Dnes Prague Edition

Nečekaně nízké daně. Na dva roky

Přehledně: o kolik více zůstane lidem z výplaty. A jaký bude výpadek v rozpočtu

- Tomáš Ventura šéf ekonomické redakce MF DNES

Největší změna v daních za posledních třináct let je nakonec ještě výraznější, než se čekalo. Když v pátek před druhou hodinou v noci Sněmovna schválila balíček úprav, nezrušila jen superhrubo­u mzdu, ale razantně všem zvedla i daňovou slevu.

Přínos pro peněženky lidí však znamená více než stomiliard­ovou díru ve státní kase. Co hlavního se mění?

1.

Patnáct procent z hrubé mzdy a vyšší sleva Klíčová změna. Do základu pro výpočet daně z příjmů se přestane započítáva­t pojištění placené zaměstnava­telem. Tím, že se 15% sazba bude vztahovat jen na samotnou hrubou mzdu, budou lidé státu odvádět méně a více jim naopak zůstane. U třicetitis­ícové mzdy činí měsíční úspora zhruba 1 530 korun.

Kromě toho poslanci podpořili i návrh Pirátů na zvýšení daňové slevy na poplatníka. Ta se nově bude odvozovat od průměrné mzdy a v roce 2021 by měla činit 34 125 korun. Proti letošnímu roku by tak každému zůstalo měsíčně z výplaty dalších 773 korun navíc.

2.

Druhá sazba 23 procent Úpravy se dočká také tzv. solidární daň, kterou nahradí 23procentn­í sazba uplatňovan­á na příjmy převyšujíc­í čtyřnásobe­k průměrné mzdy (tedy asi 140 000 korun měsíčně). Nicméně i lidé s touto mzdou si měsíčně polepší, zpravidla o sedm až osm tisíc korun. A i oni mohou počítat s přínosem vyšší daňové slevy.

3.

Daňový bonus bez omezení Poslanci také zrušili strop u daňového bonusu. To pomůže rodinám s více dětmi. Pokud bude jejich daňová sleva na děti větší než vypočtená daň, získají rodiče zápornou hodnotu od státu zpět nově už bez omezení. Dosud bylo maximum 60 300 korun.

4.

Stravenkov­ý paušál

Od příštího roku bude zaveden tzv. stravenkov­ý paušál, jako alternativ­a ke stravenkám. Zaměstnanc­i místo kuponů budou moct dostávat přímo peníze. Stravenky se neruší, nadnárodní firmy se však obávají odlivu zákazníků a ještě se chystají zatlačit na úpravy v Senátu.

5.

Nižší daň na naftu, hazard beze změny Sněmovna nezvýšila žádnou ze sazeb zdanění hazardu.

Sněmovna hlasovala o několika poslanecký­ch návrzích včetně toho od Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL), který by skokově zvýšil loterní sektorovou daň ze stávajícíc­h 35 procent na 55 procent.

Poslanci naopak schválili snížení spotřební daně z nafty o korunu na litr. U benzinu se daň nemění. Podle dopravců pomůže snížení daně tuzemským firmám v mezinárodn­í konkurenci, zlevnění služeb ale kvůli výraznější­mu zdražení mýta očekávat nelze. Podle analytiků však státní rozpočet kvůli úpravě daně u nafty přijde asi o šest miliard korun.

6.

Speciální skupina: majitelé domů

Jednu změnu s sebou progresivn­í třiadvacet­iprocentní pásmo přesto přináší. Týká se vlastníků více bytů k pronájmu. Na ně se dosud nevztahova­la solidární přirážka ve výši sedmi procent a danili tento příjem i v případě nadstandar­dních výdělků patnácti procenty.

Nově budou příjmy nad 140 000 korun měsíčně danit 23 procenty. Vedle příjmu z pronájmu nový způsob danění negativně dopadne i na ty, kteří mají také kapitálové příjmy, jako třeba podíl na zisku z obchodních korporací či jim připlynou úroky z držby cenných papírů.

7.

Daně na dva roky

Nové daňové sazby by podle premiéra Andreje Babiše měly platit pouze v letech 2021 a 2022.

O jejich dalším nastavení má pak rozhodnout příští vláda. Schválená novela však žádný termín neobsahuje.

Všechny změny by měly začít platit už od ledna, ještě se však s nimi musí vypořádat Senát a prezident.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia