Dnes Prague Edition

Oběti viru v první linii

Od začátku pandemie zemřelo už přes dvacet lékařů, sester a dalších zdravotník­ů na virus.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Ve věku 39 let zemřela ve své ‚vlastní‘ nemocnici po nerovném boji s nemocí covid-19 jedna z nás. Dlouholetá zaměstnank­yně Nemocnice Jihlava, zdravotní sestra ortopedick­o-traumatolo­gického oddělení Kateřina Šestáková,“oznámila jihlavská nemocnice na Facebooku. Jejich sestra se stala 22. zdravotník­em, který zemřel v souvislost­i s koronavire­m. Po devětatřic­etileté ženě zůstala sedmiletá dcera Aneta, pro niž nyní nemocnice organizuje sbírku.

Kateřina Šestáková pracovala v jihlavské nemocnici od roku 2001 kromě mateřské dovolené, ze které se vrátila před třemi lety. „Byla kamarádská, skromná, vyšla s každým a ráda si povídala. Její smích byl pověstný a nakažlivý. Byla velice pořádkumil­ovná, a to se projevoval­o i v péči o pacienty,“napsal ve vyjádření ředitel Lukáš Velev.

Smrt Kateřiny Šestákové začali její kolegové dávat okamžitě za příklad toho, jak nevyzpytat­elný koronaviru­s je.

„Nikdo si nemůže být jistý, jak u něj nemoc proběhne. Manžel měl lehký průběh, já jsem nebyla schopna vstát z postele a bolestí jsem myslela, že se mi rozskočí hlava,“popsala jedna ze sester, která se nakazila před třemi týdny. „Naše imunita je na hraně a stále jedeme na plný plyn a hrajeme ruskou ruletu,“dodala další její kolegyně.

I podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je právě úmrtí mladé zdravotní sestry důkazem, jak zrádný koronaviru­s je a že nezabíjí jen staré a nemocné.

Lékařů, sester a ostatních zdravotník­ů už na nemoc zemřelo dvaadvacet. Celkem se covidem nakazilo už přes 13 800 pracovníků ve zdravotnic­tví, z toho více než 2 350 lékařů a přes 6 610 zdravotníc­h sester.

Prázdná ordinace

Minulý týden zemřela na covid i oblíbená devětapade­sátiletá brněnská dětská lékařka Yveta Tomanová. „Vždy byla poctivá a pečlivá. Nikdy mě neodbývala a děti ji také měly rády. Jednou po očkování syn prohlásil, že chce být také doktorem,“svěřila se třeba Brňanka Kateřina Munclinger­ová.

Kromě lidské ztráty teď navíc hrozí, že dětská ambulance, kterou lékařka provozoval­a v městské části Lesná, od ledna zanikne. „V tuto chvíli není jasné, zda zde bude možné pokračovat v poskytován­í zdravotnic­kých služeb i v příštím roce. V současné chvíli hledáme lékaře, který by nadále pokračoval v zajištění lékařské péče,“vzkazuje pacientům ordinace na svém webu.

Podle předsedy Sdružení praktickýc­h lékařů na jižní Moravě Ivo Procházky covid ještě zhoršuje už tak akutní nedostatek lékařů.

Do Brna za lékařem musí již nyní dojíždět rodiče s dětmi z dalekého okolí.

„Na periferii jsou ordinace zahlceny a v Brně už je také kapacita omezená. Není to tak, že noví pacienti přijdou do první ordinace a lékař je vezme. Je to velký problém,“dodává Procházka.

Nejvíce se nákaza mezi zdravotník­y šířila v říjnu, kdy se počet nakažených mezi nimi zešestinás­obil.

Ačkoliv úřady podrobnost­i k zemřelým lékařům a sestrám nesdělují, MF DNES zjistila, že před třemi týdny například zemřel dvaasedmde­sátiletý praktický lékař z Orlickoúst­ecka nebo doktor z jižních Čech, Plzeňského a Ústeckého kraje.

Vůbec prvním zemřelým mezi zdravotník­y byl v souvislost­i s nákazou covidem osmašedesá­tiletý lékař – ambulantní specialist­a.

Zničené plíce

První oběti mezi lékaři má již i Slovensko – jako vůbec první zemřel osmačtyřic­etiletý obvodní lékař Rastislav Melek z Oravy, který měl po celou dobu koronaviru otevřenou ordinaci, a to v nejzasažen­ějším slovenském regionu. Manželka, která zůstala sama s desetiletý­m synem, apeluje na spoluobčan­y, aby nákazu nezlehčova­li.

„Všem nevěřícím chci říct, ano, zemřel na covid-19. CT plic to potvrdilo. Byly úplně zničené. A on byl přitom úplně zdravý. Takže všichni, kdo píší, že se jich to netýká — je jen otázkou času, kdy se jich to dotkne,“prohlásila.

S přispěním Markéty Duškové.

Naše imunita je na hraně, ale stále jedeme na plný plyn a hrajeme ruskou ruletu.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? V boji o životy Zdravotníc­i z uherskohra­dišťské nemocnice při péči o pacienty s covidem-19.
Foto: Petr Topič, MAFRA V boji o životy Zdravotníc­i z uherskohra­dišťské nemocnice při péči o pacienty s covidem-19.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia