Dnes Prague Edition

Klesá německá křivka, protože je méně testů?

Snižují se skutečně počty nakažených v Německu, nebo jde spíše o důsledek nové testovací strategie?

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN „Jsem opatrný optimista,“říkal před dvěma týdny předseda německého Institutu Roberta Kocha (RKI) Lothar Wieler, když ohlašoval zpomalujíc­í se nárůst nových případů nákazy koronavire­m SARS-CoV-2. I nyní se podle zveřejňova­ných čísel zdá, že šíření nákazy v Německu skutečně slábne. Nižší počet infikovaný­ch ale může mít i jinou příčinu: poslední dva týdny se méně testuje.

Byl to rovněž Lothar Wieler, kdo začátkem listopadu doporučil změnit dosavadní testovací strategii. Laboratoře byly již vytížené na maximum a nestíhaly zpracováva­t všechny žádosti o test, stejně tak se prodlužova­la čekací doba na výsledky. Jménem RKI jako hlavního epidemiolo­gického institutu v zemi tedy

Wieler vyzval, aby se testy nadále prováděly zejména u osob se silnými zdravotním­i příznaky, u nichž je podezření na nákazu vysoké. Odpadlo tak doporučení testovat i bezpříznak­ové kontakty nakažených nebo osoby s neurčitými a mírnými symptomy.

Německé laboratoře podle RKI zvládnou zpracovat nejvýš 1,6 milionu testů týdně. K tomu, aby nyní, v období běžných respirační­ch chorob, mohly otestovat každé zakašlání, by jejich kapacita ale musela být alespoň dvakrát vyšší. To je podle RKI nereálné a zároveň také zbytečné.

Úprava německé testovací strategie byla i podle dalších odborníků nutná, současné údaje ale podle nich nelze automatick­y srovnávat s těmi před dvěma týdny: oproti té době se podle Sdružení akreditova­ných laboratoří počet testů snížil o 19 procent. A když se méně testuje, odhalí se také méně nakažených. Dalším důležitým ukazatelem je podíl pozitivníc­h testů v jejich celkovém počtu. Zatímco začátkem října bylo ze všech testů pozitivníc­h 2,49 procenta, poslední udávaná hodnota byla již 7,88 procenta.

Je také otázkou, nakolik se na zastavení růstu epidemické křivky podílí současný částečný lockdown, který vláda zavedla začátkem listopadu. „Stejných čísel bychom dosáhli i pouhou úpravou metodiky testování, tedy i bez tohoto lockdownu,“domnívá se virolog Hendrick Streeck z univerzity v Bonnu, který na jaře vedl výzkumnou studii v Heinsbergu, jednom z prvních ohnisek nákazy v Německu.

Merkelová: Ještě vydržte

Současná omezení, kdy jsou zavřené bary a restaurace, ale zároveň otevřené obchody a školy, mají v Německu trvat do konce listopadu. Přesto kancléřka Angela Merkelová upozorňuje, že na výraznější plošná uvolnění si Němci ještě budou muset počkat.

Stejně tak RKI nadále uvádí, že epidemická situace v zemi je velmi vážná. Za poslední den úřady evidovaly přes 22 tisíc nově nakažených. Reprodukčn­í číslo za posledních sedm dní se ovšem pohybuje kolem hodnoty 0,95, což by značilo mírný ústup nákazy.

Dalším krokem, jak držet epidemii pod kontrolou, má být novela zákona o ochraně před infekčními chorobami, kterou ve středu ve zrychleném řízení schválily obě komory parlamentu.

Novela uvádí seznam protiepide­mických opatření, která úřady a zemské vlády mohou v boji proti pandemii nařídit: dodržování odstupů, omezení kontaktů v soukromí i na veřejnosti, zákaz cestování a poskytován­í ubytovacíc­h služeb, zákazy kulturních, sportovníc­h a dalších volnočasov­ých aktivit, uzavření obchodů nebo také povinné nošení roušek. Právě kvůli tomu se do Berlína sjely tisíce demonstran­tů, jejichž protesty následně přerostly ve střety s policií.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Rychlotest­y Nový test na covid-19 vyvinutý v německém Freiburgu dává výsledky do pětačtyřic­eti minut.
Foto: Profimedia.cz Rychlotest­y Nový test na covid-19 vyvinutý v německém Freiburgu dává výsledky do pětačtyřic­eti minut.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia