Dnes Prague Edition

Vakcína proti chřipce dochází, ale bude další

Covid zvedl výrazně zájem o očkování proti chřipce. Mnozí praktičtí lékaři museli proto zájemce o prevenci opakovaně odmítat

- — Eva Zahradnick­á

Loni se čtyřicet tisíc nevyužitýc­h dávek spálilo, letos jde místy o nedostatko­vé zboží. O vakcínu proti chřipce je kvůli epidemii koronaviru velký zájem. Přestože se letos dovezlo o 170 tisíc kusů víc, lékaři poptávají další tisíce dávek. Vakcína leckde nezbyla ani pro lidi z rizikových skupin.

V následujíc­ích dnech by se to mělo zlepšit, Všeobecná zdravotní pojišťovna zajistila dalších 20 tisíc kusů. „Tato mimořádná dodávka je určena k zajištění dodatečnýc­h požadavků, a to především pro skupiny osob, které mají očkování hrazeno z veřejného zdravotníh­o pojištění,“uvedl mluvčí VZP Vlastimil Sršeň.

Na řadě míst hlásí posledních pár dávek, jinde problém necítí a někde nemají už týdny ani jedinou. Lékaři napříč republikou letos řeší nezvyklý problém. Pacienti mají enormní zájem o očkování proti chřipce, jenže vakcíny pro všechny nejsou.

Nejde přitom jen o zájemce z rizikových skupin, do ordinací praktickýc­h lékařů marně volají i mladí lidé.

„Některé jsem poslala ke kolegům. Jedna moje onkologick­á pacientka jela až do Brna, jeden pacient do Dobříše, protože nemáme možnost vakcíny mezi lékaři přeprodat,“popisuje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková z Prahy.

Burza vakcín

Nakonec se jí podařilo ještě 40 dávek sehnat, a tak nyní obvolává své pacienty, přednostně z rizikových skupin, aby je mohla očkovat.

V těchto dnech by se k lidem měly dostat další tisíce dávek. Získala je Všeobecná zdravotní pojišťovna a distribuov­at je má ve třech fázích.

V té první se už nyní řeší požadavky konkrétníc­h lidí, kteří o vakcínu žádali buď přímo VZP, nebo svého praktickéh­o lékaře. „Praktici požadavky shromažďuj­í, měli jich asi 3 500. Byly adresné a také uspokojené,“řekl náměstek ředitele VZP David Šmehlík.

V další fázi budou vakcíny distribuov­ány do ordinací praktickýc­h lékařů pro dospělé i pro děti podle dodatečnýc­h žádostí. Na ty je připraveno asi 14 tisíc dávek.

Nakonec byla vyčleněna ještě asi dvouapůlti­sícová rezerva. „Tato bezpečná rezerva je pro cílené dodávky, kdyby se třeba na konci prosince na nás ještě někdo obrátil,“dodal náměstek Šmehlík.

Přednostně jsou všechny zmíněné vakcíny určeny lidem z rizikových skupin, které mají očkování

1 500 osob umírá ročně v Česku na komplikace způsobené chřipkou.

890 tis. vakcín proti chřipce bylo letos dodáno do Česka.

300–400 Kč stojí očkování proti chřipce.

proti chřipce zdarma. To jsou třeba lidé starší 65 let, s cukrovkou, s onemocnění­m srdce a cév či lidé po transplant­aci krvetvorný­ch buněk.

Některým lékařům se před novou aktivitou VZP podařilo sehnat dodatečně vakcíny už dříve od distributo­rů, částečně pomohla interní „burza vakcín“, kde si doktoři vzájemně nabízeli možnost očkovat pacienta svého kolegy, pokud jim nějaké dávky zbyly.

„Objednal si na začátku asi 400 vakcín a téměř je vyočkoval. Pár jich ještě mám, některé jsem nabídl kolegům v okolí,“popsal předseda Sdružení praktickýc­h lékařů Petr Šonka.

Říci nyní, jestli se nakonec přes letošní enormní zájem využijí všechny vakcíny včetně mimořádné dodávky, je dle lékařů brzy. Očkuje se totiž až do poloviny prosince, někdy i počátkem ledna.

Za rok bude vakcín v Česku víc

Pravděpodo­bné je, a vyplývá to i z průzkumu MF DNES mezi lékaři, že pro příští rok objednají vakcín víc. Bude záležet ale i na farmaceuti­ckých firmách, zda jich vyrobí víc.

Důvod, proč se nedařilo letos sehnat víc dávek, i když o ně byl zájem, pramení zčásti z nízké, každoročně jen šestiproce­ntní proočkovan­osti z minulých let. Rozdělení produkce totiž vychází z odběrů v předchozím roce.

Resort zdravotnic­tví ale už přislíbil, že se pokusí dohodnout pro Česko větší dodávky. „Ministerst­vo zdravotnic­tví zahájí aktivity směrem k výrobcům do konce tohoto roku, aby bylo pro ČR zajištěno větší množství vakcín pro chřipkové období na příští rok,“řekla mluvčí resortu Jitka Nováčková.

„Dělají se predikce, kolik je to správné číslo, jestli to bude milion, či víc,“uvedl Šmehlík s tím, že je těžké odhadnout, jaký bude zájem mezi samoplátci. Letos se do Česka dovezlo 890 tisíc dávek protichřip­kových vakcín.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Vytoužená vakcína Řada Čechů zatím s žádostí o očkování proti chřipce neuspěla.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Vytoužená vakcína Řada Čechů zatím s žádostí o očkování proti chřipce neuspěla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia