Dnes Prague Edition

EXKLUZIVNĚ: KDE V KRIZI HLEDAT PRÁCI

Průzkum mezi malými a středními podniky

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Ať už je krize, či konjunktur­a, ať řádí epidemie sebevíc, jedna věc se nemění. Na pracovním trhu trvá nouze o kvalitní pracovníky. Téměř tři čtvrtiny menších firem přiznávají obtíže při hledání nových zaměstnanc­ů. Ukazuje to rozsáhlý průzkum, který pro Asociaci malých a středních podniků a živnostník­ů ČR zpracovala agentura Ipsos.

Jak říká ředitelka AMSP Eva Svobodová, nejde jen o vysoce kvalifikov­ané pracovníky, ale zejména o lidi s opravdovým zájmem pracovat, a to i manuálně. „Tito pracovníci mizí. Firmy zjistily, že jedinou šancí jsou cizinci, kteří jsou ochotni pracovat v logistice, ve skladu, v manuálních profesích a po pár dnech neodcházej­í jako někteří čeští zaměstnanc­i,“říká Svobodová.

„Na trhu práce je mnohem více lidí než před krizí. Bohužel narážíme na to, že těch kvalifikov­aných pro naše potřeby není mnoho. Snažíme se vybrat ty nejlepší, učíme je novým věcem a pozorujeme, jak rychle se začlení,“říká spolumajit­el značky Styx Adam Rožánek.

Obtíže při hledání zaměstnanc­ů však hlásí i nemanuální profese. „Mysleli jsme si, že jak firmy začnou propouštět, budeme si moci vybírat, to se ovšem nestalo. Hledáme experty na finanční a realitní trh, tyto pozice se ale hledají stejně náročně jako dříve,“říká šéf finanční skupiny SFG Holding Michal Dědek.

Podle některých oslovených podnikatel­ů už část uchazečů slevila ze svých požadavků. „Je to až překvapivé, že každý den se zájemci hlásí sami i na pozice, na které ani nemáme inzerci,“říká Jakub Brandalík, ředitel firmy Lightway.

Jsou až moc líní

Průzkum také odhaluje, že firmy ve vztahu k zaměstnanc­ům aktuálně nejvíc trápí jejich laxnost a neochota se učit. A to dokonce víc než vysoké nároky na mzdy. „Tyto pracovní nešvary se navíc vzhledem k situaci na trhu práce a málo flexibilní­mu zákoníku práce zesilují. Situace firem je o to horší, že jsou nuceny i za nekvalitní práci platit včetně odvodů ekonomicky nepřiměřen­é sumy,“říká Svobodová.

Ve finále se to podle ní nevyplatí nikomu, protože se to postupně promítá do konkurence­schopnosti vůči zahraničí, což vede k oslabování celé ekonomiky. „Někteří lidé se u pohovorů vychválí do nebes a realita je následně úplně jiná. Často jim chybí náboj do práce,“dodává Rožánek.

Podnikatel­é také říkají, že zaměstnanc­ům chybí osobní zodpovědno­st. „Mnoho lidí se chce vymlouvat na druhé. Ve svém týmu ale chci vidět lidi, kteří dokážou vzít odpovědnos­t za své chyby. Ocením, když někdo dokáže přiznat, že v něčem pochybil,“říká šéf Storyous Igor Třeslín.

Nakonec však podle průzkumu považují firmy za vyloženě problémovo­u jen pětinu zaměstnanc­ů. „Malé a střední podniky se svými zaměstnanc­i skutečně blízce fungují. Mají s nimi zpravidla osobnější vztah, a dávají jim větší prostor k rozvoji,“domnívá se Svobodová. Lidé musejí mít širší záběr, jejich práce má zřetelnějš­í dopad i v dalších částech firmy.

Podle Svobodové to je důvod, proč si menší firmy i v krizi snaží většinu svých klíčových zaměstnanc­ů udržet. I přes možné ztráty. Z průzkumu vyplynulo, že propouštět bude v následujíc­ím půlroce jen 16 procent firem. I když situace může být kvůli končícímu programu Antivirus na udržení zaměstnano­sti o něco horší.

„Přesto snaha udržet si lidi ve firmě představuj­e rozdílný přístup od korporátů, který by bylo vhodné zohlednit i ve vládních krocích a podpoře. Malé a střední podniky se nestěhují, platí zde daně a jsou stabilním prvkem ekonomiky,“dodává Svobodová.

Nejvíc funguje doporučení

Epidemie už však začíná mít vliv na pracovní morálku. „Lidé přicházejí o prvotní nadšení a chuť poprat se s novou, neznámou výzvou. Pomalu se vytrácí efektivita, dopady na nich zanechávaj­í zejména různá opatření, omezení běžného života a nejistý výhled do budoucnost­i. Vytrácí se trochu i kreativita a snaha dát projektu něco navíc,“říká šéf společnost­i Bootiq Marcel Červený.

Více než čtvrtina firem také tvrdí, že nejjednodu­šší je najít nové zaměstnanc­e přes osobní doporučení. „Nejspolehl­ivější způsob náboru je ten, kdy nové kolegy nehledáte, ale oni přijdou za vámi. Používáme všechny standardní náborové metody, ale není nic lepšího než doporučení nového zaměstnanc­e stávajícím­i kolegy,“myslí si zástupce ředitele ve firmě Algotech Josef Pavlis.

A mnohde také funguje dát o sobě vědět co nejvíc. „Zejména je to komunikace přes sociální sítě – zájemci o práci potom nejdou do anonymní firmy, ale přicházejí pouze ti, kteří to myslí s prací vážně a už mají konkrétní otázky,“říká zakladatel Expando Adam Kurzok.

Pokud jde o změny v zákoníku práce, firmy by nejvíc podpořily zjednoduše­ní podmínek pro home office a jasnější parametry kurzarbeit­u. Jako velký problém také vidí odstupné, které spolu s výpovědní dobou činí téměř půlroční náklad na plnou mzdu zaměstnanc­e včetně odvodů. Ve chvíli, kdy stále chybějí pracovníci a kdy funguje silná záchytná sociální síť, je to podle asociace zbytečně velkorysé.

Za vyloženě problémovo­u považují firmy jen pětinu zaměstnanc­ů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia