Dnes Prague Edition

Všichni žáci do škol, roušky s sebou

Návrat proběhne ve dvou vlnách, 25. a 30. listopadu. Zůstává mnoho omezení

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Epidemie pomalu ustupuje, a tak se Česko už v pondělí posune do méně rizikového stupně čtyři nového „hlídacího“protiepide­mického systému PES. S tím začíná i postupný návrat žáků a studentů do školních lavic.

„Jsem rád, že situace je natolik dobrá, že se můžeme posunout do další úrovně,“uvedl řízené rozvolňová­ní ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Školní třídy a studovny se však neotevřou najednou. Řízený návrat proběhne ve dvou vlnách a nebude se ještě týkat všech.

Nejdřív, příští středu, se k prezenční formě vyučování vrátí studenti závěrečnýc­h ročníků středních a vyšších odborných škol, a to včetně konzervato­ří. Ke stejnému datu se obnoví i praktická příprava, do laboratorn­ích a experiment­álních aktivit a umělecké výuky se znovu zapojí i studenti posledních ročníků vysokých škol.

Bude ale platit omezení, že v takové skupině může být maximálně dvacet lidí. „Společně s jarním výpadkem je toto jedna z oblastí, kde každé další zpoždění by bylo velkým handicapem,“vysvětlil ministr školství Robert Plaga, proč je praktická výuka v uvolňování opatření upřednostn­ěna. „Rovněž se vrací v život individuál­ní vzdělávání doktorskéh­o studia na vysokých školách,“dodal.

Ke svým hudebním nástrojům pod dohledem vyučujícíh­o se po více než měsíční přestávce navrátí v režimu „jeden na jednoho“také děti ze základních uměleckých škol, to samé platí i pro školy jazykové. Poskytovat lze též individuál­ní konzultace.

Týden ve škole, týden doma

Druhá vlna návratu žáků do škol je naplánovan­á na pondělí 30. listopadu. Prvňáky a druháky, kteří už třetí den ve svých školách jsou, doplní jejich spolužáci z vyšších ročníků prvního stupně a ve speciálním rotačním systému – týden ve škole, týden doma – se budou ve školách střídat i žáci 2. stupně základních škol (deváťáků se rotační výuka netýká) a nižší stupně víceletých gymnázií.

Důvodem je podle ministra Plagy čas, tedy aby se školy mohly na návrat k běžné výuce připravit.

Učitelé i žáci budou muset ve vnitřních prostorách po celou dobu školního dne nosit roušky, pravidelně větrat a dodržovat všechny platné hygienické standardy jako mytí rukou.

Veškerá opatření, která včera ministři školství a zdravotnic­tví představil­i, ale ještě musí schválit na svém dnešním mimořádném zasedání vláda. Ta svým rozhodnutí­m také „přepne“celou zemi z pátého, nejhoršího stupně, do méně rizikového stupně čtyři. „Věřím, že s tím vláda vyjádří souhlas,“uvedl ministr zdravotnic­tví Jan Blatný.

Rozvolnění opatření proti šíření koronaviru a na ně napojený návrat žáků a studentů do škol přichází právě ve chvíli, kdy se Česko svým skóre v ministersk­ém systému PES blíží (fakticky) ještě nižšímu, tedy třetímu stupni rizika.

Ten už za přesných podmínek otevírá maloobchod­y, restaurace a hospody a umožňuje amatérský sport či povoluje na hromadných akcích padesát osob venku a deset uvnitř.

Podle všeho se ale tak striktně podle tohoto systému ani ministerst­vo, ani vláda řídit nebudou. Už nynější rozvolnění škol z původního schématu lehce vybočuje a je pomalejší. Podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného totiž PES není robot a je třeba postupovat uvážlivě.

A to se líbí i zástupcům asociací ředitelů škol. „Je to rozumné. Teprve ve středu nastoupily první a druhé třídy a vůbec nevíme, jaký to bude mít dopad. Báli jsme se ještě nedávno, že to přijde až v lednu nebo únoru a najednou se tady budeme tahat o týden?“souhlasí s pomalejším postupem prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Doplňuje, že školy potřebují optimálně týden, aby na změny mohly reagovat.

Nástup prvňáků a druháků do škol, ke kterému došlo tuto středu, považuje ale za unáhlený exministr zdravotnic­tví a epidemiolo­g Roman Prymula. Ten současné restrikce, jejichž pozitivní trend nyní sledujeme, před několika týdny sám zaváděl. „Je to minimálně o týden uspíšeno. Je nutné to korigovat na straně jiných opatření, doprovázet to něčím, co bude eliminovat šíření. Ty školy jsou tikající bombou,“uvedl v rozhovoru pro MF DNES v pondělí Prymula.

Méně kritický je k ministersk­ému postupu infektolog z Nemocnice Na Bulovce František Stejskal.

„Já si myslím, že to chyba není. Děti se musejí vrátit do lavic. Jiné země školy úplně nezavřely. Děti, zvláště ty starší, by měly nosit roušky a dodržovat další epidemiolo­gická opatření,“říká Stejskal.

Skóre Česka se zlepšuje

Aktuální skóre protiepide­mického systému PES, který „hlídá“Česko od pondělí, se včera večer dostalo na hodnotu 62 a od nižšího stupně tři ho dělí pouhé dva body. Do něj se ale Česko dostane nejdřív přespříští týden, protože aby se mohla opatření posunout k nižším stupňům, pozitivní trend musí vydržet minimálně sedm dní.

A stále se bude rozvolňova­t celostátně podle toho, co navrhne vládě ministerst­vo zdravotnic­tví. Podle názoru ministra Blatného by však třeba vánoční svátky mohlo Česko na úrovni tři skutečně prožít. A to by umožňovalo třeba i návštěvy hospod do deseti večer.

Tabulkový systém PES, který má zajistit bezpečný přechod od epidemie k běžnému životu, ale nemůže fungovat bez režimu nouzového stavu. Pak by totiž plošná opatření přestala platit.

„Kromě dárků si koupíme i nemoc, kterou si přineseme domů a během svátků si ji předáme v rodině. V lednu bychom na to nemohli reagovat jinak než opětovným zpřísněním opatření,“obhajoval včera ministr Blatný ve Sněmovně žádost o prodloužen­í stavu nouze.

Ve hře je ale dnes na mimořádném jednání vlády ještě jedna změna. Navrhuje ji ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který chce zrušit zákaz nedělního prodeje. Rád by umožnil vstup více zákazníků na provozní plochu v obchodech a prosazuje jednodušší režim při nakupování pro matky s kočárky či handicapov­ané. Ministr Blatný jeho nápad označil včera ve Sněmovně „za návrh k diskusi“.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Plán rozvolňová­ní Ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnic­tví Jan Blatný oznamují podrobný plán zmírňování omezení.
Foto: Michal Šula, MAFRA Plán rozvolňová­ní Ministr školství Robert Plaga a ministr zdravotnic­tví Jan Blatný oznamují podrobný plán zmírňování omezení.
 ??  ??
 ?? Foto: Ota Bartovský, MAFRA ?? Přivítání Učitelka ZŠ v Tanvaldu se objímá po návratu do školy s nejmenšími dětmi. Starší spolužáci se k nim brzy přidají.
Foto: Ota Bartovský, MAFRA Přivítání Učitelka ZŠ v Tanvaldu se objímá po návratu do školy s nejmenšími dětmi. Starší spolužáci se k nim brzy přidají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia