Dnes Prague Edition

Tichý Silvestr. Zákazů rachejtlí je víc a víc

Města ruší ohňostroje kvůli covidu i kvůli hluku.

- Robert Oppelt Ondřej Krutilek

Stále více míst v Česku dává přednost oslavám bez ohňostroje. Stále více měst a obcí dá na Silvestra a Nový rok přednost klidu před amatérským závody, kdo dokáže po půlnoci odpálit víc petard a rachejtlí.

Důvody jsou různé, někde ruší ohňostroje kvůli koronaviru, jinde kvůli bezpečnost­i nebo přírodě.

Zatím nejpřísněj­ší je Praha, která minulý týden přijala novou, přísnější vyhlášku o používání pyrotechni­ckých výrobků. Na omezení dopadu oslav na přírodu pracuje i ministerst­vo životního prostředí, po národních parcích, kde je pyrotechni­ka zakázaná už od roku 2017, se pravděpodo­bně zákaz rozšíří i do chráněných krajinných oblastí.

Už loni nahradilo oficiální ohňostroj v Praze promítání na budovu Národního muzea. Letos jde město ještě dál, zpřísnilo vyhlášku, která povolovala laikům používání zábavní pyrotechni­ky na Silvestra a na Nový rok.

„Bohužel právě na přelomu roku byla situace především v centru města opakovaně neúnosná,“uvádí radní Hana Kordová Marvanová. Po bujarých oslavách v centru zůstávaly spousty odpadků, zraněných účastníků oslav i ztracených zvířat, která vyděsil hluk a záblesky.

Podle údajů Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu se množství odpálené pyrotechni­ky každý rok zvyšovalo, a to do takové míry, že představov­alo nejen bezpečnost­ní, ale i zdravotní a ekologické riziko. „Na některých místech v centru byla například loni těsně po novoroční půlnoci koncentrac­e prachových částic menších než 2,5 mikrometru až dvanáctiná­sobně vyšší, než povoluje limit WHO,“vysvětluje radní.

Vyhláška proto rozšiřuje zákaz používání pyrotechni­ky na konci roku v nejcitlivě­jších částech Prahy – v památkové rezervaci, na náplavkách, ale i v okolí nemocnic, domovů pro seniory, v chráněných územích nebo areálu zoologické zahrady.

Další omezení pro milovníky petard i rachejtlí chystá ministerst­vo životního prostředí.

Připravená novela zákona o ochraně přírody a krajiny zakáže ohňostroje v chráněných krajinných oblastech, tedy prakticky na všech českých horách, ale i v řadě oblíbených chatařskýc­h oblastech, jako je třeba Křivokláts­ko.

„Z pohledu legislativ­y by se jednalo o jednoducho­u změnu zákona, doplníme jen zákaz ohňostrojů k zákazům činností v CHKO,“vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec. Už teď platí zákaz pyrotechni­ky v národních parcích.

Podle Brabce bude schvalován­í určitě provázet diskuse, třeba jestli zákaz nezúžit jen na nejpřísněj­i chráněné zóny. „Ale za nás jsou důvody a přínosy jasné – zákaz bude mít pozitivní vliv na přírodu, na volně žijící živočichy, na ovzduší ve městech a obcích a už dnes je poměrně jasné, že i s ohledem na domácí mazlíčky by ho uvítala silná většina populace,“dodává Brabec.

Zrušení městských ohňostrojů

Už letos budou velké, radnicemi organizova­né ohňostroje nad Českem na Silvestra bouchat méně často než v minulých letech. Novoroční ohňostroj zrušily třeba Hradec Králové nebo Česká Lípa. V některých městech rozhodnutí podpořil také strach z koronaviru.

„Ve vztahu k platným vládním opatřením souvisejíc­ím s nákazou covid-19 byl zcela zrušen tradiční novoroční ohňostroj,“oznámila Markéta Bučoková, tisková mluvčí Strakonic. Jak situace vypadá po zbytek roku, určují především městské vyhlášky.

Praha je zatím výjimkou, ale i tak jsou v některých městech omezení ohňostrojů velmi přísná. Mezi ty nejostřejš­í patří zákaz používání pyrotechni­ky po celý rok s výjimkou 31. prosince a 1. ledna. Touto cestou se vydaly například Frýdek-Místek nebo Chrudim a nově včera i Jablonec nad Nisou. Pokud chce někdo pořádat ohňostroj i jindy, může zpravidla požádat radnici o speciální povolení.

O vyhlášce, která by omezovala pyrotechni­ku ve městě, přemýšlí v poslední době také krajské město Jihlava. Věc je stále v jednání. Zatím se radnice snaží občany k omezení rachejtlí spíše motivovat. „Začneme sami u sebe tím, že my jako město nebudeme pořádat ohňostroj. V plánu máme videomappi­ng,“vysvětluje tiskový mluvčí města Radovan Daněk.

Právě promítání obrazových představen­í na fasády domů se stává stále populárněj­ší a především tišší alternativ­ou k vystřelová­ní raket. Kromě Prahy a dalších velkých měst k němu letos přistoupí Uherské Hradiště, kde dlouhodobě uvažují o zpřísnění vyhlášky. Radní se

jí zabývali loni i předloni. „Na základě našich zkušeností i zkušeností z dalších měst jsme dospěli k závěru, že účinnost vyhlášky má své limity. Složité je i postihován­í těch, kteří by pravidla porušili,“vysvětluje Jan Pášma, mluvčí uherskohra­dišťské radnice.

Podobnou zkušenost mají i jinde. U nelegálníh­o ohňostroje je často těžké určit, kdo vlastně světla odpaluje. Navíc ohňostroj zpravidla trvá jen několik málo minut. Takže i když na místo dorazí hlídka policie, „organizáto­ři“už bývají zpravidla dávno pryč.

Za porušení zákazu ohňostrojů třeba v národním parku hrozí na místě pokuta do deseti tisíc korun. Ve správním řízení se ale sankce může vyšplhat mnohonásob­ně výše.

 ?? Foto: Yan Renelt ?? Oslavy minulosti
Foto: Yan Renelt Oslavy minulosti
 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Barevné nebe Lidé sledují ohňostroj na Hlučínskýc­h jezerech v létě 2019.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Barevné nebe Lidé sledují ohňostroj na Hlučínskýc­h jezerech v létě 2019.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia