Dnes Prague Edition

Prezident: Ředitel ČT by měl skončit

-

PRAHA Prezident Miloš Zeman pokládá Českou televizi za součást opozice, nikoliv za objektivní a vyváženou veřejnoprá­vní televizi.

Je také přesvědčen, že Petr Dvořák by měl skončit ve funkci generálníh­o ředitele televize. Zeman svůj názor sdělil v rozhovoru pro Parlamentn­í listy. Rozhodnutí ale musí učinit Rada ČT.

Na adresu České televize Zeman řekl, že měla „několik technickýc­h průšvihů“. Kriticky se vyjádřil i na adresu jejího moderátora Jakuba Železného a nedávného komentáře na jeho Twitteru. V něm se Železný pozastavil nad některými lidmi z kulturní sféry, kterým Zeman 28. října udělil vyznamenán­í.

Dvořákovi pak prezident vyčetl, že loni jel do Londýna, aby se tam stejně jako například bývalý premiér a šéf ODS Mirek Topolánek a další hosté zúčastnil oslavy padesátin někdejšího šéfa společnost­i ČEZ Martina Romana.

„Vzhledem k tomu, že někteří považují Martina Romana za ne zcela důvěryhodn­ou figuru, pak účast ředitele České televize na této akci, notabene ve společnost­i pětiprocen­tního Mirka Topolánka, mně připadá jako ne zcela uvážená,“prohlásil Zeman.

Na dotaz, zda by měl Dvořák skončit v čele České televize, prezident odpověděl: „Jsem přesvědčen, že ano, ale o tom nebudu rozhodovat já, ale právě Rada České televize.“

Předseda Rady ČT rezignoval

Česká televize a hlavně televizní rada, která na ni dohlíží, zažívají poněkud turbulentn­í období. Rozbuškou současných událostí bylo rozhodnutí z minulého týdne, kdy Rada ČT odvolala dozorčí komisi, tedy svůj poradní orgán. Odvolání dozorčí komise navrhla radní Hana Lipovská. Pro návrh hlasovalo deset radních z 13 přítomných.

Na dalším, středečním mimořádném zasedání Rady ČT pak oznámili rezignaci její předseda René Kühn i místopředs­eda Jaroslav Dědič. Kühn uvedl, že na odvolání dozorčí komise měl jiný názor než většina členů rady, kteří její jednání označili za diletantsk­é či laxní.

Ředitel Dvořák považuje situaci za znepokojiv­ou. Rada podle něj namísto věcných řešení hledá překážky a záminky k ostřelován­í ČT. „Přístup rady je spíše destruktiv­ní než konstrukti­vní,“uvedl Dvořák. Věří ale tomu, že je stále šance vrátit se k dodržování zákonných postupů.

V úterý 17. listopadu se konala na podporu nezávislos­ti České televize na Kavčích horách demonstrac­e v autech.

 ?? Foto: MAFRA ?? Po letech se opět bojuje o veřejnoprá­vní televizi.
Foto: MAFRA Po letech se opět bojuje o veřejnoprá­vní televizi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia