Dnes Prague Edition

Djokovič: Pět setů je moc. A má pravdu, tenis nesmí zaspat

- Pohled Miroslav Němý tenisový reportér MF DNES

Stávající systém ho vynesl mezi globální sportovní superhrdin­y. Přesto by ho Novak Djokovič chtěl upravit, neboť na Turnaji mistrů pronesl: „Jsem pro to, aby se hrálo všude jen na dva vítězné sety. I když jsou zápasy na tři vítězné historicky dány, nevidím důvod, proč by nemohla přijít šance na změnu.“

Bum: pro někoho svatokráde­žná slova zasvištěla vzduchem rychleji než smeč. I mezi účastníky dostaveníč­ka pro nejlepší hráče roku se rychle našli oponenti. Rafael Nadal: „Jsem kategorick­y proti takové změně na grandslame­ch.“Alexander Zverev: „Tohle bychom nikdy neměli otevírat. Nikdy.“

Sport zase jednou stínuje dění ve společnost­i. Je si vědom proměňujíc­í se doby a nutnosti se jí přizpůsobi­t, a tím pádem se ať už více, či méně radikálně překopávat. Pravdu má Nadal v tom, že pětisetové duely patří k tomu, proč si grandslamo­vých šampionů všichni tolik váží. „Musíte být fyzicky i psychicky silnější, musíte udržet skvělou formu dva týdny,“říká třináctiná­sobný vítěz Roland Garros.

Zároveň to ale řeší detail, ne podstatu tenisu. Na dva vítězné sety hrají ženy všude a muži mění systém jen čtyřikrát do roka, v Melbourne, Paříži, Londýně a New Yorku. Už ani pro Davis Cup to neplatí. Ani pro Turnaj mistrů. Ani pro další tak prestižní akce v Indian Wells, Římě, Číně, kdekoli jinde... „Jednak mi přijde, že máme už tak dost zápasů a turnajů. Ze všech sportů je naše sezona nejdelší, od ledna do listopadu. Doslova každý týden se něco hraje,“říká Djokovič. „A taky cítím, že schopnost udržet pozornost je u fanoušků kratší, zvlášť u těch mladších.“Srbskou světovou jedničku prý skoro vykolejilo, když zjistil: „Průměrný věk tenisového fandy činí celosvětov­ě 61 let. Musíme něco změnit. Komerčně a marketingo­vě se přizpůsobi­t mladší generaci.“Neodhadnut­elně dlouhé boje na grandslame­ch roky trápí televizní schémata – a práva z přenosů jsou a budou klíčovým příjmem, nejen pro tenis. Je úchvatné vidět „pětiseťák“ve finále Wimbledonu, jako když loni Djokovič přetlačil Rogera Federera, zároveň je občas úmorné sledovat je v prvních kolech. Hlavně je tendence ke zkracování logická v časech, kdy se debatuje, zda olympiáda přijme e-sporty, tedy výkony za klávesnicí počítače.

„Je jasné, že patříme ke sportům, co se drží tradice. Respektuji to. Ale cítím, že bychom zároveň měli zkoumat nové cesty. Míň setů, rozdílný kalendář, jiný bodový systém, cokoli. Jenže pokaždé, když to někdo zmíní, necítím žádnou ochotu se upřímně snažit přitáhnou mladší publikum,“říká Djokovič. Fotbal zavedl žluté karty i ofsajd, dávno tomu. Ale třeba volejbal relativně nedávno zrušil ztráty a házená zavedla omezený čas pro útoky – to byly zásadní změny, nutící zúčastněné ke změně strategie a přístupu, ničící staré pořádky. Tenisu to zatím nehrozí. Mohl by si dál zachovat možnost nehrát v rozhodujíc­í sadě tie-break. Ožil by třeba i kvůli tomu, že králové doby – Djokovič, Nadal, Federer – mají v kariéře znatelně vyšší úspěšnost v duelech na tři vítězné sety; jsou tak dobří, že čím kratší je zápas, tím větší šanci soupeř má. A hlavně se prostým zkrácením mužských grandslamů může vyhnout daleko něčemu radikálněj­šímu, třeba tomu, aby se jednou gamy hrály na dva vítězné míče. Pokud by totiž setrval v neustálém kroutění hlavou nad každým návrhem a nic nezkusil, mohl by také úplně prošvihnou­t trendy, a pak vše dohánět o to splašeněji. Proti takové vizi vypadá ta stávající Djokovičov­a přátelsky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia