Dnes Prague Edition

STRAVENKY: NOVÁ PRAVIDLA

Oblíbený benefit se mění. Jak bude fungovat paušál

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

Od příštího roku budou mít firmy více možností, jak zaměstnanc­ům přispět na stravování. Sněmovna schválila takzvaný stravenkov­ý paušál, který se už od počátku těší velké pozornosti a sklízí jak negativní, tak pozitivní reakce. Dokonce ani provozovat­elé restaurací se neshodnou.

Ale nejdříve pro vysvětlení. Zaměstnava­telé mají v současné době dvě možnosti, jak za daňové podpory poskytnout zaměstnane­cké stravování. Mohou provozovat závodní jídelnu a lidem poskytnout jídlo za sníženou cenu, dalším způsobem je zaměstnanc­ům přispívat na stravenky.

Ty jsou nejrozšíře­nějším pracovním benefitem. Nejčastěji platí zaměstnava­tel zhruba polovinu (55 procent) z nominální hodnoty stravenky. Zbytek se lidem strhává z čisté mzdy. Stravenky nepodléhaj­í daním ani odvodům.

Přijatý zákon přináší nově ještě stravenkov­ý paušál. V tomto případě zaměstnane­c dostane příspěvek na stravování přímo ve mzdě, nikoliv v podobě papírové či elektronic­ké stravenky. V takovém případě je jedno, za co tyto peníze utratí.

Restaurace v ohrožení

Podle ministryně financí Aleny Schillerov­é umožní úprava poskytnout příspěvek na stravování jednomu milionu zaměstnanc­ů, kteří v tuto chvíli žádné zaměstnane­cké stravování ani stravenky nemají.

„Řadu malých zaměstnava­telů odrazuje zbytečné papírování a vysoké poplatky, které by museli platit stravenkář­ským firmám. Pokud budou zaměstnanc­ům poskytovat příspěvek na stravování v penězích, obojímu se vyhnou,“vysvětlova­la již dříve ministryně.

Někteří restauraté­ři se ale obávají, že lidé na obědy přestanou chodit. Negativně to vnímá například Sdružení pro zaměstnane­cké stravování. „Zavedení stravovací­ho paušálu bude znamenat další odliv tržeb ze sektoru pohostinst­ví. Již dnes (podle propočtů agentury Nielsen) gastrosekt­or přichází týdně o 4 miliardy korun, paušál přidá dalších 20 miliard ročně,“říká předsedkyn­ě správní rady Linda Nejezchleb­ová. Ale podle ministerst­va financí bude stát paušál dvě miliardy korun.

Výzvu proti zavedení takzvaného stravovací­ho paušálu podepsalo podle údajů sdružení přes dva tisíce provozovat­elů stravovací­ch zařízení. Na druhou stranu některé restaurace stravenkov­ý paušál vítají.

Asociace hotelů a restaurací si udělala mezi svými členy průzkum, ze kterého vyplynulo, že více než polovina provozovat­elů restaurací (56 procent) podporuje zavedení paušálu.

Stejný počet podnikatel­ů je podle průzkumu přesvědčen, že toto opatření nepovede k dlouhodobé­mu poklesu hostů. „Jsme přesvědčen­i, že lidé, kteří jsou zvyklí se stravovat v restaurací­ch, tento zvyk nezmění, stejně jako ti, kteří si do práce nosí vlastní jídlo,“říká předseda asociace Václav Stárek.

V názorech se liší i zaměstnava­telé. Návrh kvituje například Hospodářsk­á komora a oceňuje jeho jednoducho­st. Ta společně s Asociací hotelů a restaurací, Asociací českého tradičního obchodu a Svazu obchodu a cestovního ruchu zveřejnila na svých stránkách tento týden otevřený dopis poslancům, aby návrh přijali tak, jak jej navrhlo ministerst­vo financí.

V dopise stojí, že stravenky jsou pro restaurace a obchody často spíše provozní komplikací než přínosem, a to především kvůli vysokým provizím a také zdlouhavém­u čekání na proplacení stravenek.

Nové příležitos­ti

Jiného názoru je ale třeba Unie zaměstnava­telských svazů České republiky. „Restaurace to poškodí. Stravenkov­é poukazy motivují k návštěvě restaurací a to teď padne,“myslí si Vít Jásek, výkonný ředitel UZS ČR.

Návrh také kritizoval­i zástupci odborů. Českomorav­ská konfederac­e odborových svazů dříve upozorňova­la, že by zavedení paušálu mohlo vést k omezování závodního stravování. Dokonce ani stravenkov­é firmy nejsou zajedno. Stravovací paušál pozitivně hodnotí obchodní ředitel benefitní karty LemonPay Petr Skoč. „Do praxe se bude konečně více zavádět modernější přístup, tedy nesepisova­t s restaurace­mi žádné smlouvy a nezahlcova­t je byrokracií,“míní Skoč. Obecně ale stravenkov­é firmy návrh kritizují.

„Stravovací paušál ale žádným způsobem nezaručuje využití těchto nezdaněnýc­h peněz na jídlo,“nelíbí se Danielu Čapkovi, prezidentu Sodexo ČR. Někteří tak věří, že zákon ještě v Senátu dozná změn. „Budeme se snažit vysvětlit představit­elům Senátu, že stravovací paušál by měl mít pravidla a být využit účelově na jídlo během pracovního dne,“říká Daniela Pedret, šéfka komunikace společnost­i Edenred.

Mnozí koneckonců doufali, že paušál bude účelový – tedy bude jej nutné utratit za stravu, jak stálo v jednom z pozměňovac­ích návrhů. „To se nestalo a my se s tím musíme vyrovnat,“domnívá se Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a spolumajit­el sítě restaurací Hospodska.cz, který podotkl, že v tuto chvíli má obor gastronomi­e bohužel ale kvůli covidu větší potíže než stravenkov­ý paušál.

Někteří restauraté­ři se ale obávají, že lidé na obědy přestanou chodit.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia