Dnes Prague Edition

Rok 2021 přinese proměnu centra

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Kvůli krizi způsobené opatřeními proti koronaviru skončí řada nájemců městských prostor v centru. Praha na to hodlá reagovat změnou strategie jejich pronajímán­í. V soutěži nebude hlavní cena, ale podoba služeb. Ty mají být více pro místní a méně pro turisty.

PRAHA Koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) má za sebou dva roky vlády nad Prahou. Do druhé poloviny volebního období vstupuje v situaci, kdy výhled na následujíc­í rok výrazně ovlivňuje dosavadní vývoj pandemie koronaviru. Zásadní a strategick­é investice by však podle vedení města neměly být ohroženy. Magistrát hodlá pokračovat třeba v přípravě výstavby budovy filharmoni­e nebo v projektech budování městských bytů.

Plány města v oblasti územního rozvoje a městského majetku včera představil náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09) a jeho stranický kolega, radní Jan Chabr.

Jednou z priorit v oblasti majetku je podle Chabra proměna centra města, která nastane kvůli dopadům koronaviru. Řada podniků v centru, které si pronajímaj­í prostory od města, už nyní požaduje buď významné snížení nájemného, nebo plánuje skončit. Magistrát bude podle Chabra při revizi smluv postupovat tak, aby se s ohledem na koronaviro­vou krizi a úbytek turistů skladba provozoven v centru více zaměřila na místní obyvatele. „Do centra musí chtít chodit i Pražané za službami, které centru odpovídají,“říká radní. V případě uzavírání nových nájemních smluv podle něj magistrát zavedl novou metodiku posuzování nabídek. Ta nebude brát v potaz jen výši nájmu, ale i povahu nabízených služeb. Vedení města už začalo v podobném duchu jednat i s Prahou 1, která v centru pronajímá velké množství prostor, včetně těch nejlukrati­vnějších například v Pařížské ulici, a hodlá zapojit i soukromé pronajímat­ele. Podle Chabra jde o logickou reakci na ekonomicko­u situaci. „Vývoj naznačuje, že to, co bylo založené na turistické poptávce, skončí a my můžeme definovat, co bychom v prostorech města rádi viděli, tedy prodej potravin, ovoce, zeleniny místo směnáren a suvenýrů,“dodává.

V tomto smyslu už se začalo měnit například Havelské tržiště, kde podle nového tržního řádu smí stánkaři zákazníkům nabízet jen základní potraviny, jako jsou ovoce, zelenina nebo občerstven­í. Trhovci tak přišli o možnost prodávat velkou část dosavadníh­o sortimentu, který tvořily především suvenýry.

Bude se méně sekat a uklízet

Další plány města na příští rok se budou částečně odvíjet od dopadů pandemie onemocnění covid-19 na městský rozpočet. Aktuální situace by ale neměla ohrozit důležité investice na příští rok. Město ale bude muset šetřit jinde. Podle odhadů magistrátu budou v rozpočtu chybět například čtyři miliardy z daňových příjmů. Pokud navíc poslanci schválí zrušení superhrubé mzdy, přijde Praha o dalších přibližně pět miliard. Podle radního Chabra se tyto ztráty projeví například na péči o městský majetek.

„Budeme nuceni omezit běžné výdaje. To znamená, že se bude opravovat majetek města v havarijním stavu, ale některé plánované rekonstruk­ce se asi neuskutečn­í. Někde se bude také třeba méně sekat zeleň a méně uklízet,“popisuje dopady pandemie na rozpočet Chabr.

„Investice do infrastruk­tury ale chceme zachovat. Objeví-li se například možnost nákupu strategick­ého majetku, pak by byla chyba toho kvůli škrtům v rozpočtu nevyužít,“dodává radní. Podobně vidí situaci také náměstek Hlaváček v oblasti územního rozvoje. Ani tam by nemělo docházet k omezování naplánovan­ých projektů.

Koalice hodlá v příštím roce pokročit například v plánu nové budovy filharmoni­e, která má vzniknout u stanice metra Vltavská. „Máme schválený proces změny územního plánu a na začátku příštího roku zveřejníme studii proveditel­nosti. V půlce roku bychom chtěli vyhlásit na budovu filharmoni­e velkou mezinárodn­í soutěž,“shrnuje Hlaváček.

Město jako stavitel bytů

Pokračovat by měla v roce 2021 také práce městského developera, tedy příspěvkov­é organizace města, která má připravova­t pozemky na městskou bytovou výstavbu. Jeden z pozemků, na kterých městský developer bude v příštím roce pracovat, je na Palmovce. Vzniknout tam má podle Hlaváčka malá městská čtvrť včetně parku.

„Na konci tohoto volebního období by mohl být schválený investiční záměr. Stavební povolení na první domy bychom mohli mít za pět šest let intenzivní práce,“říká náměstek.

Město chce příští rok investovat také do revitaliza­ce parku na Petříně, proměny Trojské kotliny a na sklonku roku 2021 má být vyhlášena také architekto­nická soutěž na obnovu strahovské­ho stadionu.

Rozpočet, který vedení města nyní sestavuje, zatím počítá pro příští rok s investicem­i kolem čtrnácti miliard korun, což by byla o tři miliardy nižší částka, než se kterou počítal rozpočet pro letošní rok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia