Dnes Prague Edition

Co ukázalo testování seniorů

Extrémem je domov pro seniory s třiceti procenty nakažených. Jsou i domovy bez viru.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Písecký Domov pro seniory Domovinka nákaze koronavire­m dlouho odolával. Infekci nechytil nikdo z klientů ani ze zaměstnanc­ů nebo o tom alespoň nevěděli.

Minulý týden poprvé všechny otestovali antigenním­i testy, jak nařídil stát. Ze čtyřicítky seniorů vyšly třem testy pozitivně.

„Ani jeden z nich v době testování neměl žádný příznak. Dali jsme je do izolace a sledujeme je. U dvou je nemoc stále bezpříznak­ová. U třetí klientky se objevily průjmy, žádné další symptomy nemá,“popsala zástupkyně ředitele domova Marie Bácová.

Klienti se s největší pravděpodo­bností nakazili od zaměstnanc­ů. Těch v domově spolu s dobrovolní­ky a lidmi zajišťujíc­ími terénní pečovatels­kou službu pracuje celkem 58. Antigenní testy prokázaly nákazu u čtyřech z nich.

Většina domovů s prvním kolem plošného testování začala v druhé polovině minulého týdne. Podle původního plánu vlády už minulou středu měly mít všechny první kolo testování za sebou. Jenže jim chyběly testy. Některá zařízení první testy proto provedla až toto pondělí.

Podle průzkumu Asociace poskytovat­elů sociálních služeb antigenní testy v průměru odhalily covid u 10 až 15 procent klientů a zaměstnanc­ů domovů. „Extrém byl u jednoho zařízení v Jihočeském kraji 30 procent pozitivníc­h testů, naopak v Praze byla zařízení, v nichž bylo nula procent nakažených pacientů,“podotkl prezident Asociace poskytovat­elů sociálních služeb Jiří Horecký. Zdůraznil, že v drtivé většině případů pozitivní lidé neměli žádné příznaky. „To je ale celkem logické, protože příznakoví pacienti byli zachycení už předtím a nebylo třeba je teď testovat,“dodal Horecký. To třeba ve středočesk­ých Mlékovicíc­h v centru Clementas výsledek antigenníc­h testů nijak nepřekvapi­l. Pozitivita se ukázala stejně jako v píseckém domově u tří seniorů. Tady však všichni tři měli příznaky, takže ředitelka Andrea Faltysová přesně tohle čekala. „Je to pro nás optimistic­ká zpráva. Oddechli jsme si, když jsme zjistili, že všichni ostatní jsou negativní,“komentoval­a výsledky Faltysová.

Celkem budou tři kola testů

Také podle ministra zdravotnic­tví Jana Blatného jsou výsledky prvních testů lepší, než se zdálo. „Aby je však bylo možné považovat za průkazné, musí proběhnout dvě nebo tři kola testování,“řekl ministr Blatný při jednání sněmovního výboru pro zdravotnic­tví.

Domovy mají povinnost testy opakovat vždy po pěti pracovních dnech od posledního testování.

Jejich klienti nicméně můžou testování odmítnout. Blatný už dříve ubezpečil, že na ně se třímiliono­vá pokuta, která jinak hrozí za porušení mimořádnýc­h opatření zákona o ochraně veřejného zdraví, nevztahuje. „V žádném případě nedopustím­e, aby došlo k represivní­m opatřením kvůli nepodstoup­ení testu na covid. Nebudeme pokutovat klienty sociálních služeb ani klienty zařízení dlouhodobé péče. Testováním naopak nabízíme pomocnou ruku,“sdělil Blatný. Pro zaměstnanc­e však antigenní testy povinné jsou.

Testy jsou nakonec spolehlivé

Antigenní testy se dělají stejně jako klasické PCR testy, tedy výtěrem z nosu. Rozdíl je však v rychlosti. Antigenní test výsledek ukáže klidně už do patnácti minut a nemusí se posílat do laboratoře. Na druhou stranu je jeho nevýhodou nižší spolehlivo­st. Vědecké studie uvádějí, že citlivost antigenníc­h testů se pohybuje mezi 75 a 85 procenty.

Z toho důvodu domovy co nejdříve zaměstnanc­e s pozitivním testem odesílaly i na klasický PCR test, aby nákazu covidem potvrdil. Jak centrum Clementas, tak Domovinka si spolehlivo­st antigenníc­h testů pochvalují. „U zaměstnanc­ů, kterým vyšly antigenní testy pozitivně, následně vyšly pozitivní i PCR testy. Takže to antigenní testování opravdu funguje,“konstatova­l ředitel Domovinky Petr Hladík. Kdyby testy odhalily další nemocné, domov si s tím dokáže poradit. Pokoje mají po jednom, maximálně po dvou. Takže nemocné můžou dobře izolovat od ostatních.

Díky zájmu dobrovolní­ků se neobávají ani výpadku personálu. „Kdyby ale koronaviru­s skolil více zaměstnanc­ů, obrátíme se na Jihočeský kraj s prosbou o přiřazení zdravotnic­kých či sociálních pracovníků,“nastínil Hladík řešení.

V Česku je přibližně 1 500 lůžkových zařízení sociálních služeb. Žije v nich zhruba 100 tisíc klientů, podobný je počet zaměstnané­ho personálu. Aktuálně je nakaženo téměř pět tisíc klientů a necelé tři tisícovky zaměstnanc­ů. Zatímco počet nakažených seniorů v domovech se ve srovnání s minulým týdnem zvýšil o 12 procent, počet nakažených zaměstnanc­ů o osm procent klesl.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Teď to bude bolet Seniorka podstupuje test v domově v Mlékovicíc­h.
Foto: Petr Topič, MAFRA Teď to bude bolet Seniorka podstupuje test v domově v Mlékovicíc­h.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia