Dnes Prague Edition

Schvalovač­i vraždění dostali podmínku

- — Monika Gordíková

ÚSTÍ NAD LABEM, PRAHA Tuzemské soudy včera řešily hned dva případy schvalován­í loňského teroristic­kého útoku na Novém Zélandu, kde pachatel zavraždil v mešitě a islámském centru 51 lidí a 49 dalších zranil. Oba Češi obžalovaní za podporu a propagaci terorismu vyvázli s podmíněným­i tresty.

Osmatřicet­iletý Pavel Turczyn ze Štětí na Litoměřick­u napsal do diskuse pod článkem na webu se záběry vraždění: „Ten pán je hrdina. Řekl bych, že viděl film Rampage. Rozhodně doporučuju zhlédnout, bude se vám líbit.“

Ústecký krajský soud mu včera uložil třicetiměs­íční trest s podmíněným odkladem na tři roky. Turczyn má zároveň poslat 10,5 tisíce korun na pomoc obětem trestných činů.

Senát sáhl k uložení trestu pod spodní hranicí sazby, která se pohybuje od 5 do 15 let. „Trest v rovině základní trestní sazby by byl nepřiměřen­ě přísný,“uvedl soudce Roman Felzmann.

Turczyn využil novinky v trestním řízení a prohlásil vinu, soud tak už rozhodoval pouze o trestu. Verdikt nicméně není pravomocný. Zatímco státní zástupce se práva na odvolání vzdal, obhajoba si ještě ponechala lhůtu.

Obrat v případu

Žalobce se s Turczynem pokusil už minulý měsíc uzavřít dohodu o vině a trestu. Muž na ni ale nepřistoup­il. Trval na tom, že jeho počínání nebyl trestný čin. Včera ale otočil a prohlásil vinu.

„Chci plně přiznat svoji vinu. Zamýšlel jsem ten příspěvek jinak, ale vyzněl, jak vyzněl. Zpátky už to vzít nemůžu. Je mi to moc líto, stydím se za to,“uvedl.

Naproti tomu pražský městský soud včera už jen schvaloval dohodu o vině a trestu mezi žalobcem a obžalovaný­m Adamem Danihelem, jenž na Facebooku napsal: „Aspoň někdo se k tomu staví dřív, než tu vyvraždí oni nás, zmrdi jedni“. Čtyřiadvac­etiletý Danihel souhlasil s dvouapůlle­tým trestem s tříletou zkušební dobou. Zaplatí také pět tisíc na pomoc obětem trestné činnosti.

Případů schvalován­í novozéland­ského masakru se na internetu v Česku objevilo daleko víc. Pachatelé dostávají podmínky. Národní centrála proti organizova­nému zločinu podle ČTK uvedla, že těchto případů zaznamenal­a přes šest desítek.

 ?? Foto: Monika Gordíková ?? Podmínka Pavel Turczyn u soudu.
Foto: Monika Gordíková Podmínka Pavel Turczyn u soudu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia