Dnes Prague Edition

Testujeme, platíme, hrajeme. Extraliga opět prodraží

- Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

Všude po extralize doteď platilo, že se pravidelné testy týkaly jen několika hokejistů, kteří si s koronavire­m ještě netykali.

V Třinci to jsou třeba čtyři. V Hradci Králové se jedná o osmičku, když k nim přiberete i některé členy trenérskéh­o štábu. Už dnes ale třeba pomašíruje na covidové odběry kompletní mančaft z Českých Budějovic. „Testování nás zásadně ovlivňuje,“přiznává generální manažer Motoru Stanislav Bednařík a navrhne: „Zkuste si to spočítat.“Dobře.

Testy v pondělí a ve čtvrtek.

Podstupuje je zhruba třicítka lidí – kromě hráčů i realizační tým. Sedmnáct stovek za PCR test. Za týden se dostaneme k částce kolem 100 tisíc korun. Do konce základní části zbývá patnáct týdnů. Přičteme i možné putování v play off, takže konečná suma za testy se může vyšplhat přes dva miliony. To v nepříznivé době zabolí i movitějšíh­o účastníka extraligy.

Po všeobecném veselí vyvolaném hokejovým restartem plíživě nastává období drahých testů, kterého se funkcionář­i obávali. „Může být pro nás smrtící,“shrnoval plzeňský šéf Martin Straka.

Majitele zjevně obměkčilo pravidlo, že se nebude šťourat do nosů již uzdravenýc­h hokejistů, kteří akutně netrpí žádnými příznaky.

Jenže promoření dle vládních regulí po 90 dnech mizí. Budějovice jsou první, smršť pozitivníc­h testů je zasáhla koncem srpna. O týden později se virus prohnal plzeňskou kabinou. Pak Spartou s Libercem. Po nich se léčili ve Vítkovicíc­h a v Brně. Covidem nepoznamen­aný tým byste v extralize nenašli. „Náš kádr se nakazil počátkem října,“přikývne třeba generální manažer Mountfield­u Aleš Kmoníček. „Pokud bychom testovali celý tým za stávajícíc­h pravidel, což nás čeká od začátku roku, bylo by to velké finanční zatížení.“

Hokej věří, že se podmínky a četnost testů zmírní. Extraliga už zkoušela hygienikům navrhnout levnější variantu antigenníc­h testů, mezitím potvrzenýc­h případů nákazy v zemi dál ubývá. „Časem se vše mění, téma budeme zase otevírat,“naznačuje extraligov­ý ředitel Josef Řezníček. „Nějaké kroky dál podnikáme, ale zatím jsme nedostali žádnou odezvu.“Asi už jste pochopili, že přetížení hygienici nepředstav­ují úplně chápavé partnery k dlouhým diskusím. Spíš nabídnou: Chcete hrát? Tohle dodržujte. Ne? Máte smůlu.

Dá se předpoklád­at, že se brzy hlasitěji ozvou zástupci profiklubů (APK), až na přelomu listopadu a prosince začnou přibývat ti, kteří za testy utrácejí znatelnějš­í sumy.

Ne, nezpůsobuj­e jim to masivní krátery v klubových kasách jako chybějící příjmy ze vstupného či příspěvky od sponzorů. Třeba budějovick­ý manažer Bednařík to ale trefně vystihuje: „Testování je stále položkou, se kterou jsme při sestavován­í rozpočtu nepočítali.“I proto je logické, že se hokej a jeho představit­elé pokouší opakovaně hledat cesty, jak ušetřit.

Oproti tomu fotbalová liga automatick­y a dobrovolně najela na pravidelné testy už v srpnu. Po restartu v nich jen dál pokračuje.

Díky výjimce ministerst­va zdravotnic­tví se o víkendu oživily nejvyšší soutěže ve volejbalu, basketu, házené a florbalu. Zahraje si jen ten, kdo má PCR test s negativním výsledkem, který není starší než 48 hodin. Na povolené halové sporty se také vztahuje „promořovac­í“lhůta 90 dnů.

Až si svazy ověří, zda soutěže mohou fungovat i v okleštěném režimu, pokročí dál. Třeba hokejová první liga žádá o víkendový start a jedním z návrhů je, že po prvotním PCR testu se budou provádět méně přesné antigenní testy. „Rozhodnutí jsme neobdrželi, ale nejsem optimista v tom, že by bylo možné provádět jen tuhle metodu,“odhaduje svazový mluvčí Zdeněk Zikmund. Pokud ovšem projde, otevře to možnosti extralize i dalším sportům.

Není ani od věci se podívat na novou vládní tabulku PES. Od 3. stupně se bez diváků mohou rozjet i amatérské sportovní soutěže. Museli by si nadšenci a hobbíci hradit nákladné testy? Pokud ne, proč by je museli absolvovat profíci? Nabízí se řada výkladů a dá se očekávat, že se s možným snižováním počtu nakažených zvýší intenzita nových žádostí a jednání. Teď ale nejen v extralize dál platí: Testujeme = platíme = hrajeme.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia