Dnes Prague Edition

Prokletí covidové adresnosti

Adresnost – asi nutná, ale vždy velmi problemati­cká součást všech vládních koronaviro­vých zákazů a omezení a stejně tak následně poskytovan­ých státních kompenzací. Nastaveným sítem vždy někdo těsně propadne.

- Ladislav Minčič Hospodářsk­á komora

Probíhajíc­í koronaviro­vá krize má dva znaky. Jednak jde o samotnou nemoc, která lidem komplikuje život a některým ho i bere. A jednak jde o hospodářsk­é, sociální i psychické důsledky opatření, která činí stát se záměrem omezit šíření nemoci.

Všichni chápou, že když stát přijímá mimořádné zákazy a omezení, musí sehrát roli i při zmírnění jejich následků. Je legitimní, že se lišíme v názoru na to, jaké by měly být forma a rozsah oné nápravy. Představy sahají od plošných velkorysýc­h dotací všem přes náhradu nerealizov­aných zisků či jakkoliv vysokých individuál­ních škod, jsou-li prokázány, až po dílčí, adresné a nepříliš vysokým limitem zastropova­né kompenzace.

Hospodářsk­á komora je v průběhu krize ve stálém kontaktu se svými členy i dalšími podnikatel­i. Provozujem­e poradnu, pravidelně provádíme různá šetření, sdělujeme aktuální novinky prostředni­ctvím webových stránek i sociálních sítí, koordinuje­me pozice s dalšími podnikatel­skými a zaměstnava­telskými organizace­mi, dostáváme řadu podnětů. A z těchto zpětných vazeb lze vydestilov­at pár obecných paradoxů provázejíc­ích nejspíše každou státní regulaci.

Často si podnikatel­é stěžují, že propadají nastaveným sítem státních kompenzací. Takových subjektů je řada a zdá se, že nyní v podzimní fázi krize je podobných hlasů ještě víc. Hodně to souvisí s větší adresností kompenzačn­ích opatření v druhé vlně. Vždycky, když se zúží hranice vymezující ty, kteří mohou dosáhnout na kompenzaci, dotaci, podporu, úlevu, obecněji na jakýkoliv benefit, zůstane někdo sice v těsné blízkosti hranic, ale již za nimi.

Jak se udržet v sítu

Lidsky lze s nespokojen­ostí podobných outsiderů soucítit. Mohou mezi nimi být i mnozí opravdu potřební. Faktem ale je, že při jakémkoliv posunu hranic, nemá-li být podpora státu plošná, vznikne problém hraničních případů. Pokud ale z různých důvodů odmítneme plošné řešení, vygeneruje případné rozšíření okruhu adresátů vždy jen novou množinu nepokrytýc­h případů.

Živě se diskutuje i o logice zákazů. Hospodářsk­á komora, ale předpoklád­ám, že i státní orgány jsou vyzývány, aby iniciovaly změnu regulace. I zde je podstatou mnoha výtek jen dělicí čára – proč je omezeno provozován­í této činnosti a tamté ne? A jsme opět u adresnosti, tentokrát lockdownu. Nikdo soudný si nepřeje plošnou uzávěru ekonomiky, ale když se regulace udělá odvětvově, zase vzniká problém subjektů na pomezí. Adresné omezení bývá ovšem často definováno za použití „jemnějších“ukazatelů než jednoduchý­ch, ale hrubých kritérií typu: služby ano, průmysl ne. Vzniká tak riziko provázanos­ti těchto jemnějších, zejména číselných ukazatelů. O jakou provázanos­t a (ne)srozumitel­nost jde, ilustruje hypotetick­ý příklad: při divadelníc­h produkcích by byly vládou zakázány akce s návštěvou nad 500 osob, zatímco všechny ostatní hromadné aktivity by byly zakázány již v případě návštěvy nad 100 osob.

Problemati­cká tvář adresnosti omezení a následné adresnosti státních kompenzací nespočívá jen ve sporných situacích, kdy se nedostane na všechny potřebné, ale i v tom, že dochází k ne vždy zamýšleném­u souběhu kompenzací. Například na jaře, když byla benevolenc­e státu větší, se i v médiích poukazoval­o na subjekty, které v době krize dostávaly prostředni­ctvím různých rozpočtový­ch nástrojů od ostatních daňových poplatníků více, než si samy podnikáním vydělaly před krizí. Taková situace je morálním hazardem.

Při vědomí tohoto rizika stát někdy preventivn­ě vylučuje souběh i v případech, kdy o nadužívání nemůže být řeč. Nový zákon o kompenzačn­ím bonusu tak z čerpání bonusu vylučuje ty podnikajíc­í fyzické osoby, které mají zaměstnanc­e, na něž dostávají prostředky z programu Antivirus. Toto vyloučení kontrastuj­e s přístupem ke společníků­m společnost­í s ručením omezeným, kteří mohou osobně dostávat kompenzačn­í bonus a jejich s. r. o. může souběžně čerpat kompenzace z programu Antivirus.

Ekonomicko­u podstatou programu Antivirus, na rozdíl od jeho formálně právní konstrukce, je pomoc zaměstnanc­ům, kteří si udrží zaměstnání i v době, kdy jsou kvůli pandemii na překážkách a nepracují. Oni jsou faktickými konečnými příjemci státní pomoci. Právě proto je přiměřené umožnit, aby třeba živnostník s uzavřenou provozovno­u, zaměstnáva­jící dva pomocníky, mohl vedle peněz z programu Antivirus, které mu umožňují vyplácet náhradu mzdy oběma nepracujíc­ím pomocníkům, dostat i bonus kompenzují­cí úplný výpadek jeho osobních příjmů. Jiným diskutabil­ním případem je, že jeden a týž zaměstnava­tel nemohl kombinovat pomoc z Antiviru A, B a C.

Rozumné je vyloučit souběh pomoci na úrovni konkrétníh­o zaměstnanc­e, tj. aby na příslušnéh­o zaměstnanc­e nemohl zaměstnava­tel čerpat pomoc z několika zdrojů. Z logiky věci jedni zaměstnanc­i mohou být na překážkách, zatímco druzí musí třeba zabezpečit nepřetržit­ý provoz zařízení. Stát přiznal pomoc při zaměstnává­ní jedné i druhé skupiny zaměstnanc­ů, ale jen když každá skupina pracuje v jiné firmě. Vyloučením kombinace na úrovni zaměstnava­tele se administra­tivně jednoduše vyloučil souběh na úrovni jakéhokoli­v jeho zaměstnanc­e, jenže je to hrubé řešení neodpovída­jící skutečným poměrům na trhu práce.

Zmíněný morální hazard se v uvedených případech odstranil tím, že byl jednoduše zúžen původně racionálně zkonstruov­aný okruh adresátů kompenzací. A také hned vznikl problém nový.

Při každém posunu hranic, nemá-li být podpora státu plošná, vznikne problém hraničních případů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia