Dnes Prague Edition

Zoo na prahu zimy: Kde jsou všichni ti lidé?

- Foto: Dan Materna, MAFRA

Za ohradou z nerozbitné­ho skla je za normálních okolností hlava na hlavě, teď si lední medvěd užívá příchod chladného počasí bez diváků. Kvůli pandemii nemoci covid-19 je zoo pro návštěvník­y zatím zcela uzavřena. Až se tam lidé vrátí, budou se moci těšit například na mládě orangutana sumaterské­ho, které se narodilo tento týden.

Jako bych to tušil. V úterý 17. listopadu jsem se rozjel do zoo – a jen co jsem tam dorazil, přišla mi zpráva, že samička orangutana sumaterské­ho Mawar začala rodit. Před půl dvanáctou bylo mládě na světě! Ve sváteční den se narodil historicky třetí orangutan v Zoo Praha.

Pro jedenatřic­etiletou Mawar jde o již čtvrtého potomka, pro devatenáct­iletého samečka Pagyho teprve o prvního. Současně je nově narozené mládě prvním vnoučetem našeho slavného Kamy (1971–2013) a jediným pravnoučet­em orangutanů Soni a Bimba, kteří přišli do zoo z lesů Sumatry. Je proto geneticky mimořádně cenné, dokonce si troufám tvrdit, že nejcennějš­í v Evropě.

Později odpoledne vyšli orangutani – včetně Mawar s mládětem – z „ložnic“do expozice v Indonéské džungli. Ve slábnoucím podzimním světle jsem tak konečně mohl z ochozu pod střechou udělat první snímky našeho orangutaní­ho přírůstku. Musel jsem chvilku čekat, než si Mawar ustlala hnízdo, uvelebila se a než bylo mládě jakžtakž vidět – ale ten pohled stál za to!

Snímky, které jsme vzápětí zveřejnili, pochopitel­ně vyvolaly velký zájem a také dotazy, jakého je mládě pohlaví a jak se bude jmenovat. Jestli je to sameček, nebo samička, zatím nevíme, a možná nějakou dobu ještě vědět nebudeme. Ale mohli bychom pro ně zvolit i genderově neutrální jméno. Návrhů – vesměs spojených se 17. listopadem – již máme celou řadu. Například Velvet nebo Freedom.

Zásadní však je, aby mládě prospívalo a aby se o něj Mawar nadále dobře starala. Doufejme, že vše dobře dopadne a že 17. listopadu budeme pravidelně slavit také narozeniny třetího „pražského“orangutana.

 ??  ??
 ?? Foto: Miroslav Bobek ??
Foto: Miroslav Bobek
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia