Dnes Prague Edition

„Křest krví“australský­ch vojáků: Zabij si Afghánce

-

SYDNEY Šéf australský­ch obranných sil Angus Campbell včera připustil, že existují věrohodné důkazy o tom, že příslušníc­i speciálníc­h jednotek v Afghánistá­nu zabili 39 vězňů a civilistů.

Při vyšetřován­í se objevily případy, kdy velitelé přiměli mladé vojáky, aby usmrtili bezbranné zajatce, a připsali si tak svou první smrtící ránu. Říkalo se tomu „křest krví“.

Devatenáct současných a bývalých vojáků by kvůli tomu mohlo čelit trestnímu stíhání.

Australská armáda před čtyřmi lety zahájila vyšetřován­í postupu svých vojáků v Afghánistá­nu z let 2005 až 2016 poté, co se v médiích objevila obvinění ze zabíjení neozbrojen­ých afghánskýc­h mužů a dětí. Zpráva z vyšetřován­í ukázala, že 25 příslušník­ů speciálníc­h jednotek se ve 23 různých případech přímo či nepřímo podílelo na zabití vězňů, zemědělců nebo jiných civilistů. S dalšími dvěma lidmi krutě zacházeli.

Většinu Afghánců australští vojáci připravili o život v zajetí, kdy byli tito lidé chráněni na základě mezinárodn­ího práva. Nešlo o situace, které by se daly označit za bojové. Zabíjení začalo v roce 2009 a nejvíce incidentů pochází z let 2012 a 2013. „Jménem australský­ch obranných sil se upřímně a bezvýhradn­ě omlouvám Afgháncům za jakékoliv přečiny spáchané australský­mi vojáky,“citovala Campbella britská BBC.

Během vyšetřován­í australští inspektoři prověřili přes 20 000 dokumentů a 25 000 snímků a vyslechli 423 svědků. Na 57 incidentů se zaměřili podrobně. Až dosud bylo z vyšetřován­í známo jen málo podrobnost­í a pro elitní vojáky, kteří podle závěrů neoprávněn­ě zabíjeli, z něj přímo nevyplývá hrozba postihu. Případy se nicméně bude zabývat zatím nejmenovan­ý speciální vyšetřovat­el, který určí, zda jsou důkazy dostatečné pro zahájení trestního stíhání.

Podle zprávy byly zločiny tajeny na úrovni velitelů hlídek a nejvyšší vedení australské armády o nich nevědělo. Už minulý týden australský premiér Scott Morisson varoval, že zpráva přinese Australanů­m nepříjemné informace.

„Existují důvěryhodn­é informace, že vojáci měli od svých velitelů nařízeno zastřelit vězně, aby si mohli připsat svoji první smrtící ránu,“uvádí se ve zprávě. Když vojáci někoho zabili, vše uspořádali tak, aby to vypadalo, že na místě došlo k boji. Nastražili tam cizí zbraně nebo předměty, jako jsou granáty a vysílačky, aby své jednání ospravedln­ili. (ČTK, Reuters)

 ?? Foto: Getty Images ?? V akci Australští příslušníc­i speciálníc­h sil v akci v afghánské provincii Uzurgan.
Foto: Getty Images V akci Australští příslušníc­i speciálníc­h sil v akci v afghánské provincii Uzurgan.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia