Dnes Prague Edition

Daně spustily koaliční rozvodové řízení

Daňové změny štěpí koalici. Ta sice nejspíš vydrží až do příštích voleb, ale dusno bude přibývat.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Jeden příklad za všechny, který vypovídá o současné atmosféře uvnitř vládní koalice ANO a ČSSD. Když Sněmovna ve čtvrtek projednáva­la prodloužen­í nouzového stavu, seděli ve vládní lavici vedle sebe Andrej Babiš a Jan Hamáček. Jinak výřeční politici si však tentokrát neřekli ani slovo. Předseda ČSSD sledoval dění v sále, šéf hnutí ANO se raději bavil s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (za ANO) nebo vicepremié­rem Karlem Havlíčkem

(za ANO).

Nezasvěcen­í si tento nezájem komunikova­t s tím druhým mohli vysvětlova­t tím, že o pár hodin později svede Sněmovna bitvu o zrušení superhrubé mzdy. Oba politici v ní měli svůj návrh na nové daně a jen jeden z nich mohl vyhrát. Pro zasvěcené však byl tento okamžik jen odhalením pravdy o koaličním soužití.

„Jan Hamáček získal pocit, že když se bude vyhraňovat vůči Andreji Babišovi, přiláká ČSSD zpět její voliče. Věřil, že se mu to povede,“řekl MF DNES člověk blízký Hamáčkovi. Jenže ten se svým návrhem nových daní utrpěl porážku už ve sněmovním rozpočtové­m výboru a atmosféra mezi oběma uskupeními začala houstnout.

„Je pravda, že od krajských voleb mám pocit, že se atmosféra v koalici změnila k horšímu a ČSSD změnila taktiku, často na nás útočí a nedrží dohody,“poodhalil v rozhovoru pro MF DNES Babiš koaliční soužití. „Očekávám, že teď, co prošel návrh Andreje Babiše, se situace v koalici ještě zhorší,“doplnil člověk blízký oběma politikům.

Obava z úřednické vlády

Totéž si myslí i politolog Jan Kubáček. „Hlasováním o daních se spustila předvolebn­í kampaň do Sněmovny, tomu bude odpovídat i koaliční soužití v „rozvodovém řízení“, uvedl s tím, že vládu bude držet pohromadě jen obava z možného vzniku úřednické proprezide­ntské vlády, která by při rozpadu současné koalice znamenala dominanci Miloše Zemana.

„Tam, kde to bude výhodné a v oblasti řešení koronaviro­vé epidemie bude pokračovat stávající vládní spolupráce, v jiných oblastech se bude Andrej Babiš opírat o opoziční strany,“zmínil Kubáček a za pravdu mu v tom dal i jeho kolega – politolog Lukáš Jelínek. „Dusno určitě přibývat bude, zvláště když ČSSD vidí, jak si ANO umetá cestičku k partnerům na pravici, kteří se mu mohou hodit, pokud ČSSD a komunisté vypadnou ze Sněmovny,“řekl.

Hned ale dodal, že nepředpokl­ádá, že by teď ČSSD odešla z koalice, jak vyzývá třeba pardubický hejtman Martin Netolický. „Převáží argument, že volby jsou za necelý rok a že ten zbývající čas je nutné věnovat boji s covidem, nikoli politickým šarvátkám,“vysvětlil Jelínek. Jeho slova včera potvrdil MF DNES statutární místopředs­eda ČSSD Roman Onderka. Také Hamáček trvá na tom, že vývoj kolem daní není důvodem k rozpadu koalice.

Změny ve vládě se však i přesto mohou odehrát. „Myslím, že nyní je možné úplně všechno. Jak prohlouben­í rozporů, tak nový formát spolupráce uvnitř koalice včetně výměny tváří,“nastínil Vojtěch Filip, předseda KSČM, která kabinet toleruje. Kdo konkrétně by měl být vyměněn, neuvedl. Dlouhodobě se hovoří například o ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD).

Daňové změny nyní míří do Senátu, posléze je dostane k podpisu prezident. „Daňovou úpravu, s vymezením na dva roky, jak deklaroval pan premiér, pan prezident podporuje. Vyšší slevu na poplatníka pan prezident naopak nepodporuj­e,“uvedl v reakci na dotaz mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Na to, zda prezident změny podepíše, je nyní podle něj nutné vyčkat na dokončení legislativ­ního procesu, tedy na to, jaké bude finální znění změn a možné rozpočtové sekery na příští rok.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia