Dnes Prague Edition

Zákaz vycházení se zkrátí

Od pondělí budou v Česku platit o něco mírnější omezení.

- — Robert Oppelt, Dominika Hromková

Opatření namířená proti šíření covidu-19 se zmírní. Vláda včera schválila posun z nejpřísněj­šího pátého stupně protiepide­mického systému (PES) do čtvrtého.

Od pondělí se bude moci setkat až šest lidí a posune se zákaz nočního vycházení ze současných 21 na 23 hodin. Také obchody budou moci mít otevřeno až do 23 hodin. Ve čtvrtém stupni se také vrací část dětí do škol. Podle čtvrtečníh­o oznámení ministra školství nejprve 25. listopadu maturitní ročníky, v pondělí 30. listopadu pak zbývající ročníky prvního stupně základních škol a deváté třídy. Žáci ze šestých až osmých tříd budou mít týden výuky ve škole a týden z domova.

A pokud bude příznivý trend pokračovat, mohlo by se Česko posunout do nižšího stupně, tedy stupně tři, už na začátku prosince. To by znamenalo další rozvolňová­ní. „Aktuální

hodnota je 62 bodů, což je blízko ke stupni tři,“potvrdil ředitel Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky Ladislav Dušek.

Vláda také včera vytvořila pravidla, za jakých bude možné prodávat kapry a stromky. „Kapři a stromečky budou. Co se týká Mikuláše, tak uvidíme za týden,“řekl na tiskové konferenci ministr zdravotnic­tví Jan Blatný.

Od pondělí se Česko posune z pátého, nejtvrdšíh­o stupně protiepide­mických opatření do čtvrtého, schválila včera vláda. MF DNES přináší přehled, co se od začátku příštího týdne mění.

Více lidí déle spolu

Zkracuje se zákaz vycházení. Lidé nebudou moci vycházet ven kromě nezbytných důvodů a cesty do práce od třiadvacát­é do páté hodiny. S tím souvisí prodloužen­í otevírací doby obchodů do 23. hodiny. Od pondělí mohou mít do stejné doby otevřena také restaurace výdejní okénka. „Zákaz pití alkoholu na veřejnosti platí i nadále,“upozornil však ministr zdravotnic­tví Jan Blatný.

Na veřejnosti se nově bude moct sejít dohromady až šest lidí. Zvyšuje se i počet povolených účastníků svateb, pohřbů a bohoslužeb. Doteď na tyto akce mohlo nanejvýš patnáct osob, od pondělí dvacet.

Stromky a kapři budou

Do ulic českých měst vláda pustí i Vánoce. Na farmářskýc­h trzích a ve vybraných obchodech se budou moct od pondělí prodávat vánoční ozdoby, stromky i kapři.

S prodejem stromků už začaly sítě prodejen pro kutily, jejichž součástí jsou zahradní centra, která mohla zůstat otevřená. Lidé si stromky mohou přijít vybrat do prodejen, ale také si je objednat na internetu s vyzvednutí­m v obchodě či s doručením domů.

Naopak vláda zatím nepovolila konání vánočních trhů a teprve bude jednat o Mikuláši, oblíbeném prosincové­m svátku, jehož oslavy by letos měly připadnout na sobotu 5. prosince. „Zatím jsme se o čertech, andělech ani Mikuláších nebavili,“sdělil Blatný.

Děti se vrátí do škol

Od středy 25. listopadu se vrátí do škol závěrečné ročníky středních škol. V omezeném režimu může začít i prezenční výuka na vysokých školách, a to praktická nebo umělecká v posledních ročnících, které budou moct do školy chodit pouze po dvacetičle­nných skupinkách.

Znovu začít může výuka v základních uměleckých a jazykových školách, ale jen v podobě jeden na jednoho. Tedy jeden žák a jeden učitel.

Deváťáci a první stupně základních škol se vrátí do lavic v pondělí 30. listopadu. Žáci šestých až osmých tříd se budou od toho dne střídat v rotačním režimu – týden distanční a týden prezenční výuky.

Vláda včera schválila ještě výjimku pro autoškoly, které mohou začít pořádat závěrečné testy a zkoušky řízení. „Neplatí to ale pro běžnou výuku nebo jízdy, ty budou možné až ve stupni tři,“řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

V neděli zůstane zavřeno

Nejméně se toho zatím mění v obchodech. Prodlouží se sice o dvě hodiny otevírací doba, ale vláda nezrušila zákaz nedělního prodeje ani neumožnila do obchodů vstup více než jednomu člověku na 15 metrů čtverečníc­h, jak navrhoval ministr Havlíček.

Ulevila jen rodičům a malým dětem – matky nebo otcové s kočárky či malé děti nebudou nuceni mít v obchodech nákupní vozík.

„Nechceme porušovat pravidla PES, je to dobré schéma, za kterým si stojíme, situace se lepší, a tak musíme ještě týden vydržet,“řekl Havlíček směrem k těm, kteří čekali větší rozvolnění v obchodech.

Pokud pozitivní trend vydrží, mohly by se od pondělí 30. listopadu s případným přechodem na stupeň tři otevřít vnitřní prostory restaurací na 50 procent kapacit a otevřely by i další obchody a provozovny služeb. „Samozřejmě za dodržování všech opatření,“dodal Havlíček.

Svou výjimku tak dostali včera jen myslivci. Kvůli zhoršující se situaci s morem prasat se v pondělí otevřou prodejny střeliva. „Myslivci to potřebují k regulaci prasat,“zdůvodnil výjimku Blatný.

V pondělí navíc bude vláda jednat o podrobnost­ech vánočního režimu ve ski areálech.

Nouzový stav delší než na jaře

Vláda schválila také prodloužen­í nouzového stavu. Už teď je jasné, že bude delší než na jaře. Tehdy trval 66 dní, od 12. března do 17. května. Po posledním prodloužen­í bude ten podzimní trvat nejméně 68 dní. Nouzový stav bude platit nejméně do soboty 12. prosince.

Poslanci odhlasoval­i ve čtvrtek po téměř devět hodin dlouhé debatě odsunutí jeho konce o 22 dnů. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil už včera.

Hlavním důvodem prodloužen­í je, že na nouzový stav jsou navázány restrikce k omezení šíření nákazy, jak je stanoví i protiepide­mický systém ministerst­va zdravotnic­tví PES.

Původně plánovala vláda prodloužen­í o 30 dnů do 20. prosince, nezískala pro to ale souhlas Sněmovny.

Zákaz pití alkoholu na veřejnosti platí i nadále.

 ??  ?? Stromky budou Předvánočn­í prodeje se mírně uvolní. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
Stromky budou Předvánočn­í prodeje se mírně uvolní. Ilustrační foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia