Dnes Prague Edition

Bravo! Šup mezi elitu

Dobrá práce: fotbalová reprezenta­ce zvládla derby se Slováky a je v elitní skupině Ligy národů.

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Tak vida, není to vůbec špatná věc, ta Liga národů! Vyzmizíkov­ala nudné přípravné zápasy. Zařídila, že každý reprezenta­ční sraz má náboj.

A po včerejšku je jasné, že český národní tým díky ní čeká šest zápasů proti elitním soupeřům.

Po domácím vítězství 2:0 nad Slovenskem se hráči seběhli k maséru Poustkovi, který s mobilem v ruce sledoval souběžně hraný zápas Izrael–Skotsko. Po pár vteřinách už skákali radostí: vítězství domácích 1:0 dalo štempl na český postup do elitní skupiny A, ve které na průměrné týmy nenarazíte. A měřit se s top kvalitou je přesně to, co reprezenta­ce potřebuje ze všeho nejvíc.

„Máme obrovskou radost,“zářil trenér Jaroslav Šilhavý. „I přes problémy s covidem jsme Ligu národů zvládli, z ničeho jsme se nepo ..... Kluci zaslouží velký dík.“

Šilhavého tým včera dokázal, že si posun mezi elitu vážně zaslouží. Ve federálním derby byl jasně lepší, soupeře nepustil téměř k ničemu a klidně mohl vyhrát výrazněji.

Zdaleka není dokonalý, v porovnání s nejlepšími pořád vidíte spoustu nedostatků. Ani proti Slovensku nevyšlo všechno, našli byste několik pasáží, ve kterých Češi vyrobili sérii nepřesnost­í. Zároveň ale také okamžiky, kdy se Slováci ne a ne dostat k balonu a domácí s nimi v Plzni hráli bago.

Proti silnějšímu soupeři než Slovákům, kteří přebudováv­ají tým za pochodu, by asi měli víc problémů, ale jedno tomuhle výběru vzít nemůžete: cítíte z něj, že chce. A také, že je ochoten leccos obětovat. Ne vždy to tak bylo. Za předchozíh­o kouče Jarolíma často hru ovládal chaos, tým působil bezkrevně, někdy až odevzdaně. Pamatujete, jak v přípravách vybouchl s Austrálií (0:4) nebo Ruskem (1:5)? Hráči byli zoufalí, nevěřili si, propadali skepsi.

„Přál bych si být lepším fotbalisto­u, ale musíme si přiznat, že soupeři jsou prostě lepší,“hlesl třeba obránce Jakub Brabec.

Ten stejný Brabec včera řídil českou obranu, spolehlivě předskakov­al soupeře, patřil k nejlepším na hřišti, sršelo z něj sebevědomí.

Už při hymně se usmíval, což naznačuje: hráči se konečně na srazy těší. Nemohou se dočkat, až obléknou reprezenta­ční dres a na hřišti ho pak propotí tak, že se dá ždímat.

Tak třeba útočník Ondrášek.

Když ho vidíte, jak s vyceněnými zuby rozdává i schytává rány, tlačí se do šancí a agresivně se rve o každý balon, napadne vás: Takhle se má reprezento­vat!

Dvakrát ho vychytal slovenský brankář Rodák, napotřetí se plzeňský rabiát dočkal odměny a pojistil české vítězství.

Není na místě dělat ze zvládnuté mise v Lize národů zázrak, reprezenta­ci dál trápí bolístky, které se nedají vyléčit za pár měsíců.

Chybí hlavně víc kreativníc­h hráčů, víc těch, kteří si troufnou v soubojích jeden na jednoho.

Ale aspoň pár výjimek se už najde: třeba náhradník Černý, který mimo jiné přihrál na druhý gól. Zdravě drzý umí být i levý bek Matějů,

který třikrát v řadě nastoupil v základní sestavě a zaujal. Tahoun roste z Jankta, střed zálohy drží silná trojice Souček – Darida – Král.

Ani to pochopitel­ně nemusí na elitu stačit. Klidně je možné, že Česko po postupu stihne osud Islandu, který ve skupině s Anglií, Belgií a Dánskem neuhrál ani bod.

Ale už jen to, že se poměří v soutěžních zápasech s nejlepšími, může ohromně pomoct.

Vzpomeňte si, jak slávistům narostlo sebevědomí, když před dvěma lety v Evropské lize proklouzli z těžké skupiny. Dokázali si, že ani nejsilnějš­ích soupeřů se nemusí bát, což hned v další sezoně zúročili v Lize mistrů.

Také národní tým se teď může těšit na porci utkání, ve kterých se obouchá a nabere zkušenosti. Ještě před dalším ročníkem Ligy národů, který začne v létě 2022, ho čeká příští rok Euro, a kdo ví? Třeba o rok později i mistrovstv­í světa v Kataru, kam má i díky včerejšímu výsledku o něco blíž.

Může to znít bláznivě, když ještě ani nezačala kvalifikac­e, přesto je to tak: pokud Češi neprojdou na světový šampionát přímo coby vítězové skupiny nebo pokud nebudou patřit mezi deset nejlepších týmů z druhých míst, solidní výsledky v právě skončené Lize národů by jim se slušnou pravděpodo­bností mohly zaručit účast v baráži.

To všechno je ještě daleko, ale tým plný snaživců může doufat.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Česká radost Fotbalová reprezenta­ce oslavuje druhý gól proti Slovensku, který vstřelil útočník Zdeněk Ondrášek (vpravo s číslem 13). Češi v Lize národů postupují.
Foto: Michal Šula, MAFRA Česká radost Fotbalová reprezenta­ce oslavuje druhý gól proti Slovensku, který vstřelil útočník Zdeněk Ondrášek (vpravo s číslem 13). Češi v Lize národů postupují.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia