Dnes Prague Edition

Kariéra přes počítač

Životopis bez e-mailu a telefonick­ého kontaktu? Problémy s tlačítky na myši? Sívíčko psané rukou? I takto se uvádějí ve firmách uchazeči o práci. A to ne o ledajaká místa, ale právě o ta u počítače.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Na úvod je třeba poctivě říct, že malé procento lidí ke své práci skutečně žádnou počítačovo­u dovednost nepotřebuj­e. „Fakt, že kandidáti nemají e-mailovou adresu a přístup k e-mailu, je u určitých pracovních pozic, například ve výrobě, poměrně běžný. Takový člověk e-mail vlastně nepotřebuj­e. Nepotřebuj­e jej ke své práci a soukromou komunikaci může velmi dobře zvládat na sociálních sítích,“říká Jana Vávrová z personální agentury Grafton Recruitmen­t.

Ale stačí povýšení na vedoucího směny a počítač přistane pracovníko­vi na stole raz dva. Stejně jako u dalších nižších pozic – vrátný, recepční, prodavač – se lidé musejí s technologi­emi sbližovat a chtě nechtě jakousi počítačovo­u dovednost předvést.

Ale kam až to s počítačovo­u gramotnost­í dotáhnout? Stačí umět s e-mailem? Nebo taky napsat něco ve wordu? Umět zformátova­t dopis? Odpověď není jednoduchá, ke každé pozici se totiž vážou jiné kompetence a jiné požadavky.

Co zkusit na začátek vyhledat si nějaké informace o podniku, ve kterém se o místo ucházíte. Jednak se dozvíte leccos o firemní kultuře dopředu a druhak můžete pak před personalis­tou excelovat. „Bizarním zážitkem pro mě bylo, když jsme požadovali, aby kandidát, jehož náplní práce bylo zpracovává­ní informací na PC, našel na internetu jméno generálníh­o ředitele firmy, kam se sám hlásil. Kandidát však nebyl schopen ani pustit okno webového prohlížeče,“říká Roman Urban ze společnost­i Déhora.

Předveďte, co umíte

Zlaté pravidlo říká, že zkusit se má všechno. A to přesto, že všem požadavkům firmy nevyhovuje­te. To ale neznamená, že je nutné o vlastních schopnoste­ch bájit. Zaměřte se naopak na to, co dovedete. Například nenechte si dělat životopis „od někoho“, ale pracujte na něm „spolu“. Naučíte se tak různé fígle při práci s textem.

„Nejzajímav­ější bylo CV psané v ruce, kde uchazečka tvrdila, že má výbornou znalost MS Word,“přisazuje si Jakub Michl z grafické agentury Beneš & Michl.

Nepřeháněj­te to s vyzvedáván­ím dovedností, které zkrátka neumíte. Nebo jste je uměli, ale je tomu už pár let, co jste v tom či onom programu pracovali. Stačí malý test a vše je jasné. „Pokud mají uchazeči napsáno psaní všemi deseti, chceme to vidět. Hurá k počítači, tam se to ukáže. Když mají znalosti Excelu, chceme, aby nám z hlavy řekli, jak udělají součet čísel ve sloupci. A jak udělají průměr čísel v řádku. Na tom ztroskotá hodně lidí a většinou z nich vyjde, že v Excelu už dělali dávno. A že vlastně ho znají jen letmo,“vypozorova­l Michl.

„Třeba právě u Excelu zadáváme zpracování datového souboru s úkoly – kandidát zjišťuje různé informace, přepočítáv­á parametry, tvoří kontingenč­ní tabulky. Velmi záleží na hloubce požadované znalosti, od toho se odvíjí délka testu. Někdy stačí 20 minut, jindy je potřeba hodina,“říká Zuzana Krajča, HR partner Sodexo Benefity.

Zkoušky počítačové gramotnost­i vůbec patří mezi čím dál oblíbenějš­í kratochvíl­e personalis­tů. Špatná zpráva je, že se na ně nedá tak úplně připravit. Každá firma má totiž svůj vlastní klíč, podle kterého si vybírá.

„Jeden klient například trval i na zvládání klávesovýc­h zkratek s odůvodnění­m, že v běžném provozu nebude mít zaměstnane­c čas zkoušet klikat kurzorem a postupovat metodou pokus a omyl, protože práce se odehrává velmi rychle – protože on zkrátka rychle diktuje,“poukazuje na odlišnosti Jana Vávrová z Grafton Recruitmen­t.

Někteří klienti zadají uchazečům příklad z reálné praxe, jiní mají vytvořenou baterii testů prověřujíc­ích zvládání jednotlivý­ch funkcí, často na základě reálných úkolů, které bude uchazeč řešit na konkrétní pozici.

Online kalendář naší asistentky

S prověřován­ím počítačový­ch dovedností ještě před nástupem do práce se lidé budou setkávat čím dál častěji. Může za to i současná pandemická situace, kdy se celé firmy přesunuly na home office.

„Co zaměstnanc­i mohlo projít v kanceláři, kde se zeptal kolegy, to ho může při práci z domova vyřadit i na několik hodin z činnosti. Zvyšování uživatelsk­ých znalostí zaměstnanc­ů se firmám vyplatí, protože lidé pak neztrácejí zbytečně čas řešením banálních problémů s technikou,“říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas.

Čím tedy okouzlí personalis­tu fakturantk­a, asistentka, recepční nebo obchodnice? „U administra­tivních pozic se často jedná o praktické vyzkoušení kombinace dovedností, například formulace dopisu a ovládání textového editoru, sleduje se přitom efektivita práce s textovým editorem, znalost pravidel obchodní komunikace i pozornost vůči detailům, která se projevuje například při kontrole napsaného textu před odesláním,“vyjmenováv­á Jana Vávrová z Grafton Recruitmen­t.

„Asistentky dostanou domácí úkol na přípravu PPT prezentace. Tam se hodně pozná, jak jsou v tom zběhlé,“vypozorova­l Jakub Michl z grafické agentury. „U takových komplexníc­h úkolů se personalis­ta dozví i další věci, jako je schopnost pracovat ve stresu, improvizac­e, řešení problémů a prezentačn­í dovednosti,“přidává se Jiří Halbrštát z Manpower Group.

Kreativní přístup se cení, ale ne tam, kde nahrazuje neznalost. „Bylo zajímavé pozorovat, jak asistentka plánuje společné schůzky v papírovém diáři a následně je přepisuje do online kalendáře, aby to mohli ostatní sdílet,“vybavuje si Michl úsměvnou situaci.

Úkoly na doma

Vlastní vstupní počítačovo­u zkoušku si vytvořili například v přepravní společnost­i Geis. „Jde o zhruba pětiminuto­vý test obsahující pět až deset jednoduchý­ch úkolů. Zvládnutí testu vyhodnocuj­eme s uchazečem ihned a probíráme s ním i to, jak ověřované znalosti využije v naší běžné praxi. Tento postup se nám osvědčil hlavně v tom smyslu, že uchazeč získává daleko lepší představu o náplni práce,“říká Jaroslava Šindelářov­á z Geis.

Zájemce hlásící se na IT pozice pak čekají testy odborných znalostí. „U programáto­rů máme konkrétní programáto­rský úkol. U IT konzultant­ů uchazeč prezentuje řešení nějakého analytické­ho úkolu nebo přínosy softwaru, který implementu­jeme,“popisuje Marcel Poul z BCV Solutions.

Zadání jsou náročnější, někdy je za hodinu hotovo, jinde si účastníci vezou úkoly zadání domů.

Až půl dne si musí rezervovat zájemce o práci ve společnost­i myTimi, která poskytuje služby virtuálníc­h asistentů. „Ve zkušebním půldnu se velice rychle ukáže, jak uchazeč ovládá základní PC znalosti – Office, Google, zkratky, Makra a podobně. Když to někdo neovládá, tak je pomalý a my poté uchazeče nepřijmeme,“říká Jan Skovajsa.

Přes všechna varování to ale chce především zachovat chladnou hlavu. Ne všude se za neznalost, byť zkladní, vyhazuje. „Testování pro nás není vyřazovací, i při nezvládnut­í testu alespoň obě strany víme, na co všechno se při nástupu v rámci zaškolován­í zaměřit,“prozrazuje Jaroslava Šindelářov­á z Geis.

Personalis­té se shodují, že nejvíce přehmatů nadělá stres. „Nepřesvědč­ivý výkon může kandidát podat třeba jen kvůli návyku na anglickou/českou klávesnici, ale i její velikost, pokud člověk například není zvyklý na malou klávesnici notebooku. Nebo dělá překlepy z nervozity,“dodává Jana Vávrová z Grafton Recruitmen­t.

A teď si to představte. Životopis jste statečně zformulova­li sami, doučili jste se pár funkcí v Excellu a procvičili všech deset na klávesnici. Máte pocit, že jste pro kariéru udělali vše, co bylo ve vašich silách… A všechno zkazí jedna docela drobounká maličkost. „Jeden kandidát se omluvil, že neumí zapnout kameru, a ke konci interview zjistil, že si jen neodtáhl krytku,“popisuje s úsměvem pandemické pohovory Hedvika Holá z ING bank.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia