Dnes Prague Edition

Odvolací soud: Osvobození Půty neplatí

-

PRAHA, LIBEREC Odvolací soud zrušil osvobozují­cí verdikt v kauze údajné korupce, ve které byl jedním z obžalovaný­ch liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Zprávu přinesla Česká televize. Soud vyhověl odvolání žalobce.

„Moji obhájci mě už na jaře upozorňova­li, že se to může stát, takže mě to nepřekvapi­lo. Z rozhodnutí radost samozřejmě nemám, ale nic to nemění na skutečnost­i, že jsem rozhodován­í výboru regionální rady ovlivnit nemohl, ani jsem se o to nesnažil, a že mě nikdo neuplácel, jak zaznělo v prvoinstan­čním rozsudku,“uvedl Půta. „Včera uplynulo šest let od mého obvinění. Pevně věřím, že se celá kauza nepotáhne dalších šest let. Na to, jak funguje spravedlno­st v České republice, ať si názor udělá každý sám,“dodal hejtman z Liberce.

Půta spolu s dalšími jedenácti lidmi a čtyřmi firmami čelil obžalobě v korupční kauze spojené se dvěma projekty firmy Geotermáln­í energie pro občany za téměř 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno nebylo nic. Všechny obžalované v květnu osvobodil liberecký krajský soud. Státní zástupce se odvolal. Pražský vrchní soud prozatím věc nemůže komentovat. „Ve věci vrchní soud rozhodl dne 18. listopadu v neveřejném zasedání. S rozhodnutí­m však ještě nebyli seznámeni účastníci, proto zatím k jeho obsahu nebudeme poskytovat bližší informace,“sdělila mluvčí soudu Kateřina Kolářová.

Podle předsedy senátu libereckéh­o soudu Petra Neumanna státnímu zástupci chyběly důkazy. Soud pro nezákonnos­t neuznal odposlechy.

 ?? Foto: MAFRA ?? Obžalovaný Martin Půta se zrušením verdiktu počítal.
Foto: MAFRA Obžalovaný Martin Půta se zrušením verdiktu počítal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia