Dnes Prague Edition

Nechtěl velké peníze, ale šanci. Teď ji Černý dostal

Vítěz etapy na Giru podepsal kontrakt s belgickou stájí Deceuninck Quick-Step. Pokusí se prosadit v týmu Alaphilipp­a, Benetta i Štybara

- Tomáš Macek cyklistick­ý reportér MF DNES

Vříjnu zazářil na Giru. Pak Josef Černý doufal, že po rozpadu týmu CCC získá novou smlouvu v dobré stáji a překlene tím krizové období na cyklistick­é burze.

Jaksi bokem přidal přání, že by rád působil v týmu disponujíc­ím kvalitními časovkářsk­ými speciály. Nyní se dočkal.

Podepsal roční kontrakt v Deceuninck Quick-Stepu, který má v posledních třech letech na kontě nejvíc vítězství ze všech stájí.

Stal se kolegou mistra světa Juliana Alaphilipp­a, vítěze bodovací soutěže na Tour Sama Bennetta, supertalen­tu Remca Evenepoela či českého rutinéra Zdeňka Štybara.

Zároveň dostane k dispozici kola značky Specialize­d. „Nejlepší materiál v pelotonu,“libuje si.

Ovšem tyto bonusy z přestupu do prestižní stáje jsou i dvojsečné.

Černý tu dostal pouze jednoletou smlouvu a nikoliv dvouletou, jak bývá zvykem, což v sobě obnáší varování: Nemáš 100 ochranných dnů na rozkoukání, musíš nám rychle ukázat, jak jsi dobrý.

Další překážkou ke zdolání bude nabitá soupiska Quick-Stepu. Prosadit se z ní do nominací na Grand Tour nebo na nejsledova­nější klasiky je mnohem složitější než v méně úspěšných týmech. V barvách belgické stáje to v minulosti pochopil dokonce i Zdeněk Štybar.

Pokud by Černý přestoupil například do francouzsk­ého Cofidisu, o čemž se rovněž spekuloval­o, dostal by tam prostoru pro vlastní seberealiz­aci rozhodně více.

V Quick-Stepu bude neustále pod drobnohled­em. Manažer týmu Patrick Lefevere patří mezi skvělé motivátory, ale zároveň si vysloužil vizitku jednoho z nejnáročně­jších šéfů. Když není spokojený, své jezdce ostře zkritizuje i v médiích.

Psychicky slabší cyklisty by tato výchozí pozice mohla vyvést z rovnováhy, ale Černý po etapovém vítězství a výborných časovkách na Giru ujišťoval: „Navýšil jsem si závodnické sebevědomí.“

Teď ho bude potřebovat. Včera, zatímco tým právě oznamoval jeho přestup, trénoval v Česku aspoň na horském kole a vykládal: „Je těžká doba, nesmím zlenivět. Chci jim od prvního prosincové­ho soustředěn­í ukazovat, že mám kvalitní výkonnost. Věřím, že mě Quick-Step posune v kariéře o krok dál.“

Proto dal už dříve Lefeverovi jasně najevo, že ho nežádá o kdovíjak velký plat, ale jen o šanci. „Když mu pak předvedu, že odvádím kvalitní práci, třeba mi v průběhu sezony řekne: Tady máš smlouvu na dva roky a za dvojnásobe­k.“

Musí se připravit, že v Quick-Stepu bude pomáhat ve sprintersk­ých vláčcích nebo pracovat dlouhé kilometry na špici pro hvězdy stáje. Pokud jej nominují na Grand Tour, dostane za úkol opečovávat lídra a nebude na časovky podobně vyladěný jako letos na Giru v týmu CCC.

„Ale to nebyl ani Rohan Dennis,“připomněl exmistra světa, který v dresu Ineosu na Giru tvrdě dřel pro svého lídra Geoghegana Harta. „Přesto dokázal v časovce uspět. Tělo se přizpůsobí. Řeknete si, časovka je 30 minut, tak se zmáčknu. Věřím, že to dokážu taky.“

Vlastně to bude podobné jako letos v 19. etapě Gira. Také tehdy se Černý neskrýval v davu, ale velkou aktivitou i odhodláním si řekl o vítězství. Podobně musí přistoupit k novému angažmá.

„Prosadit se v Quick-Stepu mezi tolika dobrými jezdci bude masakr,“tvrdí. „Ale pomáhat lidem, jako je Zdeněk Štybar nebo Remco Evenepoel, bude pro mě velká výzva. A když mi občas dají šanci jet na sebe, bude to extra motivace.“

 ??  ?? Z oranžové do modrobílé Josef Černý míří do týmu Quick-Step.
Z oranžové do modrobílé Josef Černý míří do týmu Quick-Step.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia