS integrovat nejnovější trendy, jako je umělá inteligenc­e, strojové učení, rozšířená realita či třeba využití chatbotů. V jeho čele stanul Lukáš Ontl, který stál za uvedením edice iNUVIO systému HELIOS Orange. Ten předloni přinesl do českých firem řadu radikálníc­h novinek včetně integrovan­ého business intelligen­ce nebo modulu pro analýzu komplexníc­h rizik a souvislost­í. Ukázal tak směr, kterým se Asseco Solutions pro čtvrtou dekádu své existence bude ubírat.

Nový systém pro „dobu covidovou“– HELIOS Nephrite

Zatím největší inovací je však zbrusu nový systém HELIOS Nephrite. Ten vznikl na základě hloubkové analýzy skutečných potřeb více než 400 českých velkých firem. Co je ještě podstatněj­ší, na trh přišel až letos na podzim, takže v sobě stihl integrovat některá přizpůsobe­ní pro současnou situaci kolem koronaviru. Systém je tak plně připraven na práci zaměstnanc­ů z domova, a to nejen na straně firmy, ale i jejích dodavatelů a partnerů.

Jak? HELIOS Nephrite zcela odstraňuje z firemní komunikace e-maily nebo instant messaging, které ze své podstaty brání zastupitel­nosti zaměstnanc­ů a předávání informací v době dovolené, nemoci, OČR apod. Veškerou komunikaci totiž soustřeďuj­e přímo v systému, u konkrétníc­h položek, o kterých se zaměstnanc­i obvykle baví (například faktur, objednávek, výrobních příkazů či žádostí o náhrady), a to podobným stylem jako fungují sociální sítě.

U mezifiremn­í komunikace zase sází na samoobsluž­nost, na kterou jsou dnešní lidé zvyklí například z e-shopů. Systém také razantním způsobem posouvá plánování personální­ch kapacit u projektů i finanční řízení. Přináší také plně přizpůsobi­telné uživatelsk­é rozhraní, což se ukazuje být pro české uživatele jako klíčové. Budoucnost systémů HELIOS je zkrátka v inovacích směřujícíc­h k co nejpříjemn­ější práci jejich uživatelů.

 ??  ?? Nový produkt HELIOS Nephrite
Nový produkt HELIOS Nephrite
 ??  ?? Jiří Hub, předseda představen­stva a výkonný ředitel Asseco Solutions
Jiří Hub, předseda představen­stva a výkonný ředitel Asseco Solutions

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia