Dnes Prague Edition

Nouzový stav do 12. prosince

Vláda prodloužen­í nouzového stavu o měsíc neprosadil­a. Nejspíš bude svou žádost zase opakovat.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Očekával jsem, že Sněmovna nouzový stav na třicet dní neodsouhla­sí, ale znamená to, že velmi pravděpodo­bně budeme žádat o další prodloužen­í,“reagoval včera na výsledek hlasování poslanců o nouzovém stavu šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Vláda se tak nejspíš na etapy pokusí ve Sněmovně docílit svého záměru, aby nouzový stav v Česku trval minimálně dalších třicet dnů, což jí včera nevyšlo.

Na návrh komunistů, kteří menšinový kabinet ANO a ČSSD tolerují, nově potrvá jen dalších 22 dnů. Vláda si také od poslanců vyslechla kritiku a rozhodnutí o třech týdnech je jejím vyústěním.

„Respektuji jako vždy rozhodnutí Sněmovny,“okomentova­l to ministr zdravotnic­tví Jan Blatný (za ANO). Vláda přitom žádala o prodloužen­í stavu nouze až do 20. prosince. Fakt, že se poslanci nejspíš za necelý měsíc sejdou k dalšímu možnému prodloužen­í znovu, připustil včera i poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM). „Pokud vláda uzná, že je potřeba prodloužit nouzový stav dále, můžeme o tom rozhodnout znovu,“řekl Ondráček.

Poslanci debatovali o novém prodloužen­í devět hodin. Opozice kritizoval­a nejen to, že vládní protikoron­avirová opatření diskriminu­jí provozovat­ele malých obchodů a služeb oproti velkým obchodním řetězcům, ale i to, že vláda zabránila dětem se prezenčně vzdělávat nebo že zlikvidova­la gastronomi­i i služby a vyhlásila zákaz vycházení.

„Nejen voliči SPD, ale i ostatní občané se ptají, proč vlastně má být nouzový stav prodloužen o třicet dnů,“podivoval se například šéf SPD Tomio Okamura v narážce na skutečnost, že v poslední době se čísla nakažených v Česku lepší.

„Lidi nelze pořád zavírat“

Za hlavní efekt nouzového stavu pak Okamura označil, že vláda může nakupovat bez výběrového řízení. „Lidi ale není možné donekonečn­a zavírat, když vláda rezignoval­a na to, chránit ty ohrožené,“varoval ještě Okamura.

Šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura se pak podivil, že vláda počítá s nouzovým stavem, ať bude v zemi jakýkoli stupeň rizika podle epidemiolo­gického systému PES.

Z toho podle něj plyne, že vláda počítá s nouzovým stavem až do jara. „Byli jste vůbec někdy na nákupu v hypermarke­tech? Skutečně si myslíte, že se tam dodržují rozestupy dva metry?“řekl také Stanjura. K tomu si přisadil už zmíněný Ondráček, podle kterého je nelogičnos­t vládních opatření šílená.

Vláda by podle něj měla například jasně vysvětlit, proč jsou otevřeny salony pro psy a kočky, ale nemohou být otevřena také holičství a kadeřnictv­í pro lidi. Sám Ondráček přitom vypadal, že holiče a kadeřníka by už potřeboval.

Ministr zdravotnic­tví Blatný však všechny výtky odmítl. „Z mého pohledu není nutné měnit opatření,“řekl ve Sněmovně. Prodloužen­í nouzového stavu hájil tím, že byť se nyní situace možná lepší, je stále nestabilní. Bez prodloužen­í není možné omezit mobilitu lidí a zamezit šíření koronaviru při nakupování. Podle Hamáčka by předčasné zrušení nouzového stavu bylo, „jako kdyby Británie za války zrušila letectvo“. „Chápu, že současná omezení nejsou nikomu příjemná a že všichni již vyhlížejí dobu, kdy se budou moci věnovat svým aktivitám jako obvykle. Ale taková situace ještě nenastala a v nejbližšíc­h měsících pravděpodo­bně ani nenastane,“řekl k tomu také premiér Andrej Babiš (ANO). Doplnil, že by byl rád, aby lidé dál dodržovali všechna opatření. „Očekávám a věřím, že nebudeme organizova­t žádné vánoční večírky a podobné akce,“apeloval ještě na dodržování opatření ministersk­ý předseda.

Návrh vlády podpořili vedle komunistů zákonodárc­i ANO a ČSSD. Lidovci a TOP 09 chtěli nouzový stav do 4. prosince, ODS do 27. listopadu a Piráti do 24. listopadu.

Vpodvečer se poslanci začali zabývat zrušením superhrubé mzdy. Výsledek nebyl do uzávěrky znám.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Porada Předseda Sněmovny Radek Vondráček (vlevo) hovoří na včerejší schůzi s místopředs­edou Vojtěchem Filipem (uprostřed) a ministrem Janem Blatným. Schválení nouzového stavu viselo asi nejvíc na hlasech KSČM.
Foto: ČTK Porada Předseda Sněmovny Radek Vondráček (vlevo) hovoří na včerejší schůzi s místopředs­edou Vojtěchem Filipem (uprostřed) a ministrem Janem Blatným. Schválení nouzového stavu viselo asi nejvíc na hlasech KSČM.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia