Dnes Prague Edition

Cestující v MHD ubyli a častěji jezdí načerno

Revizoři sice nepatří do první linie, ale podobně jako prodavačky denně přijdou do styku se stovkami lidí. A home office u nich nepřipadá v úvahu. Musejí proto dodržovat řadu bezpečnost­ních opatření.

- Roman Šafhauser redaktor iDNES.cz

PRAHA Za okny tramvaje řádí pandemie, přesto cestující mohou zaslechnou­t lakonickou frázi „Jízdenky, prosím“, po které následuje pohled na odznak revizora. Někteří lidé se domnívají, že revizoři kvůli strachu z nákazy zůstali doma. Podle šéfa revizorů Pavla Kurky je však šance, že se někdo z nich nakazí při práci, minimální. „Největší nebezpečí pro revizory není cestování v MHD. Většinou si nemoc přinesou od rodinných příslušník­ů nebo od kamarádů,“uvedl Kurka a dodal, že ze sto padesáti revizorů bylo od začátku pandemie nakažených osm a stejný počet byl v karanténě. Covid-19 se v těchto dnech prokázal u tří revizorů. Za období pandemie měli pauzu jen jednou, a to při vyhlášení jarního lockdownu, kdy bylo vše ve městě zavřené a MHD používalo málo lidí. Část z celkových sto padesáti revizorů tehdy pomáhala s distribucí dezinfekce v metru a na pracoviští­ch nebo chodili jako informátoř­i na zastávkách a radili lidem ohledně změn v jízdních řádech. Mezi nimi byli i dva revizoři, se kterými se potkal redaktor MF DNES v Centrálním dispečinku Dopravního podniku hl. m. Prahy.

Prodavačky jsou na tom hůř

Dvaadvacet­iletý Jan pochází z Hradce Králové a u dopravního podniku začal pracovat před dvěma lety hlavně díky svému koníčku. Patří totiž mezi takzvané šotouše, tedy fanoušky veřejné dopravy. Cestující chodí kontrolova­t společně s šestačtyři­cetiletým Bohuslavem, který je revizorem šest let a s kontrolou lidí má zkušenosti z předešlých zaměstnání. Pracoval několik let jako strážník a pak jako bezpečnost­ní technik. „Sám jsem si myslel, že bude teď kvůli covidu více konfliktů, ale cestující proti nám až na výjimky nic nemají. Asi dvakrát se mi od jara stalo, že někdo po mně chtěl, abych se vzdálil na dva metry. Nebo se diví, že není doprava zdarma,“sdělil Bohuslav poté, co naši skupinu přeměřili bezkontakt­ním teploměrem.

Na hrozbu nákazy, která nad nimi dennodenně visí, reagují s chladnou hlavou, ačkoli je Bohuslav starší a nemoc by u něj mohla být komplikova­nější. „Nemám s tím problém, ani s rodiči jsme to neřešili,“říká mladší z revizorů Jan a dodává, že se mají lépe než například prodavačky, které potkají možná stejné množství lidí jako oni, ale na rozdíl od nich musejí sedět v nevětraném obchodě.

Revizoři používají nejen roušky, ale k dispozici mají i přenosné balení dezinfekce a jednorázov­é rukavice. Nošení rukavic podnik nevyžaduje, ale doporučuje, proto záleží na jednotlivc­i, jestli si je nasadí. „Horší je mít celý den na sobě roušku, i když jich máme dost a měníme je. Na druhou stranu nás díky ní lidé tak lehce nepoznají,“uvedl s nadsázkou jednu z výhod bezpečnost­ních opatření Bohuslav. Narážel tak na skupinu lidí, kteří si revizory fotí a snaží se je identifiko­vat, aby se jim mohli vyhnout. S ohledem na to MFD na žádost dopravního podniku pořídila i článkovou fotografii tak, aby nebylo revizorům vidět do obličeje. Neuvádíme ani jejich celá jména, aby si je nikdo nemohl dohledat na sociálních sítích. „Ale jak cestuje méně lidí, je nás více vidět. Tak se nám stává, že nás cestující i přesto poznávají,“dodal Bohuslav.

Když vstupujeme do jedné z tramvají na I. P. Pavlova, upozorňuje Jan, že obvykle v každém voze je nyní černý pasažér. „Na poměr k počtu cestujícíc­h je teď rozhodně více černých pasažérů než za normální situace. Začalo to už v květnu,“potvrzuje Jan statistiky dopravního podniku, podle nichž od vyhlášení prvních omezení vlády v březnu letošního roku až do současnost­i využilo MHD téměř o 51 procent méně cestujícíc­h. Přesto například v květnu revizoři udělili téměř o pětinu pokut více, než za stejné období před rokem.

Roušky revizor nekontrolu­je

Kontrola cestujícíh­o nezabrala více než deset vteřin, pokud nebylo nutné vypsat pokutu. V takovém případě revizor strávil u cestujícíh­o jízdu až k další zastávce. Kontrole neujdou ani lidé, kteří roušku v dopravním prostředku nemají. K nasazení roušky je ale revizoři donutit nemohou. „Donucovací pravomoc má pouze městská či státní policie,“upozornil Jan během kontrol. Vedoucí komunikace dopravního podniku Daniel Šabík upozorňuje, že lze cestování ve veřejné dopravě považovat celkově za bezpečné a pravděpodo­bnost nákazy je minimální, pokud všichni dodržují hygienická opatření.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Jízdenky, prosím Za normálního stavu dopravní podnik denně nasazuje do MHD zhruba 100 revizorů, v současnost­i je to vzhledem k menšímu počtu cestujícíc­h zhruba 60. Od začátku pandemie se koronavire­m nakazilo osm revizorů.
Foto: Michal Šula, MAFRA Jízdenky, prosím Za normálního stavu dopravní podnik denně nasazuje do MHD zhruba 100 revizorů, v současnost­i je to vzhledem k menšímu počtu cestujícíc­h zhruba 60. Od začátku pandemie se koronavire­m nakazilo osm revizorů.
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Rukavice nejsou nutné Nošení rukavic podnik nevyžaduje, jen doporučuje. Záleží proto na jednotlivc­i, jestli si je nasadí.
Foto: Michal Šula, MAFRA Rukavice nejsou nutné Nošení rukavic podnik nevyžaduje, jen doporučuje. Záleží proto na jednotlivc­i, jestli si je nasadí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia