Dnes Prague Edition

První kolo a slzy Petřikova

V Praze začal evropský šampionát judistů. O medaili bude v prázdné hale bojovat i Lukáš Krpálek

- Matěj Tomíček redaktor MF DNES

PRAHA Dlouho se na šampionát těšil. Chtěl se tady ve 34 letech rozloučit s bohatou kariérou. A jak jinak než pohádkově – před rodinou, kamarády, před domácím publikem. Nic z toho ale nevyšlo. Nikdo ze zmíněných se včera kvůli známým důvodům do O2 areny na evropský šampionát judistů nedostal. A tak se s nejspíš poslední velkou akcí kariéry Pavel Petřikov loučil před prázdnou halou. V prvním kole.

Bylo to smutné loučení nejstaršíh­o účastníka šampionátu vůbec.

Přitom úvodní dvě minuty prvního kola proti Strahinjov­i Bunčičovi vypadaly nadějně. Petřikov byl Srbovi vyrovnaným soupeřem. Pak ale začal ztrácet v úchopu.

Přišlo jedno zaváhání, Bunčič si ho přitáhl k tělu a Petřikov rázem prohrával na wazari 0:1. „Do půlky zápasu to bylo vyrovnané, po půlce jsem začal lehce ztrácet v úchopu. Jak je o hlavu vyšší, tak jsem na chvíli ztratil koncentrac­i. Najednou jsem nevěděl, jak ho chytit. Přišlo mi, že je hrozně daleko. A nakonec rozhodla jedna zteč, kdy jsem trochu zaspal,“litoval.

„Je to hodně tvrdé. Samozřejmě jsem se chtěl na domácí půdě rozloučit trochu jinak. Vyhrát nějaké zápasy a rozhodně předvést lepší výkon, ale to se dneska nepovedlo,“smutnil český borec.

Petřikov se ale má za čím ohlédnout.

V tátových stopách

V mládí ho lákali k fotbalu. S balonem si rozuměl, trenéři ho chodili přemlouvat i do školy. A táta? Ten se do toho překvapivě jakožto bývalý úspěšný judista nemíchal, nechal rozhodnutí na potomkovi.

A syn se nakonec rozhodl jít v jeho stopách.

Pavel Petřikov starší je vicemistre­m světa v superlehké váze z roku 1981, trojnásobn­ý účastník olympijský­ch her. Odmala byl vzorem, který chtěl mladý Pavel napodobit. Když byl menší, hrál si s tátovými medailemi, prohlížel si výstřižky z novin.

„Táta mě vzal na tatami už jako mimino. Takže vůni tělocvičen a zpocených kimon znám velmi dobře už od mládí. Sám jsem začal někdy kolem šestého nebo sedmého roku,“vzpomínal kdysi Petřikov mladší pro Český rozhlas.

Od trenéra Pavla Babky přešel k otci v mladších žácích, tedy v nějakých dvanácti třinácti letech, a zůstal až doteď, tedy více než 20 let. „Táta byl dřív přísnější trenér. Teď už spoustu věcí nechává na mně, protože ví, že se o sebe dokážu postarat, co se týče tréninku,“tvrdil ještě v tomto roce.

Spolu pak prožili všechny velké úspěchy i neúspěchy.

Páča, jak se Petřikovov­i po otci přezdívá, skončil pátý na juniorském mistrovstv­í světa. V roce 2008 se stal i mistrem Evropy do 23 let. Na dospělou medaili z velkého šampionátu ale nikdy nedosáhl, byť ho provázela obrovská konzistent­nost a vytrvalost.

I díky tomu se zúčastnil čtrnácti mistrovstv­í Evropy.

Maximem ale bylo páté místo z mistrovstv­í světa před třemi roky.

Už tehdy kvůli zdravotním problémům zvažoval konec kariéry. Páté místo ho ale nahlodalo a mistrovstv­í Evropy v Praze prodloužen­í kariéry odkleplo.

„Byl to velký tahák, hlavní důvod,

proč pokračovat dál,“neskrýval.

O Petřikova judo nepřijde

Právě vidina pražského šampionátu poslední dva roky držela Petřikova u juda. Byť si rozlučku pochopitel­ně představov­al trochu jinak.

Když se termín největšího kontinentá­lního turnaje přesouval z května na červen a pak až na listopad, pomalu přestával věřit, že se doma s kariérou opravdu rozloučí.

Na začátku října ho navíc skolil koronaviru­s. Na pár týdnů vypadl z tréninku a manko pak musel složitě dohánět.

„Začínal jsem hodně opatrně, bylo to pozvolné. Při vyšší intenzitě se mi motala hlava, ale zátěžový test a krevní odběr naštěstí už nic nepatřičné­ho neprokázal­y,“líčil.

Závěrečnou přípravu včetně soustředěn­í v Turecku tak s týmem absolvoval i on. A po ní věřil, že v turnaji může dojít daleko.

Stopku mu ale hned v prvním kole vystavil Srb Bunčič.

Když odcházel z tatami, s koučem a tátou v jedné osobě si ani nic neřekli, dusil je smutek. „Táta mě jenom poplácal po ramenou,“hlesl čtrnáctiná­sobný účastník mistrovstv­í Evropy, než ho přemohly slzy.

U svého sportu ale zůstane. Třeba si kariéru ještě prodlouží, jak ho neustále přemlouvá Lukáš Krpálek. O své budoucnost­i si chce nicméně nejprve promluvit s otcem, také s Českým judistický­m svazem a Olympem – svým zaměstnava­telem.

Až pak padne definitivn­í rozhodnutí.

Pokud kariéru ukončí, mohl by se podobně jako otec věnovat trénování. V Hradci Králové má své svěřence, se kterými už letos objížděl největší mládežnick­é soutěže.

O jméno Petřikov tak české judo tak či tak nepřijde.

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Smutná rozlučka Judista Pavel Petřikov (v bílém) při včerejší porážce v prvním kole pražského mistrovstv­í Evropy.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Smutná rozlučka Judista Pavel Petřikov (v bílém) při včerejší porážce v prvním kole pražského mistrovstv­í Evropy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia