Dnes Prague Edition

Doláková: Že jsem mrcha?

Herečce Aleně Dolákové vyšel knižní debut Anna z Hollywoodu.

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Píšících hereček máme několik, málokterá se však uchýlí k psaní fikce jako Alena Doláková. V debutu Anna z Hollywoodu se vrací ke svým oblíbeným tématům – herectví, feminismu, rovnoprávn­osti i společensk­ým konvencím.

Tak proč Anna a nikoliv Alena?

Je to pro mě způsob, jak se čtenáři více otevřít a možná být i trochu divočejší. Chtěla jsem mluvit upřímně o věcech, o kterých bych to sama za sebe asi nedokázala.

Kdo inicioval přesun od psaní sloupků ke knize?

Ať vydám knihu, mi nabídlo nakladatel­ství Albatros. Jenže já nechtěla ve třiceti psát memoáry. Expozé osobností jsou mi sice sympatické, ale já chtěla spíše než na sebe upozorňova­t na témata, která mě zajímají. A tak jsem sáhla po fikci.

Čtenáři si vás asi stejně budou do knihy promítat.

Bylo to tak, i když jsem psala sloupky Zrzka z Hollywoodu. Všichni předpoklád­ali, že jsem drsná holka, která je hned se vším hotová. Přitom jsem velmi křehká a dokážu se hroutit.

Setkala jste se s podobným ztotožňová­ním i jako herečka?

Jak si lidé mysleli, že jsem mrcha?

Třeba.

Je pravda, že ze škatulky zlé Holeny z pohádky Tři bratři jsem se dlouho nemohla dostat, pak mě naopak ve Vodníkovi lidi nepoznával­i.

Mají škatulky i v Hollywoodu?

Tamní vnímání východních Evropanek teď asi nejlépe ilustruje mladá Bulharka v Boratovi 2. Něco jako „Česko, srdce Evropy“tam opravdu nefunguje. Spousta holek z východní Evropy tam vystupuje s určitým chováním, které mně i mnohým dalším nedělá nejlepší jméno. Takže se škatulkami se bohužel setkávám. Vypadají podle toho pak i role. Proto jsem hodně dřela na jazycích a přízvucích, abych si mohla zahrát i Američanku nebo Britku.

Hodně se teď v Hollywoodu mluvilo o kvótách. Patří do umění?

Pro kvóty nejsem, ale bylo by fajn, kdyby byly ženy například ve vzdělávání od dětství více podporován­y k práci ve vedoucích pozicích. Některé možná z principu ani nenapadne, že mohou být třeba režisérkam­i jako muži, tak jich tu logicky máme méně. Kluci jsou k tomu od dětství vedeni víc.

Po přečtení vaší knihy by je to mohlo napadnout.

Doufám, že když se budou věci, které Anna v knize říká, častěji pronášet nahlas, ženy se ve společnost­i budou mít lépe. Sleduju to už teď. Mladší holky si dokážou lépe říct, co chtějí a co ne. Nebojí se stát za svým názorem a jasně upozornit, když se k nim někdo chová nefér nebo se snaží nárokovat jejich tělo.

Jak na knihu reagovali muži ve vašem okolí?

Můj přítel u toho dvakrát brečel, ale zároveň se smál. Pak to četl i padesátile­tý kamarád, novinář z Ostravy, tam jsem se trochu obávala reakce a on se mi přitom svěřil, že ho trápí stejné věci jako Annu.

Například?

Očekávání od společnost­i, konvence. To, že ženy dlouho mlčely, vytvářelo silný tlak i na muže. Být alfasamci s milenkami a zároveň schopností zabezpečit rodinu... A teď z toho máme krizi maskulinit­y.

Na závěr – jaký vy máte vztah k happy endům?

Dobrý. Myslím, že své šťastné konce si všichni tvoříme tím, co děláme a jak přemýšlíme. Věřím v ně. Asi mi z té Ameriky ještě stále něco zůstalo.

 ??  ??
 ?? Foto: Linda Procházkov­á ?? Věří v happy endy Alena Doláková při psaní své knižní prvotiny využila i vlastní zkušenosti ze života v Hollywoodu.
Foto: Linda Procházkov­á Věří v happy endy Alena Doláková při psaní své knižní prvotiny využila i vlastní zkušenosti ze života v Hollywoodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia