Dnes Prague Edition

Soláry mohou přijít o zelené miliardy z nového fondu

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Nejvíc elektřiny se v Česku vyrábí z uhlí. To se má kvůli tlaku na ochranu klimatu změnit a stát hledá, čím špinavé zdroje nahradí. Zčásti to budou obnoviteln­é zdroje, jejichž výstavbu chce podpořit i z Modernizač­ního fondu. Jak však zjistila MF DNES, cesta k miliardám se může zkomplikov­at. A to zejména pro fotovoltai­cké elektrárny na znehodnoce­ných půdách.

Aktuální návrh programové­ho dokumentu, na jehož základě fond vznikne, vyřazuje ze hry solární elektrárny na plochách zemědělské­ho půdního fondu. V něm nejsou zařazena jen území pro pěstovaní plodin, ale také všechny nevyužívan­é, znehodnoce­né plochy po bývalých továrnách, skládkách nebo dolech. Neboli brownfield­y.

„Absolutní vyloučení podpory projektů fotovoltai­ckých elektráren na zemědělské­m půdním fondu, bez ohledu na kvalitu půdy a charakter porostu, považujeme za systémově chybné. Na rozdíl od jiných staveb nevede výstavba fotovoltai­cké elektrárny ke znehodnoce­ní půdy v lokalitě,“říká programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Není podle něj žádný důvod, proč nepodpořit výstavbu solárů na průměrných a špatných půdách s bonitou ve třetí až páté třídě ochrany. „To ovšem neznamená, že by fotovoltai­cké elektrárny měly být podporován­y na kvalitní orné půdě. Zde by mělo mít prioritu zemědělstv­í,“vysvětluje Sedlák.

Jak využít staré skládky

„Je škoda nevyužít půdu, která ani nemůže mít jiné využití. Je tu spousta takových ploch, například po bývalých skládkách,“říká majitel společnost­i Solar Global Vítězslav Skopal. Jeho firma například před dvěma lety postavila solární elektrárnu na tříhektaro­vé rekultivov­ané skládce v bavorském městě Schönwald. A obdobný projekt má připravený i v Česku.

„Pokud by skutečně začal platit zákaz stavět fotovoltai­ky na všech plochách zemědělské­ho půdního fondu včetně výsypek, tak je možné rovnou říci, že skoro žádné relevantní nové obnoviteln­é zdroje v Česku z modernizač­ního fondu nevzniknou. Znamenalo by to stopku rozvoji obnoviteln­ých zdrojů na příští léta,“říká mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Modernizač­ní fond, z něhož by se do roku 2030 mělo rozdělit podle odhadu 154 miliard korun, má přispět k dekarboniz­aci a většímu „ozelenění“české energetiky. Cílem je, aby země dokázala i na konci dekády plnit zpřísněné klimatické závazky. Právě výstavba fotovoltai­ckých elektráren dává podle řady odborníků největší smysl.

Jak už dříve MF DNES upozornila, o peníze ze vznikající­ho fondu se už nyní přetahují malí s velkými hráči v energetice. Předseda Komory obnoviteln­ých zdrojů energie Štěpán Chalupa říká, že na peníze dosáhnou přednostně „veteráni“jako ČEZ, Křetínskéh­o EPH, Tykačův Sev.en a další velké elektráren­ské a teplárensk­é společnost­i. A že pro „malé“zájemce nezbude dost. Podle Chalupy je třeba zajistit, aby alespoň 60 procent peněz pro fotovoltai­cké elektrárny bylo určeno pro zdroje, které jsou instalován­y v místě lokální spotřeby či poblíž.

154 mld. korun se má rozdělit z Modernizač­ního fondu. 7 GW fotovoltai­k do r. 2030 může v ČR vzniknout podle Deloitte.

Z velké části by mělo jít o menší instalace, především o střešní panely. Na ně podle dřívějších vyjádření sází i ministerst­vo průmyslu.

Pouze střechy nestačí

Podle několika studií však jen instalace na střechách stačit nebudou, není jich dostatek vhodných. A ani se nedají tak rychle stihnout. Jejich výstavba je navíc ve srovnání s parky (přepočteno na jednotku instalovan­ého výkonu) výrazně dražší.

Studie Deloitte například počítá s tím, že by v Česku mohlo k současným dvěma gigawattům instalovan­ého výkonu do roku 2030 přibýt dalších sedm gigawatt. A z nich zhruba šest ve fotovoltai­ckých parcích, aby se postavil velký výkon za nízké vstupní investice a efektivněj­i se využila investiční podpora.

„Jestli chceme levně a výhodně pro spotřebite­le naplnit dekarboniz­ační cíle, neobejdeme se bez solárních parků. Ať už na bývalých brownfield­ech, bývalých dolech, bývalých skládkách, a když dojdou tyto plochy, pak třeba i na nízkobonit­ních půdách,“domnívá se Sedlák.

Zatímco například v Polsku či v Maďarsku fotovoltai­cké elektrárny rychle přibývají, v Česku se instalovan­ý výkon zvedá jen pomalu. Kvůli přepálené podpoře solárním baronům před deseti lety házejí instituce rozvoji solárního byznysu klacky pod nohy. Každou elektrárnu nad jeden megawatt musí autorizova­t ministerst­vo průmyslu.

„Česko má k fotovoltai­ce schizofren­ní vztah. Raději teď stavíme v zahraničí,“říká šéf skupiny Photon Energy Georg Hotar. Investiční dotace podle něj nemají smysl, Česko by mělo spustit po vzoru jiných zemí podporu formou aukcí.

„Stavíme například v Maďarsku a tam vidíme, že se do aukcí přihlašuje spousta nabídek pod tržní cenou elektřiny. Je to jen stabilizač­ní prvek, který projektům pomáhá při získávání financí od bank,“dodává Hotar. Česko chce aukce spustit také, solární elektrárny z nich však vyloučilo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia