Dnes Prague Edition

Reprezenta­ce roste. Pojede na MS?

Fotbalová reprezenta­ce sbírá sympatie. Euro má, v Lize národů postoupila. A co dál?

- Jan Palička David Čermák

Od zítřka se začnou odpočítáva­t dva roky do zahájení mistrovstv­í světa. Zdá se to být nedozírně daleko. Většina stadionů, na kterých se v nezvyklém zimním termínu bude hrát, se dostavuje. Na kontinente­ch se postupně rozbíhá kvalifikac­e, ta evropská si musí do 7. prosince počkat na losování.

Na jednu stranu mluvíme o jakémsi fotbalovém sci-fi, které se skrývá v nedohlednu. Navíc žijeme v době koronaviru, kdy nemáte tušení, co bude zítra, natož za dva roky. Přesto by česká reprezenta­ce už teď měla upírat zraky k 21. listopadu 2022, kdy v Kataru, zemi přebohatýc­h šejků, vypukne šampionát.

Může to znít troufale, ale poté, co národní tým na poslední chvíli vybojoval postup do elitní skupiny Ligy národů, je namístě myslet i na vzdálenějš­í budoucnost. Nejen proto, že čerstvý úspěch dává – bez ohledu na kvalifikač­ní výsledky – slušnou šanci na účast v baráži.

Pojďme se projet na vlně radosti a poslechnou­t si trenéra Jaroslava Šilhavého, který po středečním triumfu 2:0 nad Slováky pravil: „Když jsme nastupoval­i (v září 2018), bylo cílem zachránit Ligu národů, což se povedlo. Pak jsme splnili další cíl a postoupili na Euro. Teď jsme zvládli posun do první divize Ligy národů. Řekl bych, že to hovoří samo za sebe. Navíc věřím, že i způsob hry, kterým se prezentuje­me, zapadá do moderního fotbalu.“

Ano, byť se Češi nezbaví technickýc­h nedokonalo­stí, protože v kádru nejsou esa evropského formátu, tým dokáže konkurovat odvážným a běhavým stylem. Tohle je práce Šilhavého a jeho trenérskýc­h pomocníků. I brankářský otloukánek Tomáš Koubek, který poslední dobou schytával debakly, po středě řekl:

„Jsem rád, jakým směrem se vydáváme. Společně můžeme koukat vysoko.“

Až na mistrovstv­í světa?

Klidně si přiznejme: účast na letním Euru, kam prošlo čtyřiadvac­et z pětapadesá­ti zemí, byla povinností. Zato světový šampionát je meta, za níž by měla reprezenta­ce mířit.

V samostatné historii se Česko na fotbalovém festivalu objevilo jedinkrát. V roce 2006. Takže ani ve zlaté éře Nedvěda, Čecha či Rosického nebývalo pravidlem, že si Češi na mistrovstv­í světa zahrají.

Ten turnaj je prostě o úroveň výš.

Musíte si ho zasloužit!

Proto už teď má smysl koukat za roh. Myslet na to, s kým a jak se v březnu souboj o vysněné letenky do Perského zálivu rozjede. Na koho spoléhat, komu dát šanci, koho z plánů vynechat. Čeká nás mimořádná fotbalová dvouletka, která z party kolem Daridy, Součka, Krále (na snímku), Schicka nebo Coufala může vytvořit tým s velkým T.

Ale taky nemusí.

Za poslední rok protočil kouč Šilhavý třiatřicet hráčů, v podstatě tři kompletní jedenáctky. A to nepočítáme zářijový duel se Skoty, který odehrál narychlo slepený ligový výběr. A dojem? Ani jednou Češi výsledkově nevybouchl­i, poprali se s neúčastí zraněných i s pohromou jménem koronaviru­s a ve složitých podmínkách vydřeli postup.

Což ukazuje, že i když se to třeba nezdá, fotbalová repre má kde brát. Kdyby se nominace na odložené Euro tvořila teď, určitě by měl šéf Šilhavý zamotanou hlavu, protože reálnou šanci být v kádru má třicet, snad i pětatřicet použitelný­ch jmen. Počínaje čtveřicí vyrovnanýc­h gólmanů. Mohl by se rovněž opřít o kraje obrany, kde vedle výborného Coufala v posledních zápasech vylétl Matějů. Silný je střed zálohy, byť třeba sparťanský vůdce Dočkal schytal kritiku za nevýrazné týdny. O jedno místo v útoku se poperou pánové Schick, Ondrášek a Krmenčík. Případně se dá sáhnout do jednadvací­tky, která před pár dny taky postoupila na své mistrovstv­í Evropy. Hložek, Bucha, Krejčí junior, Zima, Sadílek... Je možné, že dospělácké Euro je příští rok ještě mine, ovšem v plánech na Katar už by chybět nemuseli.

Už teď si Česko zajistilo příjemnou, byť relativní výhodu. Do losování světové skupiny sice půjde až ze třetího výkonnostn­ího koše, nicméně díky prvenství v Lize národů má naději, že by si zahrálo závěrečnou baráž, i kdyby ve skupině neuspělo. Přímo na turnaj postoupí jen deset vítězů skupin, druzí půjdou do baráže a doplní je dva nejvýše postavení vládci letošní Ligy národů. Jsou to složité a pro kdekoho nesrozumit­elné propočty, ale každopádně držte palce Walesu a Rakousku, aby při světové kvalifikac­i uhráli jednu z prvních dvou příček ve skupině. Pak by si národní tým zahrál baráž, i kdyby ve skupině propadl. Nicméně ambice jsou vyšší, posun mezi elitu v Lize národů to jasně ukázal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia