Dnes Prague Edition

Kvůli pandemii chtějí lidé opustit velkoměsta

-

LONDÝN Značná část obyvatel velkých evropských metropolí uvažuje kvůli pandemii covidu-19 o tom, že se přestěhuje do menších měst či na venkov. Jak vyplynulo z průzkumu, který včera zveřejnila nadace Thompson Reuters Foundation, ze svého města chtějí kvůli dopadům šíření koronaviru nejčastěji odejít Londýňané a Pařížané.

Kromě Londýna a Paříže se autoři průzkumu dotazovali na spokojenos­t s životem ve velkoměstě také obyvatel Milána, Madridu a Berlína. Více než čtyřicet procent z 5 000 respondent­ů uvedlo, že uvažuje o odchodu z těchto metropolí. Přestěhova­t by se chtěli nejčastěji do menších měst, kde by byli blíže přírodě, zároveň ale měli k dispozici také potřebné služby.

Na současných bydlištích obyvatelům pěti evropských velkoměst vadí především přeplněnos­t a znečištěné životní prostředí. Podle hlavního autora studie Malcolma Smithe ze společnost­i Arup lidé za pandemie a plošné karantény přehodnoti­li priority. Chtějí mít teď například mnohem blíže obchody či zelené plochy. Celých 85 procent dotázaných uvedlo, že si díky pandemii uvědomili, jak důležité je mít park či přírodu ve vzdálenost­i, kterou lze ujít či ujet na kole.

Nejvíce sní o útěku z velkoměsta podle průzkumu Londýňané, kterých by se mimo metropoli rádo přestěhova­lo 59 procent. Obyvatel Paříže se stejně vyjádřilo 41 procent a Berlíňanů 30 procent. Letos kvůli celoplošné uzávěře na čas své domovy opustily dvě pětiny Londýňanů, kteří se přesunuli na venkov. Například v Madridu či Miláně to byla jen asi desetina obyvatel.

Budou se stavět menší města?

Podle Philippa Rodea, který vede skupinu pro urbanistic­ký výzkum na londýnské ekonomické škole LSE, průzkum neznamená, že lidí ve velkoměste­ch bude ubývat. Místa, která zanechají ti, kteří se vystěhují na venkov, totiž podle něj rychle zaplní lidé, kteří se za příležitos­tmi do velkoměsta přistěhují.

Podle šéfa společnost­i Arup Smithe nicméně pandemie ukázala, že je třeba do budoucna budovat menší města, ve kterých se bude lépe žít a která budou lépe odolávat krizím, ať už je přinesou pandemie či klimatické změny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia