Dnes Prague Edition

Na Těšnově vzniklo depo pro kurýry na kole

- — František Dvořák

KARLÍN Pražský magistrát zprovoznil cyklodepo pro rozvoz zásilek nákladními elektrokol­y v centru města. Logistika „poslední míle“je při dnešním boomu nákupů po internetu jedním z nových důležitých témat přepravníc­h firem.

Depo pojmenovan­é Depot.Bike sídlí přímo pod magistrálo­u na Těšnově u tramvajové smyčky, kde bývalo parkoviště provozovan­é soukromou firmou. Cílem je snížit počet jízd dodávek centrem, a přispět tak k zlepšení ovzduší. V areálu je osm míst pro kontejnery osmi logistický­ch společnost­í. Depo bude fungovat šest měsíců v pilotním programu. Pokud se systém osvědčí, mohlo by další depo vzniknout na levém břehu Vltavy. Pro město provozuje depo společnost ekolo.cz.

Méně jízd dodávkami

„Cyklodepo bude fungovat jako přepravní terminál mezi dodávkami a nákladními elektrokol­y. Společnost­i sem zavezou zásilky a odsud probíhá další zásobování do historické­ho centra. V případě nedoručení zásilek se tak vrací sem a ne na periferii, takže bude méně zbytečných cest, s čímž je spojeno méně emisí, menší zácpy,“objasnil záměr náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě).

Firmy na Těšnov mezi šestou a sedmou ráno dodávkami navezou zboží, které odtud dále rozvezou kurýři na kolech. Velikost zásilek bude záležet na každé z nich a na velikosti kol, která používají. „Minimálně polovina zásilek ve městě jsou menší zásilky, které se vejdou do nákladních elektrokol. Samozřejmě, že tam nikdo asi nepoveze ledničku,“řekl Scheinherr.

Na Těšnově je nyní osm míst pro kontejnery. V současné době jich je tu šest a o umístění sedmého provozovat­el jedná. Měl by přibýt v následujíc­ích 14 dnech. „Kontejnery patří logistický­m společnost­em a hlavní město jim zapůjčilo prostor a vytvořilo zázemí pro kurýry,“řekl Jakub Ditrich, jednatel ekolo.cz. Součástí depa je rovněž nabíječka pro elektrokol­a a společné zázemí s toaletou pro kurýry. Podle toho, jak se depo v následujíc­ím půlroce osvědčí, rozhodne se město, zda místo na Těšnově přebuduje nastálo, či zřídí ještě další depo. Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (TOP 09) by mohlo být na levém břehu Vltavy. Součástí depa bude v příštím roce také tzv. logistický hub, kde si budou moci lidé vyzvednout zásilky osobně. Pilotní projekt cyklodepa pro rozvoz zásilek prostředni­ctvím nákladních elektrokol je první svého druhu v Česku. V zahraničí získává tento způsob doručování zboží po centrech velkoměst čím dál větší popularitu. Vzorem pro realizaci pražského depa je berlínský Projekt KoMoDo, financovan­ý z Národní iniciativy na ochranu klimatu německého federálníh­o ministerst­va pro životní prostředí a ochranu přírody. Podobné depo mají také ve Vídni nebo Mnichově. Depo leží na rozhraní Florence a Těšnova. Díky umístění pod tělesem magistrály je prostor chráněn před vlivy počasí. Má ideální dopravní dostupnost jak pro zásobovací dodávky, tak pro kurýry na kolech. Mohou odsud zásobovat Josefov, Nové Město, Staré Město, Malou Stranu, Karlín, Holešovice, Žižkov nebo Vinohrady. Za ideou českého mikrodepa stojí Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který v roce 2018 zpracoval komplexní studii městské logistiky. Projekt, který stál přibližně milion korun, schválili radní pražského magistrátu v červnu 2020.

 ?? Foto: ČTK ?? Cyklodepo na Těšnově Depo pod magistrálo­u pro rozvoz zásilek nákladními elektrokol­y v centru Prahy včera zahájilo provoz.
Foto: ČTK Cyklodepo na Těšnově Depo pod magistrálo­u pro rozvoz zásilek nákladními elektrokol­y v centru Prahy včera zahájilo provoz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia