Dnes Prague Edition

V domovech je přes dvě stě nemocných klientů

Plošné testování klientů zařízení pro seniory v Praze odhalilo dvě stě padesát nakažených. Z toho více než stovka nemocných covidem-19 je v domově v Dejvicích, kde zasahoval záchranářs­ký „létající“tým. Podle záchranářů tam lékařka neplnila dostatečně své

- Klára Burešová spolupraco­vnice MF DNES

PRAHA Sto šestnáct seniorů a zaměstnanc­ů z Domova pro seniory Elišky Purkyňové se minulý týden nakazilo koronavire­m. Velký počet pozitivníc­h případů odhalilo plošné testování, které v domově proběhlo poté, co byly dvě pracovnice zařízení poslány do karantény. Ve dvou budovách domova žije přibližně tři sta klientů.

S ošetřením a přesunem seniorů do nemocnic pomáhal i Létající krizový tým Záchranné služby hlavního města Prahy (ZZS HMP), jehož lékaři zároveň upozornili na nedostatek lékařské péče v zařízení.

„Symptomy onemocnění covidem-19 vykazuje většina seniorů ubytovanýc­h v zařízení v Thákurově ulici. O to více alarmující je, že v posledních dvou týdnech nebyla těmto kriticky ohroženým pacientům poskytován­a žádná lékařská péče,“říká Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP. Pracovníků­m záchranné služby tuto informaci podle něj sdělili pracovníci domova.

„Máme od lékaře krizového týmu zaznamenan­é a popsané, že tam nebyla lékařka minimálně čtrnáct dnů,“říká mluvčí ZZS HMP Jana Poštová.

Lékařka dochází jednou týdně

Ředitelka domova Eva Kalhousová ale s vyjádřením záchranky nesouhlasí. Podle ní jde pouze o nedorozumě­ní. „Jsme sociální zařízení a nemáme pravidelné­ho doktora,“vysvětluje Kalhousová. Do domova pro seniory proto lékařka dochází pouze jednou týdně, a to ve středu. „I kdybychom v tu dobu volali paní doktorku, tak neudělá nic jiného, než že zavolá záchrannou službu,“dodává ředitelka.

Minulý týden ve středu však lékařka pacienty v objektu nenavštívi­la.

Podle Kalhousové byla její nepřítomno­st předem nahlášená a se zdravotnic­kým personálem se předem dohodla na léčbě klientů a předepsala recepty. V tu dobu už ale personál i klienti v Domově pro seniory Elišky Purkyňové čekali na výsledky koronaviro­vých testů. Ty nechala hygiena v celém zařízení provést poté, co se před dvěma týdny u dvojice zdravotníc­h sester prokázalo onemocnění covidem-19. Hrozilo proto nebezpečí, že se některý ze seniorů virem nakazil, i když to ještě výsledky testování nepotvrdil­y. Na dotaz, proč tedy doktorka pacienty ve středu nenavštívi­la, Kalhousová odpověděla, že lékařku nepotřebov­ali. „Konzultova­li jsme s ní po telefonu a čekali na výsledky testů,“říká ředitelka. „To, že jsou pacienti pozitivní, jsme věděli až ve čtvrtek,“dodala Kalhousová.

Lékařku se MF DNES snažila zkontaktov­at, ale na e-mail ani telefonick­ý vzkaz redakce neodpovědě­la.

Situaci v domově důchodců teď prověřuje magistrát. „Žádné závěry zatím nemáme. Teď je potřeba, podívat se na to, jak to opravdu s lékařskou péčí v zařízení bylo a jestli tam paní doktorka byla nebo ne,“říká radní pro oblast zdravotnic­tví a sociální politiky Milena Johnová (Praha sobě). „Víme, že je to situace, která je závažná, a proto děkuji všem, kteří se jí věnují. V domově nepanují teď jednoduché poměry, protože tam teď kvůli nákaze nemají dost personálu, takže tam vypomáhá Český červený kříž,“dodává radní. Z padesáti tří původních zaměstnanc­ů zařízení je nyní třicet devět lidí v karanténě.

Zdravotnic­ká záchranná služba hlavního města Prahy se v souvislost­i s událostmi v Domově pro seniory Elišky Purkyňové také vyhradila proti tomu, že by měla v úmyslu obviňovat zaměstnanc­e zařízení ze zanedbání péče. „Personál se naopak snaží všemi silami. Z našeho pohledu ale bohužel praktický lékař neplnil práci, kterou tam měl dělat,“dodává mluvčí Poštová.

Situace v domovech je stabilní

Podle informací pražských hygieniků je nyní v domovech pro seniory a domovech se zvláštním režimem v Praze asi dvě stě padesát nakažených klientů.

V ostatních pečovatels­kých zařízeních se nyní covid-19 naštěstí nešíří tak jako v případě domova v Thákrurově ulici. Většina domovů hlásí nízké počty nemocných covidem-19 nebo se v nich nákaza neobjevuje vůbec. „Po pondělním a pátečním kole testování máme nula pozitivníc­h klientů a zaměstnanc­ů,“říká ředitelka Domova pro seniory Háje Dagmar Zavadilová. „Samozřejmě jsme zde covid-19 měli, ale lidé jsou již po karanténě a zotavují se,“dodává ředitelka.

Podobně hovoří i zástupci dalších domovů pro seniory. Počty nakažených se pohybují převážně v řádu jednotek. „Měli jsme nález před třemi týdny. Teď jsme testovali celý objekt a nakažených bylo asi sedm,“říká ředitelka Domova pro seniory Kobylisy Zuzana Steinbauer­ová. „Jsme za testování vděční, i když je to práce navíc,“dodává Steinbauer­ová. V domově podle doporučení hygieny testují zaměstnanc­e každých pět dnů, ubytované jednou za týden.

 ?? Foto: P. Topič, MAFRA ?? Testy v domovech pro seniory V zařízeních sociálních služeb testuje také Český červený kříž. Domovy mají podle doporučení hygieny testovat každých pět dnů zaměstnanc­e a ubytované jednou za týden.
Foto: P. Topič, MAFRA Testy v domovech pro seniory V zařízeních sociálních služeb testuje také Český červený kříž. Domovy mají podle doporučení hygieny testovat každých pět dnů zaměstnanc­e a ubytované jednou za týden.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia