Dnes Prague Edition

Lidé i firmy šetří, stát rozhazuje

- Jan Skopeček poslanec, ekonomický expert ODS

Sněmovna schválila v prvním čtení hlasy ANO, ČSSD a KSČM návrh státního rozpočtu na příští rok s obřím deficitem 320 mld. Kč. Je to další krůček, lépe řečeno skok do dluhové spirály. Vláda v této nebezpečné hře, kterou s pomocí hysterie kolem covidu-19 rozehrála, spoléhá na to, že pro občana jsou řády stovek miliard těžko představit­elné. Spoléhá na to, že občané nedokážou kladně či záporně ohodnotit rozdíl mezi deficitem třeba 50 mld. a mnohonásob­ně vyšším.

Takto masivní zadlužení v dalším roce výrazně zvýší státní dluh. To bude mít vliv na růst úroků z vládních dluhů, které budeme muset platit. Vláda sice teď využívá levných peněz, které si půjčuje s minimálním úrokem, ale ten je dán masivní uvolněnou měnovou politikou světových centrálníc­h bank, která nemusí trvat věčně. S rostoucím dluhem navíc za jinak stejných okolností budou investoři požadovat úroky vyšší.

Problémem rozpočtu tak není jen obří deficit, ale i jeho zhoršující se struktura. Podíl mandatorní­ch a kvazimanda­torních výdajů, tedy výdajů zákonem daných či zasmluvněn­ých, které musí realizovat vláda, ať se děje cokoliv, poroste. V příštím roce tento typ výdajů vzroste dokonce o výrazných 7 %. Jakákoliv další vláda tak bude mít k dispozici daleko menší část nemandator­ních, tedy volně využitelný­ch prostředků na své priority, ale třeba i na boj s podobnými typy krizí, jakou právě prožíváme. Polehčujíc­ím argumentem není ani výše plánovanýc­h investic, která má činit 11,3 % celkových výdajů. Jednak je to zhruba stejné procento, jaké pravicová vláda investoval­a v krizovém roce 2009, hlavně ale není jisté, zda tyto investice nezůstanou na papíře. Stavební a další regulace, nepřiprave­nost vládních projektů jen těžko dovolí tyto plány naplnit. Navíc to, že něco postaví stát, ještě neznamená, že jde o investici potřebnou a efektivní v tom smyslu, že přispěje k budoucímu růstu.

My bychom potřeboval­i, aby fungoval a investoval hlavně soukromý sektor, který jediný může ekonomiku znovu nastartova­t. Ten je ale stále přísnými a přehnanými restrikcem­i utlumen. Schválený rozpočet, který znamená pokračujíc­í růst státního sektoru, bude soukromý sektor ještě více brzdit. Soukromému sektoru by navíc v krizi pomohly spíše menší daně než další vládní výdaje.

Veřejný sektor se totiž na rozdíl od soukromého vymkl zákonitost­em ekonomické­ho života. Přestože ekonomika kvůli historické­mu propadu vyprodukuj­e méně, státní sektor plánuje utrácet více. Stát dokonce plánuje přijmout tisíce nových státních zaměstnanc­ů. Velkorysé platy ve veřejném sektoru převyšují úroveň mezd v soukromém sektoru o čtyři tisíce korun. Ve stejné chvíli, kdy firmy i domácnosti šetří, stát plánuje rozhazovat. Je to normální? Není! A je to jasné i bez toho, že bychom si uměli představit objem stovek miliard korun. Na tuto nezodpověd­nou vládní hru doplatíme jednou všichni.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia